Η ενημέρωση του κοινού και τα θεσμικά μέτρα είναι τα πρώτα βήματα της προστασίας μας – Να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή μαγειρική στο σπίτι μας – “Παιχνίδι των εταιριών με την αναλογία του τρίπτυχου αλάτι-ζάχαρη-λίπος”
Ο Μουσικός Όμιλος Καλαμάτας «ΟΡΦΕΥΣ», στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτιστικών του δράσεων, διοργάνωσε με επιτυχία ομιλία – εκδήλωση την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με θέμα «Υπερεπεξεργασμένα Τρόφιμα και Υγεία», το οποίο και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλου ακροατηρίου.
Ομιλητής ήταν ο βιοχημικός Αντώνης Καράγιωργας, πτυχιούχος του Χημικού τμήματος του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (M.Sc.) στην Μοριακή Ενζυμολογία από το University of Warwick της Αγγλίας.
Ήταν μια ομιλία που θα βοηθήσει στο να αναθεωρήσουμε κάποιες διατροφικές μας συνήθειες και να κάνουμε στο εξής πιο υγιείς επιλογές, αφού εστίασε στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και παρείχε πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα των Ιατρικού, Οδοντιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγων Μεσσηνίας με τους παριστάμενους Προέδρους να κάνουν έναν σύντομο χαιρετισμό.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αναλύοντας επιστημονικά, με λόγια απλά και κατανοητά μια σειρά από θεματικές που αφορούν την επίδραση αυτών των τροφίμων στην υγεία και το περιβάλλον.
Αυτά τα τρόφιμα, που καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς πάντα να γνωρίζουμε τις συνέπειες, αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την υγεία μας και για την ευημερία του οργανισμού μας.
Τι είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;
Ο όρος “υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα” αναφέρεται σε προϊόντα που έχουν υποστεί πολλές διαδικασίες επεξεργασίας και που περιέχουν συστατικά τα οποία δεν βρίσκονται φυσικά σε ένα τρόφιμο. Τυπικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τα έτοιμα γεύματα, τα σνακ, τα αναψυκτικά και τα γλυκά συσκευασμένα τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν συνήθως πρόσθετα, συντηρητικά, τεχνητές γεύσεις και αρώματα, καθώς και υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών.
Ποιες είναι οι συνέπειες στην υγεία;
Η υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως:
Παχυσαρκία: Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο βάρος και, τελικά, στην παχυσαρκία.
Διαβήτης τύπου 2: Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Καρδιοαγγειακά νοσήματα: Τα κορεσμένα λιπαρά και το αλάτι που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης και της πίεσης, οδηγώντας σε καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου: Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ειδικά σε σχέση με τα επεξεργασμένα κρέατα.
Πως μπορούμε να προστατευθούμε;
Η λύση βρίσκεται στη διατροφή μας.
Προτιμήστε τα φρέσκα τρόφιμα: Φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά και άπαχο κρέας ή ψάρια είναι πάντα καλύτερη επιλογή από τα επεξεργασμένα προϊόντα.
Διαβάστε τις ετικέτες: Ελέγξτε τα συστατικά και τις θρεπτικές αξίες των τροφίμων πριν τα αγοράσετε. Αν περιέχουν πολλά πρόσθετα και συστατικά που δεν αναγνωρίζετε, είναι καλύτερο να τα αποφύγετε.
Μαγειρέψτε στο σπίτι: Μαγειρεύοντας τα γεύματα σας, έχετε τον έλεγχο της ποιότητας των υλικών και της ποσότητας των συστατικών.
Μείνετε ενημερωμένοι: Ενημερωθείτε για τις τελευταίες έρευνες και τις συμβουλές που αφορούν τη διατροφή και την υγεία σας.
Η διατροφή μας παίζει καταλυτικό ρόλο στην υγεία μας και είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για μια πιο φυσική, ανεπεξέργαστη διατροφή. Η επιλογή των τροφίμων που καταναλώνουμε μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα της ζωής μας.
