Cook Club

Βασιλόπιτα με γέμιση μπακλαβά!

Μια αρχοντική βασιλόπιτα, ξεχωριστή από τις συνηθισμένες, με πολλούς ξηρούς καρπούς-για να είναι η χρονιά που έρχεται καρπερή και να δώσει ευημερία, υγεία και αγάπη σε όλους μας είναι η συνταγή του nomad σεφ Ανδρέα Λαγού.


Για τους λάτρεις του μπακλαβά-καθώς η γεύση τον θυμίζει αρκετά- αλλά και όσους έχουν βαρεθεί τις βασιλόπιτες-κέικ, το MessiniaLive προτείνει την παρακάτω βασιλόπιτα που είναι δοκιμασμένη και άκρως εορταστική. To αποτέλεσμα είναι μια βασιλόπιτα υγρή και μελένια, που κερδίζει γευστικά τις εντυπώσεις και είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Υλικά
Για τη γέμιση
80 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
80 γρ. φουντούκι, το ίδιο
20 γρ. κουκουνάρι, το ίδιο
2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
¼ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ. μπαχάρι
1 κ.σ. μέλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το κέικ

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. αλάτι
100 γρ. αμύγδαλο τριμμένο σκόνη στο μούλτι
150 γρ. βούτυρο
80 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
1 κ.γ. βανίλια
150 γρ. μέλι
200 ml γάλα φρέσκο

Για την επικάλυψη

100 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. μέλι
3 κ.σ. κονιάκ
100 γρ. αμύγδαλα και φουντούκια χοντροκομμένα
προαιρετικά μερικά σποράκια από ρόδι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.

Για το κέικ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μπέικιν, το αλάτι και τους ξηρούς καρπούς και τα κρατάμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη και το βούτυρο.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, στη συνέχεια τη βανίλια, το μέλι και το γάλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα στέρεα υλικά και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Σε μια φόρμα για κέικ στρωμμένη με λαδόκολλα, αδειάζουμε το μείγμα εναλλάξ με το μείγμα της γέμισης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά, μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό όταν τρυπάμε το κέικ.
Ξεφορμάρουμε το γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την επικάλυψη

Αλείφουμε το κέικ με το σιρόπι που θα κάνουμε λιώνοντας το μέλι στο χλιαρό κονιάκ, πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και αχνίζουμε με την άχνη και αν θέλουμε, λίγο επιπλέον μέλι.
Υ.Γ.Μην ξεχάσετε το φλουρί!
Καλή χρονιά!!!

Βασιλόπιτα με γέμιση μπακλαβά!
To Top