ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτεκνοι: Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2025 – Πού εξισώνονται με τους πολύτεκνους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ, ανακοινώνοντας σειρά αλλαγών που θα επηρεάσουν σχεδόν 200.000 οικογένειες με τρία παιδιά.

Από το επόμενο έτος, η ελληνική κοινωνία θα βιώσει μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, καθώς τα προνόμια που σήμερα ισχύουν για πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω θα επεκταθούν και στους τρίτεκνους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ, ανακοινώνοντας σειρά αλλαγών που θα επηρεάσουν σχεδόν 200.000 οικογένειες με τρία παιδιά.

Η νέα πολιτική θα επιφέρει τις εξής σημαντικές αλλαγές:

 

  • Αναγνώριση Τρίτεκνων ως Πολύτεκνων: Οι οικογένειες με τρία παιδιά θα αναγνωρίζονται ως πολύτεκνες, απολαμβάνοντας τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.
  • Ενίσχυση Οικονομικών Ενισχύσεων: Οι πολύτεκνοι θα δουν αύξηση του μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος, το οποίο θα βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, θα ισχύουν σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές: Φορολογικά και Οικονομικά Ωφελήματα: Μειωμένο τεκμήριο κατά 50%, εκπτώσεις σε τιμολόγιο ρεύματος και αυτοκίνητο, απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για 6θέσια ΙΧ, και εκπτώσεις σε δημοτικά τέλη. Κοινωνικές Διευκολύνσεις: Μειωμένα δικαστικά έξοδα, εκπτώσεις σε εισιτήρια ΜΜΜ, πλοία, ποδοσφαιρικούς αγώνες, και ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και θέατρα.
  • Ενίσχυση Δήμων και Υποστήριξη Οικογενειών: Οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται στους δήμους κατά τη γέννηση του τρίτου και τέταρτου παιδιού, με σκοπό την υποστήριξη των οικογενειών στην καθημερινότητά τους.
  • Εκσυγχρονισμός Συστήματος Επιδόματος ΟΠΕΚΑ: Από τον Οκτώβριο, θα εφαρμοστεί νέο σύστημα προπληρωμένων καρτών για τα κοινωνικά επιδόματα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν μετρητά έως το 50% του επιδόματός τους, με το υπόλοιπο να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, ενθαρρύνοντας τη ψηφιοποίηση των συναλλαγών.
  • Αυξήσεις Επιδόματος Ασθένειας, Μητρότητας και Λοχείας: Από τον Δεκέμβριο, αναμένονται αυξήσεις στα επιδόματα ασθένειας, μητρότητας και λοχείας, προσφέροντας επιπλέον οικονομική στήριξη στις ευάλωτες οικογένειες και νέους γονείς.
  • Η εφαρμογή αυτών των μέτρων αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των οικογενειών με παιδιά και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αποτελώντας προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων της χώρας.

Τι λαμβάνουν οι πολύτεκνοι
Υπενθυμίζεται ότι οι πολύτεκνοι, εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια), απολαμβάνουν προνόμια μοριοδότησης σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο, ενώ προβλέπεται και μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναλυτικότερα λαμβάνουν:

  1. Αυξημένη μοριοδότηση σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο
  2.  Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες
  3.  Μειωμένο τιμολόγιο ενέργειας και υδροδότησης
  4. Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά
  5.  Απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα εξαθέσια ΙΧ
  6.  Αδειες ταξί
  7.  Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη
  8.  Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού
  9.  Προστασία από απόλυση
  10.  Μειωμένα δικαστικά έξοδα
  11.  Εισιτήρια με έκπτωση σε Μ.Μ.Μ. και πλοία υπό προϋποθέσεις
  12.  Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες
  13.  Ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση
  14.  Ισόβια διατήρηση ιδιότητας πολυτέκνου
  15.  Ισόβια σύνταξη αντίστοιχη με εκείνη της πολύτεκνης μητέρας
  16.  Κουπόνια λαϊκών αγορών
  17.  Εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές Αστυνομίας σε ποσοστό 10%
  18.  Δωρεάν τοκετός σε μαιευτήρια κ.λπ.

Επισημαίνεται ότι το 1944 η πολυτεκνία αφορούσε οικογένειες με πέντε τέκνα και το 1979 ο νόμος άλλαξε αναγνωρίζοντας τις οικογένειες με τέσσερα τέκνα ως πολύτεκνες.

To Top