Messinia Live

Την εικόνα της Παναγίας της Σουμελά υποδέχεται η Καλαμάτα σήμερα 5 Δεκεμβρίου-Τελετή υποδοχής και λιτανεία στον πεζόδρομο της Αριστομένους

Για επταήμερο προσκύνημα θα παραμείνει η ιερή εικόνα στον Άγιο Νικόλαο Καλαμάτας



Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Μέσα στα πλαίσια προς λατρευτικής και λειτουργικής ζωής προς Εκκλησίας προς και προς πανηγύρεως προς Ενορίας του Αγίου Νικολάου (Φλαρίου) Καλαμάτας αλλά και τιμώντας την συμπλήρωση εκατό ετών από την ανταλλαγή των πληθυσμών (1924-2024), η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας θα υποδεχθεί με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, την Εφέστιο Εικόνα προς Υπεραγίας Θεοτόκου, της καλουμένης «Σουμελιωτίσσης», εκ του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά, για πρώτη φορά στην πόλη προς Καλαμάτας, κατά το χρονικό διάστημα από 5ης έως 12ης Δεκεμβρίου 2024, προς ευλογία και αγιασμό του Χριστεπώνυμου Πληρώματος, προς καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και προς τιμήν των εν Καλαμάτα απογόνων Ποντίων και Μικρασιατών προσφύγων, κατόπιν εγκρίσεως προς Ιεράς Συνόδου προς Εκκλησίας προς Ελλάδος.

Η Επίσημη Υποδοχή θα λάβει χώρα τα απόγευμα προς Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 5:30 μ.μ. στον πεζόδρομο προς Αριστομένους, στο ύψος της Εθνικής Τράπεζας και θα ακολουθήσει Λιτάνευση, διά των οδών Αριστομένους και Κολοκοτρώνη και μέχρι τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλαμάτας, όπου θα παραμείνει επί επτά ημέρες, προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

Η εικόνα της Παναγίας της Σουμελιώτισσας

Η εικόνα της Θεοτόκου είναι τύπου Οδηγήτριας (0,3μ x 0,25μ). Είναι χωρισμένη σε δύο κομμάτια και τόσο κατεστραμμένη που κανέναν ίχνος από τις μορφές και τα ενθυμήματα των προσώπων που εικονίζονταν σε αυτή (της Παναγίας και του μικρού Χριστού) δε διακρίνεται. Διακρίνονται όμως τα διαγράμματα της Θεοτόκου και του μικρού Ιησού. Αυτά τονίζονται εντονότερα από την ασημένια και χρυσωμένη θήκη που τα περιβάλλει. Σε αυτήν υπάρχουν πρόσθετα οι επιγραφές IC. XC. MP. ΘΥ. H COYMELHTHCA (Ιησού Χριστού Μήτηρ Θεού η Σουμελιώτισσα).

Με ενέργειες του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθερίου Βενιζέλου, το 1930, όταν στα πλαίσια της προωθούμενης τότε ελληνοτουρκικής φιλίας ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού επισκέφτηκε την Αθήνα, δέχτηκε μια αντιπροσωπεία να πάει στον Πόντο και να παραλάβει τα σύμβολα της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.

Έτσι η εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε το 1930 από τον Πόντο (Τραπεζούντα) στην Ελλάδα και αρχικά (για 20 χρόνια) φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Επιθυμία των Ποντίων ήταν να βρεθεί κάποιο μέρος βραχώδες και ήσυχο, παρόμοιο με αυτό στον Πόντο, ώστε να χτιστεί η “Νέα” Μονή που θα φιλοξενούσε την εικόνα, κάτι που έγινε τελικά το 1951 στην περιοχή της Καστανιάς στο Βέρμιο, κοντά στην Βέροια Ημαθίας.

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, γιορτή της Παναγίας, χιλιάδες επισκέπτες (Πόντιοι και μη) από όλη την Ελλάδα, συρρέουν στην Παναγία Σουμελά για να προσκυνήσουν αλλά και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο (π.χ. ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα κ.α.)

 

Exit mobile version