Messinia Live

Συνεχίζουν την αποχή τους οι μικροβιολόγοι – Κλειστά τα περισσότερα μικροβιολογικά κέντρα

“Ας κάνουν λίγη ακόμα υπομονή οι πελάτες – ασθενείς μας γιατί η κατάσταση είναι στο απροχώρητο”

Συνεχίζεται η απεργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα στην Καλαμάτα έγινε μια συνάντηση μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, για να αναλυθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί η κλιμάκωση της αποχής. Αύριο στην Αθήνα, εκπρόσωποι του κλάδου θα συναντηθούν με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Όπως δήλωσε στο Messinialive η ιατρός και Πρόεδρος της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Λευκή Χωραίτου, η συμμετοχή είναι μεγάλη κι αγγίζει το 85% και πως ο κλάδος είναι αποφασισμένος να εντείνει τις πιέσεις του προς την κυβέρνηση, ώστε να σταματήσουν οι ληστρικές περικοπές του ΕΟΠΥΥ στις αμοιβές τους και να αποκατασταθούν οι αδικίες που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά κέντρα να κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω χρεών.
Όπως εξήγησαν σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, οι μικροβιολόγοι καλύπτουν τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ενώ βρίσκονται χρεωμένοι απέναντι στο δημόσιο, την ώρα που τα εργαστήρια τα οποία έχουν προσωπική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, πληρώνονται με τιμές του 1991!
Παράλληλα ο Οργανισμός έχει έναν κλειστό προϋπολογισμό για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Εάν το εργαστήριο υπερβεί το όριο δαπάνης, υποχρεώνονται σε αναγκαστικές κλιμακωτές εκπτώσεις, το λεγόμενο rebate. Όταν όμως τελειώνει ένας μήνας το πλέον πιθανό είναι ότι τα εργαστήρια έχουν υπερβεί τον προϋπολογισμό, οπότε γίνεται οριζόντια μείωση του ποσού που έχουν να λάβουν. Αυτό είναι το clawback που φτάνει ακόμα και το 60%. Έτσι, για παράδειγμα, όταν ένα εργαστήριο καταθέτει τιμολόγιο των 10.000 ευρώ, παίρνει 6.000.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Στο τέλος κάθε έτους ο ΕΟΠΥΥ βρίσκει ότι υπάρχουν οφειλές. Το ποσό της οφειλής εξαρτάται από τον κύκλο εργασιών. Έτσι, για ένα όχι πολύ μεγάλο εργαστήριο, αυτό το ποσό μπορεί να είναι τα 20.000 – 30.000ευρώ. Η οφειλή μπαίνει σε ρύθμιση 120 δόσεων και αφαιρείται από το μηνιαίο τιμολόγιο.
Στην ατολμία της Κυβέρνησης να λάβει δραστικά μέτρα αφού όπως λένε λύσεις υπάρχουν και έχουν κατατεθεί, το ζητούμενο είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση για να λυθούν τα προβλήματα και να μην οδηγηθούν τα ιατρεία τους σε κλείσιμο προς όφελος ίσως μεγάλων εταιρειών, ενώ οι ίδιοι τονίζουν πως είναι σημαντική και η προσωπική σχέση των γιατρών με τους ασθενείς, ζητώντας τους να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή.

Exit mobile version