ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Συνάντηση για την προώθηση της χοντροκατσαρής ντομάτας Μεταμόρφωσης: Σχέδια να χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ ή προϊόν ΠΓΕ

Προώθηση και του κρεμμυδιού Μεταμόρφωσης

Συνάντηση είχε σήμερα, Δευτέρα 5 Αυγούστου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος με τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Λαχανοκομίας, του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Αναστάσιο Κώτσιρα. Παρευρέθηκαν στη συνάντηση και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταμόρφωσης, Αγγελική Μαθιοπούλου και Πηνελόπη Νικολοπούλου.

Συζήτησαν για θέματα προώθησης τοπικών ποικιλιών, όπως η χοντροκατσαρή ντομάτα και το κρεμμύδι Μεταμόρφωσης, καθώς και θέματα συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ειδικότερα όσον αφορά την χοντροκατσαρή ντομάτα, ως ποικιλία έχει ήδη εγγραφεί στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτών.

Διατηρητής της ποικιλίας είναι το Εργαστήριο Λαχανοκομίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο μπορεί να εμπορεύεται και να διακινεί το σπόρο. Η παραπάνω ποικιλία ντομάτας είναι παραδοσιακού τύπου και η τεκμηρίωσή της στηρίχθηκε σε σχετική βιβλιογραφία.  

Για την διατήρηση της ποικιλίας και την προώθησής της, απαιτείται συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Περιφέρειας και ομάδων παραγωγών. Στα πλαίσια αυτά συζητούνται δύο ενδεχόμενα, το ένα αφορά την κατάρτιση φακέλου για τον χαρακτηρισμό της χοντροκατσαρής ντομάτας ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή να χαρακτηριστεί ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Σε κάθε περίπτωση άνθρωποι από τις ομάδες παραγωγών θα πρέπει να συνεργαστούν σε θέματα μεταποίησης και της προώθησης προϊόντων, όπως ντοματοπελτές παραδοσιακής χοντροκατσαρής ντομάτας κ.α.

Για το θέμα του κρεμμυδιού Μεταμόρφωσης, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, αυτό βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και απαιτείται η εκκίνηση της διαδικασίας εγγραφής στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Διαβάστε και αυτό:

Κορώνη: Επιστροφή στις παραδοσιακές καλλιέργειες για την ανάδειξη της γαστρονομική ταυτότητα της Μεσσηνίας

To Top