Yποδομές

Στην ενεργειακή αναβάθμιση δύο Δημοτικών Παιδικών Σταθμών προχωρά ο Δήμος-Αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα “Φοίβος”

75.000 ευρώ για κάθε έναν από τους δύο Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Εκτός από τα τρία Δημοτικά Σχολεία που σκοπεύει να αναβαθμίσει ενεργειακά ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω του προγράμματος του Υπουργείου “Αθηνά”, θα υποβάλλει ακόμα δύο αιτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση δύο Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, με αίτηση για ένταξη στο έτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης , “Φοίβος”, που αφορά Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης . Οι τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου έχουν ετοιμάσει προμελέτες για ενεργειακή αναβάθμιση δύο Παιδικών Σταθμών του Δήμου: Του 1ου Παιδικού (Βασ.Σοφίας 15) και του 7ου Παιδικού Σταθμού (επί της Εθνικού Σταδίου, στην παραλία), με στόχο τον εκσυγχρονισμό των κτηρίων, και την παροχή των καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης στους μικρούς μαθητές.

Ο 1ος Παιδικός Δημοτικός Σταθμός Καλαμάτας με έτος κατασκευής 1965

Πρόκειται για κτήρια που έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια από την κατασκευή τους, και χρήζουν εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Μάλιστα ο 1ος Παιδικός Δημοτικός Σταθμός (Βασ.Σοφίας 15), είναι ο παλαιότερος και έχει κατασκευαστεί πριν από 65 χρόνια! Υπάγονται στη χαμηλή ενεργειακή κατηγορία Ε, και με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις που θα γίνουν θα ανέβουν στην κατηγορία Γ’. Συγκεκριμένα θα γίνουν εργασίες θερμομονώσεων, θερμοπροσόψεις, αντικατάστασης κουφωμάτων και υαλοπινάκων, προσθήκη αντλίας θερμότητας για την ψύξη του κτηρίου, αλλά και ηλιακών θερμοσίφωνων.

Το θέμα έρχεται προς συζήτηση και έγκριση στην Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση, στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των εγκαταστάσεων των κτιρίων καθώς και η μείωση των θερμικών απωλειών υπό όρους που ορίζονται στην σχετική πρόσκληση υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης.
Η συνολική διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος είναι η περίοδος Ιανουάριος – Δεκέμβριος
2025 και πεδίο εφαρμογής το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας.
Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί, Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
που στεγάζονται σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα δημοτικά κτίρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί προ του 2000
και δεν έχουν έκτοτε αναβαθμιστεί ενεργειακά μέσω της υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος για όλη τη διάρκεια εφαρμογής του ανέρχεται σε δέκα εκατομμύρια ευρώ (10.000.000 €) πλέον ΦΠΑ.
Οι πόροι προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ως ανώτατος επιλέξιμος Προϋπολογισμός κάθε υποβαλλόμενης Αίτησης Ένταξης ορίζεται το ποσό των 75.000 ευρώ (€), συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.
Το ποσοστό επιδότησης ορίζεται στο 100% του ποσού της επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης.

Τα κριτήρια για την επιλογή των δύο Δημοτικών Παιδικών Σταθμών

Βασικά κριτήρια για την επιλογή και την ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα αποτελούν:
α) Το έτος κατασκευής του κτιρίου στο οποίο λειτουργεί ο βρεφικός, βρεφονηπιακός ή παιδικός σταθμός, πρέπει να είναι προγενέστερο του 2000,
β) Η μη υλοποίηση εκτεταμένων, οργανωμένων και ολοκληρωμένων έργων ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τοπικές ή σημειακές παρεμβάσεις όπως π.χ. η αντικατάσταση μέρους των κουφωμάτων, οι τοπικές επεμβάσεις σε σημεία διαρροής κ.λπ.,
γ) Οι βαθμοημέρες του τόπου εγκατάστασης του κτιρίου,
δ) Η διασφάλιση της επίτευξης εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση
με την υφιστάμενη κατάσταση και της μείωσης εκπομπών CO2 σε ποσοστό επίσης 30%.

To Top