Messinia Live

Σήμερα φτιάχνουμε ροξάκια!

Αγαπημένα ροξάκια σιροπιαστά σπειροειδή που θυμίζουν άλλες εποχές, έχουν όμως πάντα μια θέση στην καρδιά μας.

Το εύκολο κέρασμα με απλά υλικά που πάντα μας βγάζει ασπροπρόσωπους χωρίς δυσκολία, με τη δίχρωμη όψη τους αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους!

Λέγεται οτι πρόκειται για ένα γλυκό που πρωτοεμφανίστηκε στην Βόρεια Ελλάδα και συνδέεται με αναφορές στους Μικρασιάτες, επίσης φαίνεται οτι και στην Πάτρα τα Ρωξ (με ωμέγα) έκαναν θραύση με ένα παρόμοιο τρόπο παρασκευής, που όμως δεν ήταν σιροπιαστά αλλά φτιαγμένα από σφολιάτα και γέμιση καρύδι, αυτά τα παρασκεύαζε μόνο ένα «τυροπιτάδικο».

Τα ροξ ή ρωξ ή ροξάκια ή ρωξάκια πήραν το όνομά τους από την γνωστή λέξη rocks μάλλον, ίσως κάποτε ήταν άλλο το σχήμα τους και κάποιος να τα τελειοποίησε, υπάρχουν δύο εκδοχές μια με σφολιάτα και μια με ζύμη.

Τα ροξ επίσης είναι και ένα προ-Χριστουγεννιάτικο γλυκό, όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία, τα ροξάκια είναι παντός καιρού και γεμάτα νοσταλγία!

Πάντως για να ξέρεις η συνταγή για τα ροξάκια είναι σχετικά εύκολη ενώ η δυσκολία είναι να καταφέρεις να σταματήσεις στο ένα, δύο ή έστω τρία!

Υλικά
1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό

1 φλιτζάνι σπορέλαιο
1 φακελάκι μαγιά
2 αυγά
λίγο αλάτι
1 βανίλια
1 μπεικιν παουντερ
1 κ.σ σιμιγδάλι
αλεύρι όσο πάρει
2 κ.σ κακάο σκούρο


ΣΙΡΟΠΙ:

4 φλυτζάνια νερό
3 φλυτζάνια ζάχαρη
1 βανίλια
1 κουταλιά γλυκόζη

Zυμώνω όλα τα υλικά μαζί εκτός το κακάο. Μετά χωρίζω λίγη ζύμη και πρόσθετο το κακάο. Χωρίζω σε τρία μέρη την άσπρη ζύμη και σε τρία μέρη με το κακάο μετά όπως φαίνεται στις φώτο.

Aνοίγουμε την άσπρη ζύμη βάζουμε την καφέ στην άκρη ρολάρουμε και κόβουμε κομμάτια πάχους 1 δάχτυλο

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Βράζουμε το σιρόπι 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα κρύα ροξάκια για 2-3 λεπτά τα αραδιάζω σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν και να πιουν όλο το σιρόπι.

 

 

 

Exit mobile version