Σε LIVE μετάδοση το λιώσιμο του παστού- Πανελλαδική προβολή της Καλαμάτας και των τοπικών μας προϊόντων
Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της πόλης της Καλαμάτας, σε συνδυασμό με τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει, διοργάνωσε σήμερα, ανήμερα Τσικνοπέμπτης, παρουσίαση του Μεσσηνιακού τραπεζιού με επίκεντρο το παραδοσιακό λιώσιμο του παστού, σε απευθείας σύνδεση με τον τηλεοπτικό σταθμό Attica της Αθήνας.
Η παρουσίαση μπροστά στους Αγ. Αποστόλους στο Ιστορικό κέντρο, έγινε με την συνεργασία και του Δήμου Καλαμάτας και συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ Σωτήρης Κριτσωτάκης κι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός.
Παράλληλα έγινε παρουσίαση από τον σεφ Κώστα Τσέλιο και τον οινοποιό και οινοπαραγωγό Κώστα Ψαρούλη στο Messinialive της διαδικασίας και της προετοιμασίας του εορταστικού τραπεζιού που πρέπει να έχει καλό κρέας, ποιοτικά προϊόντα και πρώτες ύλες προετοιμασίας φαγητού και φυσικά βραβευμένο και πολυταξιδεμένο Μεσσηνιακό κρασί, παράγοντες που στοχεύουν συνδυαστικά στην ανάδειξη της Καλαμάτας σε γαστρονομικό προορισμό.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός, εξήγησε όλη τη διαδικασία για το λιώσιμο του παστού, αλλά και τη φιλοσοφία πίσω από αυτό, αφού ήταν ένας τρόπος να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το κρέας. Ο πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ, Σωτήρης Κριτσωτάκης, αναφέρθηκε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαμάτας προσκαλώντας τον κόσμο να επισκεφτεί την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία. Στο τραπέζι που είχε στηθεί υπήρχαν αντιπροσωπευτικά μεσσηνιακά προϊόντα, λαχανικά, φέτα μεσσηνιακή, ελιές, κρασί, σύκα, ρίγανη, αλλά και παραδοσιακό προζυμένιο ψωμί. Βεβαίως, το παραδοσιακό παστό συνόδευε στο τραπέζι και ο καγιανάς. Στόχος η προβολή της πόλης και των τοπικών μας προϊόντων, τα αξιοθέατα, η καθημερινότητα των κατοίκων της, αλλά και τα έθιμα της περιοχής μας, οι δυνατότητες και οι επιλογές ψυχαγωγίας, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται, και οι παροχές διαμονής που προσφέρονται, παράγοντες που συντελούν όλοι μαζί στην προσέλκυση επισκεπτών.
Ουσιαστικά, το “λιώσιμο” του παστού αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αναδείξουν οι άνθρωποι της περιοχής την τοπική κουλτούρα, να διατηρήσουν τη σύνδεση με τις παλιές αγροτικές συνήθειες και να ενισχύσουν τους δεσμούς της κοινότητας. Είναι μια γιορτή που μεταφέρει τη σημασία της οικογενειακής και κοινοτικής συνεργασίας και των παραδοσιακών τρόπων διατροφής. Κι αυτό σήμερα παρακολούθησαν τηλεθεατές από όλη την Ελλάδα!
