MESSINIA PLUS

Ο πρώτος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος το Σάββατο στην Καλαμάτα

Ο Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος έρχεται!

Με πρώτο σταθμό την Καλαμάτα και 12 προβολές στην Πελοπόννησο έρχεται ο Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος!
Τα εγκαίνια και η προβολή της ταινίας Digger του Τζώρτη Γρηγοράκη θα πραγματοποιηθούν  μπροστά από τους Μύλους (πλευρά Jumbo) σήμερα  Σάββατο 10/9 στις 8:30μμ με δωρεάν είσοδο σε συνεργασία με το Δήμος Καλαμάτας – Municipality of Kalamata και τον Κινηματογράφος Μικρόκοσμος / Mikrokosmos Cinema.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με την υποστήριξη της ΑΔΜΗΕ – IPTO σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (NTUA).
Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, πρωτοπορεί ξανά, φέρνοντας για πρώτη φορά στη χώρα μας, κινητό κινηματογραφικό εξοπλισμό που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια. Το Solar Cinema Greece, έχει ως αποστολή να διευρύνει την πρόσβαση στον κινηματογράφο, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει αρχικά τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβάλλοντας -με απόλυτη αυτάρκεια- ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες, και σε απομακρυσμένες περιοχές….


Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και το Peloponnisos International Doc Film Festival ετοιμάζονται για τις πρώτες υπαίθριες προβολές στην Πελοπόννησο με την υποστήριξη της ΑΔΜΗΕ – IPTO και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (NTUA)

Τι είναι το Solar Cinema Greece;
Το Solar Cinema Greece είναι μια παράλληλη δραστηριότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Ήδη από το 2020, ο οργανισμός έχει γίνει επίσημα αποκλειστικό μέλος του Solar World Cinema, ενός διεθνούς δικτύου ηλιακών κινητών κινηματογράφων.
Η πραγματοποίηση του προγράμματος για τον κινητό ηλιακό κινηματογράφο στην Ελλάδα, γίνεται σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Smart RUE, και το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, η ομάδα έχει ήδη ολοκληρώσει την μελέτη και αυτή την περίοδο εγκαθιστά το απαιτούμενο φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ θα αναλάβει και την τεχνική εκπαίδευση των συνεργατών του Φεστιβάλ, ώστε ο ηλιακός κινηματογράφος να εμφανιστεί στις πλατείες των πόλεων και των χωριών.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πολύτιμος υποστηρικτής στην προσπάθεια υλοποίησης του σημαντικού εγχειρήματος ήταν ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αρμόδιος για την ανάπτυξη και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Το γεγονός ότι θα έχουμε στα μέρη μας από εδώ και πέρα ένα τέτοιο πρωτοποριακό πρότζεκτ, για τα ελληνικά δεδομένα, αποτελεί πρώτον μια πολύ μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη και δεύτερον μια τεράστια ευκαιρία για να έρθουμε σε επαφή με κάτι τόσο νέο και συνάμα εντυπωσιακό, δεδομένου ότι θα βασίζεται μόνο στην ηλιακή ενέργεια. Ας ελπίσουμε, ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα να ανοίξει τον χορό και για άλλες παρόμοιες επενδύσεις.

Ο πρώτος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος το Σάββατο στην Καλαμάτα
To Top