Messinia Live

“Πες αλεύρι”: Ψωμί κάνναβης φτιάχνει φούρνος στην Καλαμάτα!

“Πες αλεύρι…ψωμί κάνναβης σε γυρεύει!, θα μπορούσε να είναι το λογοπαίγνιο στο αρτοποιείο “Πες αλεύρι” στην οδό Λυκούργου 17, στην Καλαμάτα, με αφορμή το ψωμί κάνναβης που παρασκευάζει, μοναδικό στην Καλαμάτα αλλά και στη Μεσσηνία.

Το MessiniaLive βρέθηκε στο αρτοποιείο “Πες αλεύρι..” και δοκιμάσαμε το ψωμί κάνναβης αλλά και τα εξαιρετικά αρτοποιήματα που έχει από χαρούπι!

“Ηθικοί αυτουργοί” αλλά και παρασκευαστές του ψωμιού οι Κώστας Μούντανος και Αναστασία Πάνια,με την ευγένεια, το χιούμορ και το χαμόγελό τους, μας πρόσφεραν εγκάρδια όλα τα καλούδια του αρτοποιείου τους για να τα δοκιμάσουμε.

Παξιμάδια χαρουπιού αλλά και μπάρες ζέας με λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο αλλά και με σοκολάτα ή χωρίς

Το ψωμί κάνναβης που διατίθεται  και σε κουλούρι

Το ψωμί κάνναβης όμως κλέβει τις εντυπώσεις, και όπως μας εξήγησε ο Κώστας Μούντανος, προσφέρει και οφέλη στον οργανισμό μας, είναι gluten free, και το προτιμούν όσοι επιλέγουν ισορροπημένη διατροφή-μιας και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες- αλλά και όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη, ή άλλες διατροφικές ευαισθησίες, όπως για παράδειγμα, δυσανεξία σε γλουτένη. Τα αρτοποιήματα του “πες αλεύρι…” είναι χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, παρασκευασμένα με αγνά υλικά, χωρίς διογκωτικά.

Στην ερώτησή μας πως σκέφτηκαν να φτιάξουν ψωμί κάνναβης, ο Κώστας Μούντανος μας είπε πως αφορμή ήταν ένα πρόβλημα υγείας που ο ίδιος αντιμετώπιζε, και δεν μπορούσε να φάει προϊόντα με γλουτένη, αλλά και μέσα από συζητήσεις με πελάτες που αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα στη διατροφή τους και έπρεπε να προσέχουν τι τρώνε. Το ψωμί κάνναβης λοιπόν ήταν μια ιδέα προκειμένου να επωφεληθούν από τις φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Όμως δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτό, αλλά ασχολήθηκαν και με το χαρούπι, παρασκευάζοντας αρτοποιήματα από αυτή την super food τροφή.

ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ:  ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΧΑΡΟΥΠΙΟΥ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ

Το “πες αλεύρι” λοιπόν, έχει αξιοποιήσει και το χαρούπι, πηγαίνοντάς το σε άλλο επίπεδο. Ψωμί χαρουπιού, κουλουράκια χωρίς ζάχαρη  με τη φυσική γλυκύτητα του χαρουπιού, κέικ χαρουπιού, κριτσίνια για την πιο αλμυρή εκδοχή του χαρουπιού. Αυτά που πραγματικά  εντυπωσιάζουν γευστικά είναι τα μελομακάρονα χαρουπιού(!), με όλη τη γλύκα του χαρουπόμελου, που μας κέρδισαν αμέσως! Μελομακάρονα για βραβείο…

ΕΝΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Το “πες αλεύρι” δεν είναι ένας ακόμη κλασικός φούρνος. Έχει όλα τα στοιχεία ενός εναλλακτικού φούρνου. Βεβαίως, βρίσκουμε και το παραδοσιακό προζυμένιο ψωμί, αλλά ταυτόχρονα θα βρούμε ψωμί ζέας, μπάρες με σοκολάτα και χαρούπι, μπισκότα για παιδιά με αγνά υλικά, κουλουράκια σε όλες τους τις εκδοχές, όλα χωρίς ζάχαρη. Με ιστορία από το 1932 στον Μελιγαλά, πλέον έχει αναλάβει η τρίτη γενιά Πάνια, με το αρτοποιείο “Πες αλεύρι” να μπαίνει στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια και να αποκτά φανατικό κοινό.

Το χαρούπι, η πρώτη ύλη των αρτοποιημάτων

Γεμιστά μπισκότα για μικρά αλλά και για… μεγάλα παιδιά!

Το αρτοποιείο διαθέτει μόνο ελληνικά προϊόντα, από επιχειρήσεις  της Πελοποννήσου, όπως τα φρέσκα γάλατα από την Αργολίδα, το μοναδικό γιαούρτι με πρωτεΐνη youtopia high protein από την Κόρινθο, καθώς και φρέσκο γάλα από την Αρκαδία.

Αγνές πρώτες ύλες, ζυμωμένες με μεράκι και αγάπη, αντανακλούν τη φιλοσοφία του ζευγαριού, που αποφάσισε να κάνει τη διαφορά και να προσφέρει αρτοποιήματα υγιεινά, ιδιαίτερα, που έχουν ξετρελάνει όχι μόνο τη γειτονιά της Λυκούργου, αλλά και όσους τύχει και περνούν από εκεί φεύγοντας από την πόλη της Καλαμάτας.

ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

 

Exit mobile version