Messinia Live

“Πατρικό”: Μεγαλώνει και εμπλουτίζεται με παραδοσιακές πίτες και χειροποίητα παγωτά

“ΠΑΤΡΙΚΟ”: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΥΠΑΣ

Τα 20 χρόνια κλείνει φέτος το “Πατρικό” στη Στούπα και το γιορτάζει δίνοντας τη χαρά στους λάτρεις των αγνών παραδοσιακών προϊόντων να απολαμβάνουν στο εξής μαζί με τους αρωματικούς καφέδες του, και παραδοσιακές πίτες με φύλλο που ανοίγεται στο χέρι, αλλά και αγνά χειροποίητα παγωτά με γεύσεις που κερδίζουν και τους πιο δύσπιστους.
Ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να απολαύσει δροσερές σαλάτες με λαχανικά από το μποστάνι, πίσω από το “Πατρικό”, μπέργκερ με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, και χειροποίητες κοτομπουκιές.

Το MessiniaLive βρέθηκε στο “Πατρικό” και συνάντησε την “ψυχή” της επιχείρησης, Χριστίνα Κωνστάντιου, επιβεβαιώνοντας ότι το “Πατρικό” της γιαγιάς Χρυσούλας, είναι τελικά μια καθαρά γυναικεία υπόθεση, αφού εδώ και 20 χρόνια, που η ίδια βρίσκεται στη Στούπα και διατηρεί το all day καφε-μπαρ, έχει κερδίσει φανατικούς φίλους από κάθε άκρη της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, μιας και πλήθος τουριστών ερχόμενοι στη Στούπα για τις διακοπές τους, το επισκέπτονται, και τελικά γίνεται το στέκι τους.

Η Χριστίνα μαζί με την κόρη της Ειρήνη επέλεξαν φέτος αντί για ένα μεγάλο πάρτι, για τα 20 χρόνια της επιχείρησης, να “επεκτείνουν” τη γκάμα των προϊόντων του καταστήματος και ουσιαστικά να ενσωματώσουν σε αυτό και ένα bistro, με γλυκά παραδοσιακά, λαχταριστά παγωτά, και αλμυρές πίτες με χειροποίητο φύλλο, αλλά και σπιτικές μαρμελάδες από φρούτα εποχής και όχι μόνο.

Η Χριστίνα μας εξήγησε τη φιλοσοφία της επιχείρησης-που είναι και φιλοσοφία ζωής για την ίδια- αφού όπως μας είπε απεχθάνεται κάθε τι κατεψυγμένο, προψημένο, με συντηρητικά, χρώματα, και πρόσθετα γεύσης. Γι’αυτό και αποφάσισε να επενδύσει σε αγνά υλικά- τα περισσότερα από το μποστάνι της που βρίσκεται ακριβώς πίσω απο το “Πατρικό”.

Σε μια έκταση 2 στρεμμάτων, με συκιές και πορτοκαλιές, πάνω απο την παραλία της Στούπας, πίσω από το “Πατρικό”, η Χριστίνα καλλιεργεί όλα τα λαχανικά της εποχής, από ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαρούλια, αλλά και ρόκα, μέχρι και μπάμιες(!) είδαμε. Όπως μας εξήγησε, το μποστάνι αυτό προμηθεύει την επιχείρηση με τα αγνά αυτά λαχανικά, που καλλιεργούνται βιολογικά, και μάλιστα προέρχονται και από σπόρους παλιούς, που προμηθεύτηκε από το κτήμα “Φοίφα”, με αποτέλεσμα τα λαχανικά να διατηρούν την αυθεντική τους γεύση, όπως παλιά.

Όλα αυτά μπαίνουν κατόπιν σε πίτες, σαλάτες, σάλτσες, μαρμελάδες και προσφέρονται στους πελάτες, ενώ τα υπολείμματα από το κατάστημα γίνονται κομπόστ και επιστρέφουν ως λίπασμα στο μποστάνι. “Όλα ανακυκλώνονται, όλα καλλιεργούνται βιολογικά, δεν χρησιμοποιούμε τίποτε πρόσθετο, τίποτα τυποποιημένο”, μας τόνισε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας υπέρμαχος της υγιεινής, φυσικής διατροφής, μια φιλοσοφία ζωής που την έχει μεταφέρει και στην επιχείρησή της.

Το “Πατρικό” αυτή τη χρονιά μετεξελίσσεται, με την προσθήκη σε αυτό του μικρού bistro, με τα σιροπιαστά παραδοσιακά γλυκά, όπως μπακλαβάς με αυθεντικό αγελαδινό βούτυρο και μέλι, με καρύδια και παραδοσιακό λεπτό φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, που σε κερδίζει αμέσως με το βουτυρένιο του άρωμα. Παραδοσιακά γλυκά δια χειρός της Γιαννιώτισσας σεφ, Αλίκης Μαυρακάνα.

Αλλά και γαλακτομπούρεκο και καταϊφι είχαν την τιμητική τους στο μαγαζί. Σε πρώτο πλάνο πάνω στον πάγκο είδαμε καρυδόπιτα, σοκολατόπιτα με μαύρη σοκολάτα, και αρωματική πορτοκαλόπιτα. Δίπλα, στο ψυγείο με τα χειροποίητα παγωτά βρίσκονταν παρατεταγμένα παγωτά φτιαγμένα στο χέρι και όχι σε παγωτομηχανή με αγνά υλικά και πρωτότυπους συνδυασμούς.

Εμείς δοκιμάσαμε παγωτό με περγαμόντο και ξηρούς καρπούς, αλλά και το εκπληκτικό αρμενοβίλ με καραμελωμένα αμύγδαλα. Εντύπωση μας έκαναν τα παγωτά πεπόνι, κρέμα και κανέλα, φιστικοβούτυρο, αλλά και παγωτό- μπακλαβάς και παγωτό-καρυδόπιτα, και βέβαια οι κλασικές γεύσεις μπανάνα-πραλίνα, και καραμέλα.
Το κατάστημα διαθέτει και μια σειρά από σπιτικές μαρμελάδες, ιδανικές για πρωϊνό και όχι μόνο. Όπως μας εξήγησε η Χριστίνα, έχουν φτιάξει μαρμελάδα καρπούζι, σύκο, μούρο, αλλά και κορόμηλο, φραγκόσυκο, πεπόνι με τσίπουρο, αχλάδι, σταφύλι, αλλά και λεμόνι, πορτοκάλι, με φρούτα από το κτήμα.

Φέτος η επιχείρηση εμπλουτίστηκε και με παραδοσιακές πίτες, με λαχανικά από το μποστάνι και χειροποίητο φύλλο που ανοίγεται κάθε μέρα. Σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, μελιτζανόπιτα, αλλά και πίτα με ντομάτα και κρεμμύδι, ακόμα και βλητόπιτα (!) φτιάχνονται καθημερινά, ανάλογα με τις ποσότητες που παρέχει το μποστάνι, και γίνονται ανάρπαστες.

Για την επόμενη χρονιά το “Πατρικό” μας επιφυλάσσει ακόμα μια έκπληξη, αφού στα σχέδια της Χριστίνας είναι να προσθέσει και σπιτική κουζίνα, με μαγειρευτά φαγητά, πάντα με αγνά υλικά, ώστε να καλύπτει και όσους θα ήθελαν να απολαύσουν μαμαδίστικο φαγητό πάνω από τη θάλασσα.
Το “Πατρικό” λοιπόν, γνωστό και αγαπημένο, μεγαλώνει και εξελίσσεται σε στέκι, από νωρίς το πρωί μέχρι τα ξημερώματα, παρέχοντας καφέ, γλυκά, παραδοσιακές πίτες, φαγητό, κοκτέϊλ και χαλάρωση μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Μαίρη Περδικέα

Exit mobile version