“Ολιστική προσέγγιση-νέα ταυτότητα-νέες προοπτικές”-Τμηματικά θα γίνουν οι παρεμβάσεις-Σε διαβούλευση το project
Η μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή του ανατολικού κέντρου Καλαμάτας παρουσιάστηκε χθες από τους μελετητές του έργου στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης, παρουσία αιρετών, φορέων, και πολιτών. Πρόκειται για 100 στρέμματα που θα αναπλαστούν, και ο χώρος θα αναμορφωθεί σε δύο άξονες: Αναψυχή Εκπαίδευση και Πολιτισμός (περιοχή Πανεπιστημίου-ΤΕΝΤΑΣ) και Αθλητισμός (στην περιοχή του Βάγια). Το φιλόδοξο project που είναι από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης θα γίνει τμηματικά, και θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή της Ανατολικής Καλαμάτας, μια περιοχή που μέχρι σήμερα “δεν έχει πάρει την ανάπτυξη που πρέπει” και παραμένει αναξιοποίητη.
Πρόκειται για το έργο «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού τοπίου Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας», οι μελέτες ωρίμανσης και η υλοποίηση του οποίου έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στην Πρόσκληση ΑΤ06 «Αστική Αναζωογόνηση»,. Υπενθυμίζεται ότι για την εκπόνηση των μελετών έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και «Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε.Α. ΟΤΑ».
Κατά τη συζήτηση στην οποία παραβρέθηκαν από την ομάδα έργου οι Στέφανος Πάντος Κίκκος, Γρηγόρης Σταυριδάκης, Παρασκευή Παπαδημητρίου και Νίκος Κουτρουμπής, αναλύθηκαν οι παράμετροι του σχεδιασμού, η προσέγγιση των μελετητών αλλά και οι απαιτήσεις και οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις από το κοινό.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν
Μεταξύ άλλων στην περιοχή του Ανατολικού Κέντρου θα κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις όπως: Κλειστό Κολυμβητήριο, γηπεδάκια για μπάσκετ, τένις και βόλεϊ, υπαίθριο πινγκ-πονγκ, υπαίθρια όργανα γυμναστικής, ποδηλατόδρομος που θα διατρέχει ολόκληρο το Ανατολικό κέντρο, αλλά και Hub κινητικότητας, χώροι δηλαδή στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή πατίνι και να κινούνται εντός της ευρύτερης περιοχής. Ένας βασικός άξονας θα είναι η Μαυρομιχάλη-Σφακιανάκη, η τελευταία μάλιστα θα διαπλατυνθεί στα πεζοδρόμια, και θα μετατραπεί σε έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας με αμφίδρομη κατεύθυνση. Θα δημιουργηθούν σημεία εισόδου στο ανατολικό κέντρο που θα καταστήσουν περισσότερο προσβάσιμη την είσοδο των πολτιών στους χώρους του. Στα σημεία αυτά, όπως τόνισαν οι μελετητές, θα υπάρχει έντονο το στοιχείο του νερού.
Θα δημιουργηθούν δύο παιδικές χαρές, η δεύτερη για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και ένα Πάρκο Γλυπτικής. Όπως ειπώθηκε τα 70 στρέμματα ουσιαστικά θα είναι πεζοδρομήσεις, μικρές πλατείες με επιμήκεις πλάκες από βιοκλιματικά υλικά, πάρκα γειτονιάς, ενώ τονίστηκε ότι διατηρείται το υπάρχον πράσινο αλλά ενισχύεται και με νέες φυτεύσεις. Πάνω από 10 στρέμματα θα είναι το πράσινο, ενώ θα δημιουργηθεί και Πάρκο Σκύλων. Στους χώρους δίπλα στην Τέντα θα δημιουργηθεί ένα κουλουάρ, όπου θα μπορούν οι πολίτες να τρέχουν, να προπονούνται κλπ, ενώ θα διαμορφωθεί και υπαίθριο κινηματογράφος για προβολές.
“Βάζουμε τις βάσεις για μια περιοχή που θα λειτουργήσει πιλοτικά” είπε χαρακτηριστικά η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτα Κουράκλη, συμπληρώνοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια ενοποίησης του χώρου με διακριτούς άξονες. Να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε γίνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση και από το ΓΠΣ έχει χαρακτηριστεί ως χώρος εκπαίδευσης και αθλητισμού και κατοικίας, οπότε οι δραστηριότητες και οι παρεμβάσεις επιλέχτηκαν βάσει αυτού του χαρακτήρα της περιοχής και είναι συμβατές με τις χρήσεις γης που προβλέπονται. Πέρα από τη διαμόρφωση της εσωτερικής οδοποιίας θα διαμορφωθούν εκ νέου και τα εξωτερικά πεζοδρόμια πχ Λακωνικής κλπ.
Θα υπάρχει Αναψυκτήριο που θα είναι ενσωματωμένο στο πράσινο, με ξύλινα στοιχεία, φιλικό στο περιβάλλον με στέγαστρα και πέργκολες. Στις παρεμβάσεις θα μπουν και Smart στοιχεία, όπως smart παγκάκια όπου κάποιος θα μπορεί να φορτίζει το κινητό του, αλλά και μικρά “ηλιακά δέντρα” που θα συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και θα τη διοχετεύουν όπου χρειάζεται.
“Να μη βλέπουμε τα αγριόχορτα αλλά να οραματιστούμε το δάσος”
“Να μη βλέπουμε τα αγριόχορτα αλλά να οραματιστούμε το δάσος” είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, υποστηρίζοντας το μεγάλο αυτό πρότζεκτ ανάπλασης. “Να οραματιστούμε την πόλη τα επόμενα χρόνια”, συμπλήρωσε.
Για “ολιστική προσέγγιση στην Ανατολική πόλη και για νέα ταυτότητα και νέες προοπτικές” έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Ο Δήμαρχος έκανε μια σύντομη αναφορά στο φιλόδοξο project επισημαίνοντας ότι μετά την πρώτη παρουσίαση θα ακολουθήσουν 2-3 μήνες διαβούλευσης ώστε να μπορεί κάθε πολίτης και φορέας να συμμετέχει, και να ενσωματωθούν κάποιες προτάσεις στο αρχικό Master Plan.
«Με όρους βιωσιμότητας σχεδιάζουμε την εξέλιξη της ανατολικής πόλης, προσφέροντας τη δυνατότητα στην περιοχή να αποκτήσει νέα ταυτότητα και νέες προοπτικές. Μια παρέμβαση ολιστική, που περιλαμβάνει αναπλάσεις, δημιουργία νέων δράσεων, εμπλουτισμό με νέες χρήσεις για όλους, διαμόρφωση διακριτών εισόδων, δημιουργία αξόνων κυκλοφορίας, κατασκευή χώρων αναψυχής, με δραστηριότητες αθλητικές και εκπαιδευτικές, με κατασκευή πολιτιστικών και εμπορικών υποδομών, διασύνδεση των υπό κατασκευή κοινοχρήστων χώρων και υποδομών της περιοχής, δίκτυα πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμους, χώρους πρασίνου, μια παρέμβαση σε περισσότερα από 100 στρέμματα», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, δόθηκαν διευκρινίσεις από τους μελετητές, ενώ προτάθηκαν και παρεμβάσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, η προμελέτη (συνημμένα σχέδια και φωτορεαλιστικά) αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου (δείτε ΕΔΩ), ώστε να τεθεί σε κοινή χρήση προς όλους για περαιτέρω επεξεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται προτάσεις και τα σχόλια στα email v.papaefstathiou@kalamata.gr ή kalamata.mission@gmail.com μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024, προκειμένου να τεθούν υπόψη του Δήμου και των μελετητών.
Στιγμιότυπα από την παρουσίαση-διαβούλευση
