Messinia Live

Παρουσία Παπασταύρου η παρουσίαση της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Καλλιρόη

Σε πλήρη λειτουργία η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Μεσσηνία

Ολοκληρώθηκε η 3η Μονάδα Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο - Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 167 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα επίσημα εγκαίνια της τρίτης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Μεσσηνία, το «τρίπτυχο» έργο ΣΔΙΤ από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (σ.σ. από τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού Περιβαλλοντική Πελοποννήσου ΜΑΕ) στην Πελοπόννησο.
Είχε προηγηθεί η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αρκαδία και στη Λακωνία ενώ σήμερα το πρωί παραδόθηκε και η τελευταία μονάδα στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας. Να υπενθυμίσουμε ότι, μέχρι τέλος Μαΐου του 2023 η συγκεκριμένη Μονάδα λειτουργούσε δοκιμαστικά, δεχόμενη περιορισμένο όγκο απορριμμάτων, ενώ από τις 5 Ιουνίου 2023, δηλαδή εδώ και δύο χρόνια, λειτουργεί κανονικά, δεχόμενη όλες τις ποσότητες απορριμμάτων από τη Μεσσηνία.

 60.000 τόνους απορριμμάτων διαχειρίζεται η Μονάδα της Καλλιρόης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια, Σταύρος  Παπασταύρου, η μονάδα της Μεσσηνίας διαχειρίζεται 60.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων από τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, συμβάλλοντας στη δραστική μείωση της ταφής και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα, παράγει “πράσινη” ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας. «Υπολογίζεται ότι παράγονται 5.400 MWh/έτος ενέργειας, η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 1.500 οικογενειών», επισήμανε χαρακτηριστικά.  Όπως είπε δε, πρόκειται για την τρίτη σε σειρά μονάδα, μαζί με τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της Αρκαδίας και της Λακωνίας, με τις τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων να είναι συνολικής δυναμικότητας επεξεργασίας 200.000 τόνων ετησίως και να διαχειρίζονται και τα τρία βασικά ρεύματα αποβλήτων (ανακυκλώσιμα, σύμμεικτα και βιοαπόβλητα).

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Η σημερινή έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Μεσσηνία αποτυπώνει με σαφήνεια ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων. Από τις 21 παράνομες χωματερές, φτάσαμε σε μια ολοκληρωμένη περιφερειακή διαχείριση που αποτελεί πρότυπο και οδηγό για όλη τη χώρα. Όταν αναλάβαμε το 2019, λειτουργούσαν μόλις 3 μονάδες και 5 βρίσκονταν υπό κατασκευή· σήμερα λειτουργούν 13 μονάδες, ενώ 24 είναι σε φάση κατασκευής. Αυτό το έργο δεν είναι απλώς υποδομή· είναι σύμβολο μιας νέας εποχής με σύγχρονες, βιώσιμες λύσεις για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός σημείωσε: «Η πλήρης λειτουργία της μονάδας στην Καλλιρρόη αποτελεί την ολοκλήρωση ενός μεγάλου και δύσκολου κύκλου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Aφήνουμε οριστικά πίσω μας ένα παρελθόν που ταυτίστηκε με τη διαχειριστική αδυναμία, τις περιβαλλοντικές πληγές και τα δυσβάσταχτα πρόστιμα. Περνάμε σε μια νέα εποχή, όπου η διαχείριση απορριμμάτων γίνεται με σύγχρονες, ευέλικτες και αποδοτικές μεθόδους, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Η υποδομή αυτή αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από ένα τεχνικό έργο. Είναι ένα εργαλείο πολιτικής, είναι μέσο προστασίας της δημόσιας υγείας και μοχλός ανάπτυξης. Είναι το αποτέλεσμα ενός στρατηγικού σχεδιασμού που προχώρησε με θεσμική συνέχεια, συνέπεια, διαφάνεια και συνεργασία. Και γι’ αυτό ανήκει σε όλους όσοι εργάστηκαν, συνέβαλαν και πίστεψαν στην επιτυχία του. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πλέον στη διάθεσή της το πιο σύγχρονο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα. Και πάνω σε αυτή τη σταθερή βάση, μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα: ενίσχυση της ανακύκλωσης, υιοθέτηση καλών και καινοτόμων πρακτικών, κυκλική οικονομία, ακόμη πιο φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί στόχοι. Γιατί η επόμενη μέρα μάς καλεί να δώσουμε αξία σε όσα χτίζουμε – με πράξεις, γνώση, τεκμηρίωση και διαρκή ευθύνη. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παπασταύρου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάση και τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, τόνισε ότι με την πλήρη λειτουργία της μονάδας ολοκληρώνεται ένα έργο εθνικής σημασίας, που τοποθετεί την Πελοπόννησο στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων. «Είμαστε υπερήφανοι που παραδίδουμε σήμερα και την τρίτη μονάδα του έργου, ολοκληρώνοντας το ορόσημο της κατασκευής. Ευχαριστώ τον κ. Δ. Πτωχό, τον κ. Στ. Παπασταύρου και τον κ. Ν. Παπαθανάση, οι οποίοι στήριξαν το έργο. Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ.κ. Κ. Χατζηδάκη και Θ. Σκυλακάκη, στις προηγούμενες περιφερειακές διοικήσεις, στους κ.κ. Π. Νίκα και Π. Τατούλη, στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκο, στον ΦοΔΣΑ και σε όλους όσοι συνέδραμαν, ενάντια στις κραυγές που ακούγονταν. Βεβαίως, θέλω να ευχαριστήσω και τους κ.κ. Μ. Μαραγκουδάκη και Γ. Αγραφιώτη, οι οποίοι, ως ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κατάφεραν να φέρουν το έργο σε αυτό το σημείο. Πρόκειται για το δεύτερο έργο του Ομίλου μας που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, μετά από εκείνο της Ηπείρου, το οποίο απέσπασε το βραβείο του καλύτερου έργου υποδομής για το 2018. Σας ευχαριστώ όλους θερμά — εργαζόμενους, υπεργολάβους, μελετητές — που βάλατε πλάτη και συμβάλατε στην ολοκλήρωση του έργου», δήλωσε ο κ. Περιστέρης.

 

 

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου Γιάννης Σμυρνιώτης σχολίασε πως «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πλέον απ’ άκρου σ’ άκρο η πιο καθαρή περιοχή της Ελλάδας. Σήμερα, με την πλήρη λειτουργία όλων των μονάδων διαχείρισης της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας αλλά και των δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Αργολίδας και της Κορινθίας, η Περιφέρεια περνάει σε μια νέα εποχή. Προσδοκώντας στη συνέχιση της γόνιμης συνεργασίας με όλους τους Ευρωπαϊκούς, Εθνικούς και Περιφερειακούς φορείς, της συνεργασίας που έφερε αυτό το αποτέλεσμα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετατρέποντας την περιοχή μας από ουραγό σε πρωτοπόρο, είμαστε βέβαιοι ότι η Πελοπόννησος – μια Περιφέρεια που διαθέτει συντριπτικά πλεονεκτήματα όχι μόνο σε Ελληνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο – θα πάρει σύντομα τη θέση που της αξίζει. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στο να καταλήξουμε στο σημερινό αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτού του εμβληματικού έργου».

Μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μονάδας, ο Διευθυντής έργων απορριμμάτων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης εξήγησε πως η Μονάδα επεξεργασίας της Μεσσηνίας  ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, που εκτός από  σύγχρονες – είναι και βαθιά λειτουργικές, βιώσιμες και καινοτόμες. «Η λειτουργία παρακολουθείται online, σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζοντας απόλυτη διαφάνεια, συνεχή έλεγχο και δυνατότητα βελτιστοποίησης, καθημερινά, από την πρώτη μέρα λειτουργίας» τόνισε.

Ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων για την Πελοπόννησο

Το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων καθιστά την Πελοπόννησο μία από τις πλέον προηγμένες περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Με δυναμικότητα επεξεργασίας 200.000 τόνων ετησίως, αναπτύσσεται σε τρεις Υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία) και περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) και ειδικότερα:

Η χωροθέτηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και των Σταθμών Μεταφόρτωσης έχει γίνει με τρόπο ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να πραγματοποιείται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση των αναγκαίων μεταφορών από τους Δήμους.

Το έργο αξιοποιεί τεχνολογία αιχμής, επιτυγχάνοντας ελάχιστο περιβαλλοντικό και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων και εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου δημιουργήθηκαν 800 θέσεις εργασίας, ενώ στη φάση της 26ετούς λειτουργίας των μονάδων απασχολούνται 200 άτομα. Σε αυτόν τον αριθμό δεν συνυπολογίζεται η έμμεση απασχόληση που προκύπτει από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κ.λπ.).

Στην εκδήλωση την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου.

Κατά την ειδική εκδήλωση, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, αιρετών της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, και της αναδόχου εταιρείας, έγινε ενημέρωση για την έως σήμερα πορεία της ΣΔΙΤ και τις υποδομές που έχουν υλοποιηθεί, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της μονάδας.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε:

«Η ολοκλήρωση και  της τρίτης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, που εξυπηρετεί τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, έρχεται να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της περιοχής μας και επί της ουσίας να ενεργοποιήσει πλήρως τον αρχικό σχεδιασμό του έργου που αφορά το σύνολο της περιφέρειάς μας. Ένα έργο για το οποίο πολλά μπορούν να ειπωθούν, κυρίως από ανθρώπους που το ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, από τα πρώτα στάδια του έως και σήμερα, ένα έργο που καλείται να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες και τις μεγάλες αναπτυξιακές προκλήσεις της Πελοποννήσου.

Βεβαίως, για τους Δήμους εκκρεμούν αρκετά ακόμη. Ανάμεσα σε αυτά οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης που θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους μεταφοράς, θέμα που τρέχει ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, καθώς και τα αντισταθμιστικά που η εταιρεία έχει υποχρέωση να υλοποιήσει, όπως το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο επίσης θα μειώσει το συνολικό κόστος που επιβαρύνει σήμερα τους Δήμους και κατ’ επέκταση και τους πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην Καλλιρρόη Οιχαλίας μετέβη σήμερα, Πέμπτη 24 Απριλίου 2025, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, όπου και παρέστη σε ειδική εκδήλωση για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου στον χώρο της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας.

Συνεργασία απαιτείται, καθώς το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι εξόχως σύνθετο θέμα, με περιβαλλοντικές κυρίως αλλά και οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις και υπό την έννοια αυτή οφείλουμε όλοι, πρώτα εμείς οι Δήμοι δια του ΦοΔΣΑ που θα αναλάβει τον κεντρικό συντονισμό να κάνουμε αυτό που πρέπει, να συνεργαστούμε και να εφαρμόσουμε βιώσιμες και φιλικές πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, με ενίσχυση όλων των ρευμάτων ανακύκλωσης, επιδιώκοντας μείωση του κόστους σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο».

Το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι τεχνολογικά αντίστοιχο με το έργο της ΜΕΑ Ηπείρου το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και βραβεύθηκε ως «Έργο Υποδομών του 2018». Το έργο είναι σύμφωνο με όλες τις προδιαγραφές καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και συμβατικά προβλέπεται να επεξεργάζεται έως και 200.000 τόνους ετησίως.

Συνολικά η περίοδος λειτουργίας θα είναι 26 έτη ενώ είχε υπολογιστεί πως στην κατασκευαστική φάση δημιουργήθηκαν 600 θέσεις εργασίας, ενώ στη φάση λειτουργίας συνολικά στις τρεις μονάδες δημιουργήθηκαν 200 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ.

Στιγμιότυπα από τη σημερινή εκδήλωση

Το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» υλοποιείται με την μέθοδο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και προβλέπει την κατασκευή τριών Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) μέγιστης δυναμικότητας 200.000 τν/έτος, τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Με το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» λύνεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για περίοδο πέραν των 30 χρόνων, διασφαλίζοντας διαχρονικά την τήρηση των κανόνων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον με την επίτευξη σταθερά υψηλών περιβαλλοντικών αποδόσεων.

ΚΑ

Διαβάστε και αυτά:

Καλλιρόη: Ξεκίνησε σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας

Νίκας για Μονάδα Καλλιρόης: “Δίνεται τέλος στα προβλήματα των Δήμων της Μεσσηνίας”

Exit mobile version