Κάθε λεπτό τα εμβόλια σώζουν 6 ζωές – Ο ΠΟΥ επισημαίνει την ανάγκη για εμβολιασμό νεογνών, παιδιών και ηλικιωμένων για κάθε ασθένεια που προλαμβάνεται
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών, που γιορτάζεται από τις 24 έως τις 30 Απριλίου, υπογραμμίζει τη σημασία της συλλογικής δράσης για την προστασία από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια. Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνο τα παιδιά. Οι ενήλικες επωφελούνται σημαντικά από τα εμβόλια, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και προάγουν την υγιή γήρανση.
Υγειονομικά Οφέλη
- Ο εμβολιασμός προλαμβάνει 3,5 έως 5 εκατ. θανάτους ετησίως από ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η γρίπη, η ιλαρά και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.
- Οι εμβολιασμένοι ενήλικες ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Μελέτη έδειξε ότι ο εμβολιασμός αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης τον επόμενο χρόνο κατά 35% στην ηλικία των 25 ετών και 16% στην ηλικία των 50 ετών, σε σύγκριση με μη εμβολιασμένους.
- Ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων ενηλίκων μπορεί να αποφέρει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη.
Οικονομικά & Κοινωνικά Οφέλη
- Προγράμματα εμβολιασμού ενηλίκων μπορούν να αποφέρουν έως και 19 φορές την αρχική επένδυση, προσφέροντας σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη.
- Kάθε 1€ που επενδύεται στον εμβολιασμό ενηλίκων (ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών) αποδίδει 4€ σε οφέλη μέσω μείωσης των δαπανών υγείας, αύξηση της παραγωγικότητας και της κοινωνικής συμβολής.
- Ο εμβολιασμός ενηλίκων ενισχύει τη συλλογική ανοσία προστατεύοντας ευάλωτες ομάδες (βρέφη, ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους).
- Με τον εμβολιασμό υποστηρίζεται η υγιής γήρανση προλαμβάνοντας ασθένειες που προκαλούν ευπάθεια, γνωστική έκπτωση και απώλεια αυτονομίας.
Ο εμβολιασμός είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις υγείας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ενήλικες έχουν πρόσβαση στα εμβόλια, συμβάλλοντας έτσι σε έναν υγιέστερο και ασφαλέστερο κόσμο.
Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές έχουν σώσει τα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό σημαίνει 6 ζωές το λεπτό, κάθε μέρα, επί πέντε δεκαετίες.
Σε αυτά τα 50 χρόνια, η επιβίωση των βρεφών βελτιώθηκε κατά 40%, ενώ περισσότερα παιδιά ζουν μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια κι ακόμη περισσότερο, και η αιτία είναι ο εμβολιασμός τους.
Μάλιστα μόνο στο εμβόλιο της ιλαράς, οφείλεται το 60% των ζωών που σώθηκαν.
Στο μήνυμά του για την εβδομάδα εμβολιασμού ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι με βάση τα παραπάνω επιτεύγματα, μπορούν να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές.
Το μέλλον του εμβολιασμού δεν σημαίνει μόνο να φτάσουν τα εμβόλια στα εκατομμύρια παιδιά που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί για καμία νόσο. Σημαίνει ακόμη, και την προστασία των παππούδων και των γιαγιάδων από τη γρίπη, των μωρών από την ελονοσία και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, των εγκύων από τέτανο και των νεαρών κοριτσιών από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV.
Βρισκόμαστε σε μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία της παγκόσμιας υγείας. Ό,τι με δυσκολία επιτεύχθηκε για την εξάλειψη ασθενειών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεκαετίες προσπαθειών με τη συνεργασία κυβερνήσεων, ανθρωπιστικών οργανισμών, επιστημόνων, εργαζομένων στον τομέα της υγείας και γονέων, μας έφεραν στο σήμερα, όπου η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, ενώ σχεδόν εξαλείφεται και η πολιομυελίτιδα.
Το ανθρωπίνως δυνατόν
Με το σύνθημα «Ανθρωπίνως δυνατός ο εμβολιασμός για όλους», η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης 2025 στοχεύει να διασφαλίσει ότι ακόμη περισσότερα παιδιά, έφηβοι, ενήλικες – και οι κοινότητές τους – προστατεύονται από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια. Τα εμβόλια είναι απόδειξη ότι λιγότερες ασθένειες και περισσότερη ζωή είναι δυνατή όταν το βάλουμε σκοπό. Ήρθε η ώρα να δείξουμε στον κόσμο ότι ο εμβολιασμός για όλους είναι ανθρωπίνως δυνατός.
Ο εμβολιασμός είναι ένα παγκόσμιο success story, μια παγκόσμια ιστορία επιτυχίας για την υγεία, που σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Τα εμβόλια μειώνουν τους κινδύνους προσβολής από ασθένεια, αξιοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού για την οικοδόμηση προστασίας.
Όταν εμβολιάζεστε κατά μιας ασθένειας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται.
Σήμερα υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη πάνω από 20 απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, βοηθώντας τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να ζήσουν περισσότερο και με περισσότερη υγεία.
Μέχρι στιγμής, ο εμβολιασμός αποτρέπει 3,5 έως 5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο από ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η γρίπη και η ιλαρά.
Επιπλέον, ο εμβολιασμός αποτελεί κλειδί για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ένα αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα και μία από τις καλύτερες επενδύσεις στην υγεία.
Τα εμβόλια είναι επίσης κρίσιμα για την πρόληψη και τον έλεγχο των εστιών μολυσματικών ασθενειών, υποστηρίζουν την παγκόσμια ασφάλεια υγείας και αποτελούν ζωτικό εργαλείο στη μάχη κατά της μικροβιακής αντοχής.
Υστερήσεις λόγω πανδημίας
Η πανδημία του COVID-19 επιβάρυνε τα συστήματα υγείας, με αποτέλεσμα δραματικές υστερήσεις. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την κάλυψη ανοσοποίησης διφθερίτιδας-κοκκύτη-τετάνου (DTP) υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυση των συστημάτων υγείας, προκειμένου να αποκατασταθούν οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και να διασφαλιστεί η συνεχής κάλυψη των πληθυσμών.
Η ιλαρά, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της, αποκαλύπτει άμεσα την ύπαρξη ή όχι ανοσίας. Το 2023, η πρώτη καθιερωμένη δόση του εμβολίου ιλαράς χάθηκε για 22 εκατομμύρια παιδιά – πολύ περισσότερα από τα 19,3 εκατομμύρια παιδιά του 2019.
Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργεί αντισώματα, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν ο οργανισμός μας εκτίθεται σε μια ασθένεια. Μόνο που τα εμβόλια περιέχουν μόνο σκοτωμένες ή εξασθενημένες μορφές μικροβίων, όπως ιούς ή βακτήρια, και γι΄ αυτό δεν προκαλούν την ασθένεια, ούτε θέτουν σε κίνδυνο τον οργανισμό μας εξαιτίας πιθανών επιπλοκών της.
Ασθένειες που προλαμβάνονται
Σήμερα διαθέτουμε εμβόλια που προστατεύουν από πολλές ασθένειες, όπως:
καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
χολέρα
COVID 19
διφθερίτιδα
ηπατίτιδα Β
γρίπη
Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα
ελονοσία
ιλαρά
μηνιγγίτιδα
παρωτίτιδα
κοκκίτης
πνευμονία
πολιομυελίτιδα
λύσσα
ροταϊό
ερυθρά
τέτανος
τυφοειδής
ανεμοβλογιά
κίτρινο πυρετό.
Τι χρειάζεται ο καθένας μας
Υπάρχουν και άλλα εμβόλια που βρίσκονται σε πιλοτική φάση, μεταξύ των οποίων αυτά κατά του ιού Έμπολα ή της ελονοσίας, αλλά δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμα παγκοσμίως.
Σε κάθε χώρα είναι διαφορετικές οι ανάγκες για εμβολιασμό, οπότε μια συζήτηση με τον γιατρό σας, θα σας δώσει τη δυνατότητα να καλυφθείτε από ασθένειες που προλαμβάνονται, είτε αφορά τη χώρα σας, είτε άλλες χώρες πριν το ταξίδι σε αυτές εφόσον πρόκειται να επισκεφτείτε περιοχές κινδύνου ή απασχολείστε σε επάγγελμα υψηλού κινδύνου.