Messinia Live

Oμοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Πελοποννήσου: “Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων-Τουλάχιστον απαράδεκτη η απόφαση-Να ανακληθεί”

“Οι μαθητές που «περισσεύουν» μετακινούνται σε όμορα σχολεία-Στα παιδιά μας δεν αξίζει αυτή η εκπαίδευση”

Τι αναφέρει η προσωρινή διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Πελοποννήσου

“Η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που μέσα στο καλοκαίρι- προφανώς για να αιφνιδιάσει γονείς και εκπαιδευτικούς-  προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων, στοιβάζοντας 25 μαθητές μέσα σε αίθουσες που στην πλειοψηφία τους κρίνονται  τουλάχιστον ως ελλιπείς, και ζητά να παρθεί πίσω άμεσα.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα παιδιά μας σαν να είναι κόστος και νούμερα!!! 

Για άλλη μια χρονιά προβλέπεται να υπάρχουν σημαντικά κενά σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό! Σχολικός ψυχολόγος και νοσηλευτής ανά σχολική μονάδα φαντάζει σαν όνειρο μακρινό!  Και τώρα ακόμα ένα σημαντικό βαρίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία, που αποκτά όλο και περισσότερα αντιπαιδαγωγικά χαρακτηριστικά. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε  ότι στο νομό Λακωνίας συγχωνεύονται 10 διαφορετικές τάξεις σε 7 σχολεία, δημιουργώντας  τεράστια αναστάτωση σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλες τις βαθμίδες, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Μία άλλη πτυχή των προθέσεων της κυβέρνησης είναι αυτό που δρομολογείται σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου αντί στις Α’ τάξεις να δημιουργήσει 2 τμήματα 15 π.χ. μαθητών (δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για τη σημασία των μικρών τμημάτων σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία της ζωής ενός παιδιού), δημιουργεί ένα τμήμα 25 μαθητών και τα «περισσευούμενα» τα μετακινεί σε άλλα σχολεία! 

Μια τέτοια ενέργεια είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, αφού δημιουργεί ακόμα περισσότερα πολυπληθή τμήματα  και μάλιστα σε περιπτώσεις τάξεων με γνωματεύσεις μαθητών, το οποίο δυσχεραίνει το έργο του εκπαιδευτικού και στερεί από τα παιδιά μας την ισότιμη εκπαίδευση με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες του/της καθενός/μιάς. 

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι μαθητές που «περισσεύουν» μετακινούνται σε όμορα σχολεία! Μαθητές που μέχρι χθες πήγαιναν σε ένα σχολείο με τους συμμαθητές τους θα τους αναγκάσουν να αλλάξουν εκπαιδευτικό περιβάλλον για λόγους αδιανόητους παιδαγωγικά, στερώντας τους ακόμη το δικαίωμα να φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς προσθέτοντας κι άλλες δυσκολίες στην ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και στις οικογένειές τους για την  μετακίνησή τους.

Ο στόχος είναι κατανοητός σε όλους. Λιγότερες προσλήψεις, μικρότερο το κόστος για την εκπαίδευση. Καταλαβαίνουμε όλοι μας τι σημαίνει τμήμα με 25 ή με 22 μαθητές, όπου υπάρχουν γνωματεύσεις. Τι σημαίνει ένα παιδί δημοτικού να αλλάξει σχολικό περιβάλλον, επειδή περισσεύει. Οι συγχωνεύσεως αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τη νομοθεσία που προβλέπει συγκεκριμένο χώρο στην αίθουσα για τον κάθε μαθητή, ούτε γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών, ούτε βέβαια την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. 

Ουσιαστικά η Κυβέρνηση βάζει την εκπαίδευση στο κρεβάτι του Προκρούστη, κόβοντας ό,τι θεωρεί ότι περισσεύει προκειμένου να περικόψει δαπάνες, την ίδια στιγμή που επαίρεται για την θετική πορεία της οικονομίας.

Οι ανάγκες παιδιών μας δεν είναι κόστος! Θα μας βρουν απέναντί τους! Δε θα επιτρέψουμε να καταπατηθεί το δικαίωμα τους για ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση! 

Στα παιδιά μας δεν αξίζει αυτή η εκπαίδευση! Βρισκόμαστε στο 2024 και ακόμη παλεύουμε για πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα!

Ζητάμε κι εμείς με τη σειρά μας, όπως τόσοι Σύλλογοι/Ενώσεις Γονέων, σύλλογοι Εκπαιδευτικών

– να παρθεί πίσω η υπουργική απόφαση

-καμία τάξη να μην ξεπερνάει τους 20 μαθητές. 15 για την Α’ και Β’ Δημοτικού

-Σύγχρονα δημόσια σχολεία που θα προσφέρουν πολύπλευρη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση στα παιδιά μας”. 

 

Exit mobile version