Messinia Live

Μωβ τσούχτρες: Πρώτες βοήθειες σε 4 βήματα – Προσοχή στα παιδιά

Η μωβ τσούχτρα ή όπως είναι αλλιώς γνωστή Pelagia Noctiluca έχει κατακλύσει τις ελληνικές θάλασσες τόσο σε Αιγαίο όσο και Ιόνιο αλλά και γενικότερα όλη τη Μεσόγειο.

Καθημερινές είναι οι οδηγίες των ιατρών για το πώς πρέπει να ξέρουν οι λουόμενοι να αντιμετωπίσουν ένα τσίμπημα της συγκεκριμένης μέδουσας, το οποίο χαρακτηρίζεται κατά βάση επώδυνο.

Ειδική αναφορά βέβαια κάνουν οι ειδικοί στην περιποίηση του τσιμπήματος σε ένα παιδί τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που παίζουν ανέμελα στη θάλασσα.

Ο Γεώργιος Ζαραφωνίτης, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα και έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος.

«Με το που θα βγει ο λουόμενος έξω πρέπει να δουμε αν έχει κολλημένα πλοκάμια πάνω του και να τα απομακρύνουμε με θαλασσινό νερό. Τοπικά θα πρέπει να τοποθετηθεί πάγος χωρίς τρίψιμο ή παγωμένο αναψυκτικό τυλιγμένο με ένα πανί.

Θα μπορούσε να βοηθήσει μια κρέμα κορτιζονούχα ή αντισταμινική, ενώ αυτό που έχουμε δει ότι βοηθάει τοπικά είναι ένα διάλλειμα μαγειρικής σόδας ανακατεμένη με θαλασσινό νερό. Οι παλιές μέθοδοι με ξίδι και αμμωνία δεν βοηθούν» εξηγεί ο κ. Ζαραφωνίτης και σημειώνει ότι εάν τυχόν εμφανιστούν δύσπνοια, χαμηλή πίεση, εμετός, θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια γιατρού ή φαρμακοποιού.

Όσον αφορά στα παιδιά, τόνισε ότι η ευαισθητοποίησή τους ως προς το ενδεχόμενο αναφυλαξίας είναι μικρότερη, ιδιαίτερα για παιδιά τα οποία δεν είχαν στο παρελθόν έρθει σε επαφή με μέδουσα.

«Στα παιδιά όμως είναι αυξημένη η τοξική επίδραση και έτσι θα έχουν περισσότερο πόνο που μπορεί να κρατήσει ακόμα και δύο ή τρεις εβδομάδες. Αυξημένη θα είναι επίσης η ερυθρότητα ή το οίδημα. Έχουν υπάρξει αναφορές για φουσκάλες που έχουν κρατήσει ακόμα και έξι μήνες» κατέληξε ο γιατρός.

Το τσίμπημα από μωβ τσούχτρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο, ωστόσο εάν διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και ακολουθήσετε τις βασικές οδηγίες πρώτων βοηθειών που συστήνουν οι επιστήμονες, μπορείτε να περιορίσετε σημαντικά το άλγος.

Τσίμπημα από μωβ τσούχτρα – Οι πρώτες βοήθειες

Τσίμπημα μωβ τσούχτρας – Τι να αποφύγετε

Για τσιμπήματα από κάποια είδη μεδουσών (Carybdea marsupialis, Olindias phosphorica και Physalia physalis) συστήνεται η χρήση ξυδιού που εφαρμόζεται για μια σύντομη περίοδο, ώστε να αποτρέψει την απελευθέρωση περαιτέρω δηλητηρίου κάτω από το δέρμα, όχι όμως σε αυτήν την περίπτωση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο

Αυτό σημαίνει ότι το ξύδι, το γλυκό νερό, το οινόπνευμα και η αμμωνία ΔΕΝ βοηθούν στο εν λόγω είδος τσούχτρας, αντιθέτως, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Επίσης αποφύγετε να τυλίξετε σφιχτά με επίδεσμο το σημείο του τσιμπήματος.

πηγή:http://www.ieidiseis.gr/ellada/148431/mov-tsoyxtres-protes-voitheies-se-4-vimata-prosoxi-sta-paidia

Exit mobile version