Messinia Live

Σε Μουσείο “Νίκου Ζαχαριά” μετονομάζεται το Ψηφιακό Μουσείο Καλαμάτας 1821

Στη μνήμη του Καθηγητή Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκου Ζαχαριά θα είναι αφιερωμένο στο εξής το Ψηφιακό Μουσείο Καλαμάτας 1821 που βρίσκεται στο ιστορικό Δημαρχείο, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, και εγκαινιάστηκε από το Πανεπιστήμιο και τον Δήμο Καλαμάτας τον Οκτώβριο του 2020. Πλέον το Μουσείο θα φέρει το όνομά τού αείμνηστου καθηγητή, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη συνεισφορά του στην Αρχαιομετρία και την επίδρασή του στην πόλη της Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Ψηφιακό Μουσείο Καλαμάτας 1821 ήταν καρπός του ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», με αφορμή την επικείμενη τότε συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Στιγμιότυπα από την τελετή εγκαινίων του Ψηφιακού Μουσείου Καλαμάτας 1821 τον Οκτώβριο του 2020

Ως φόρος τιμής και μνήμης στον καθηγητή Νίκο Ζαχαριά, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, αφήνοντας όμως σημαντικό έργο-παρακαταθήκη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Μουσείο θα φέρει και το όνομα του Νίκου Ζαχαριά, σε μια τελετή που θα γίνει την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του 8ου Συμποσίου Αρχαιολογικών Ερευνών και Νέων Τεχνολογιών (Archaeological Research and New Technologies).

Να σημειωθεί ότι το μουσείο έχει ψηφιακό επετειακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα προκειμένου να ενθαρρύνει την εμπέδωση της ιστορικής μνήμης μέσω της δημιουργικής διάδρασης. Στην αίθουσα υπάρχουν οθόνες προβολής οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με το 1821 ενώ παράλληλα εκτίθενται αυθεντικά κειμήλια από την εποχή της επανάστασης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το  Πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821- Δρόμοι Ελευθερίας» ήταν ένα έργο που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και ενταγμένο στην Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Το Πρόγραμμα  ήταν σύμπραξη τριών φορέων: του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (συντονιστής) της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και της κινηματογραφικής εταιρείας «VIEWMASTER Films A.E.». Ο Νίκος Ζαχαριάς ήταν τότε ο επιστημονικός υπεύθυνος συντονιστής του συγκεκριμένου προγράμματος, εκ μέρους του Πανεπιστημίου.

Δείτε και αυτό:

Εγκαινιάστηκε το Ψηφιακό Μουσείο “Καλαμάτα 1821” στο Ιστορικό Δημαρχείο

Exit mobile version