
Το σχέδιο της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα παρουσίασε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στις καθαρές μεταφορές.
Στην παρουσίαση του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, υπεγράφη από 19 φορείς και δύο υπουργεία η «Πράσινη Συμφωνία» για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης, με την υπόσχεση να γίνει πράξη το σχέδιο το συντομότερο δυνατό.
Στην εισαγωγή του, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ στη Νορβηγία τα μισά αυτοκίνητα είναι ήδη ηλεκτρικά και στη Βρετανία θα σταματήσουν να πωλούνται τα αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας το 2035, στην Ελλάδα, μόλις το 0,3% είναι ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και η διείσδυση στην αγορά είναι μικρή για την ώρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ξεναγούνται στα ηλεκτροκίνητα οχήματα που εκτίθενται κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση
Τα μέτρα για την διάδοση των οχημάτων χαμηλών και μηδενικών ρύπων
Στόχος είναι 1 στα 3 αυτοκίνητα στην Ελλάδα έως το 2030 να είναι ηλεκτρικό και το πρώτο σκέλος του σχεδίου περιλαμβάνει συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης:
Tο σχέδιο που ανακοινώθηκε υποστηρίζει επιδότηση που φτάνει έως και τις 5.500 ευρώ για την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Πιο συγκεκριμένα, για την αγορά ή μίσθωση (leasing) ηλεκτροκίνητου Ι.Χ. ή επαγγελματικού θα προσφέρεται έκπτωση 15% επί της λιανικής τιμής του. Ως εκ τούτου, υπολογίζετε 1.500 ευρώ λιγότερα για κάθε 10.000 ευρώ στην τιμή, ήτοι ένα αυτοκίνητο αξίας 20.000 ευρώ έχει έκπτωση 3.000 ευρώ, ενώ εκείνο που κοστίζει 30.000 ευρώ έχει έκπτωση 4.500 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα ταξί η έκπτωση ισούται με το 25% της τιμής λιανικής για τα ηλεκτρικά και τα Plug-In υβριδικά, ήτοι 2.500 ευρώ για κάθε 10.000 ευρώ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα απαλλάσονται από τέλη στάθμευσης (σ.σ. προφανώς εννοούνται τα παρκόμετρα) για 2 χρόνια, εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για την φόρτιση, ενώ από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και στα νησιά το 70% του κόστους αγοράς ή μίσθωσης. Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύσουν και για την εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε εταιρείες.
Επιπλέον της επιδότησης, όσοι επιθυμούν να αποσύρουν το παλιό τους αυτοκίνητο θα πριμοδοτούνται με 1.000 ευρώ έξτρα (2.500 ευρώ για τα ταξί), με το τελικό ποσό της επιδότησης να ορίζεται στις 6.500 ευρώ. Τα μπόνους δεν σταματούν εδώ καθώς υπάρχει έξτρα μπόνους 500 ευρώ για εγκατάσταση οικιακού φορτιστή (wallbox).
Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει και τα δίτροχα με το όφελος για την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου να ορίζεται στο 20% της λιανικής αξίας του, ενώ περιλαμβάνεται και ξεχωριστό σκέλος για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, με την έκπτωση να αγγίζει το 40% επί της τελικής τιμής αγοράς.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το σχέδιο θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ, κάνοντας την ηλεκτροκίνηση και τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά στο μέσο εισόδημα.
