MESSINIA PLUS

Μετρήσεις στον Μεσσηνιακό κόλπο για καταγραφή σεισμικής δραστηριότητας, ενδεχόμενου τσουνάμι και θαλάσσιων κινδύνων

Στο Δημαρχείο Καλαμάτας η διεθνής ερευνητική ομάδα πανεπιστημιακών

πολιτική προστασια συσκεψη 310325 1

Ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Ελληνογερμανικού ερευνητικού προγράμματος "MULTI-MAREX" θα προβεί σε επιλεγμένες μετρήσεις στον Μεσσηνιακό Κόλπο απο 31 Μαρτίου έως 04 Απριλίου. Τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη σημασία για θέματα εξέλιξης του γεωπεριβάλλοντος και των φυσικών καταστροφών (σεισμικότητα, τσουνάμι, κατολισθήσεις).

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται απο διακεκριμένους καθηγητές και τις ομάδες τους, αποτελούμενη απο τους Καθηγητή Ιωάννη Παπανικολάου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Καθηγητή Dr. Klaus Reicherter, της Καθηγήτριας Dr.Nicole Richter και του Καθηγητή Dr. Holger Schuttrumf του Πανεπιστημίου RWTH Aachen (Γερμανία) και του Καθηγητή Dr. Torsten Schlurmann του Πανεπιστημίου LUFI Hannover. Η διεθνής ερευνητική ομάδα επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025 το Δημαρχείο Καλαμάτας και είχε σύσκεψη με στελέχη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. 

Να σημειωθεί ότι το ερευνητικό  πρόγραμμα "Μulti-Marex" είναι μια σημαντική επιστημονική προσπάθεια για την κατανόηση των ιστορικών και σύγχρονων θαλάσσιων κινδύνων, καθώς και της εξέλιξης του γεωπεριβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η χρήση προηγμένων γεωεπιστημονικών μεθόδων, όπως οι πυρηνοληψίες και οι γεωφυσικές διασκοπήσεις, αναμένεται να προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για την παλαιοσεισμολογία, τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή στην περιοχή.

Όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα, το πρόγραμμα MULTI-MAREX εστιάζει στην παρακολούθηση της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, ιδιαίτερα στις περιοχές της Σαντορίνης και της Αμοργού. Σειρά όμως έχουν και άλλες παράκτιες περιοχές της χώρας. Ήδη προηγήθηκαν ανάλογες έρευνες στον Αργολικό κόλπο. Η συγκεκριμένη ερευνητική αποστολή ξεκίνησε το 2024 και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2027, με τους επιστήμονες να "σκανάρουν" τις παράκτιες περιοχές και να συλλέγουν δεδομένα.

Η εγκατάσταση οργάνων μέτρησης στον βυθό και η καταγραφή σεισμών, κατολισθήσεων και ενδεχομένων τσουνάμι αποτελούν κρίσιμα βήματα για την κατανόηση της σεισμικής συμπεριφοράς της περιοχής και την εκτίμηση μελλοντικών κινδύνων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση των γεωδυναμικών διεργασιών που επηρεάζουν την περιοχή και στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τη σεισμικότητα, τις κατολισθήσεις και την κλιματική αλλαγή.

Συνολικά, η έρευνα αυτή έχει το δυναμικό να προσφέρει σημαντικές γνώσεις που θα βοηθήσουν τόσο στην επιστημονική κατανόηση όσο και στην πρακτική διαχείριση των φυσικών κινδύνων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι είναι το πρόγραμμα "mareXtreme"

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό πρόγραμμα, οι παράκτιες περιοχές και οι κοινότητες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε θαλάσσιους φυσικούς κινδύνους, που κυμαίνονται από σενάρια καταιγίδας, πλημμύρας και πλημμυρών έως βιολογικά και χημικά επαγόμενα γεγονότα όπως ο μαζικός πολλαπλασιασμός δυνητικά τοξικών οργανισμών ή η ρύπανση. Τα μεμονωμένα ακραία γεγονότα και οι φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να επιδεινωθούν όταν συμβαίνουν ταυτόχρονα ή σε ταχεία διαδοχή και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, οδηγώντας σε κλιμακωτές, εκτεταμένες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Στην ερευνητική αποστολή DAM «Τρόποι για τη βελτιωμένη διαχείριση κινδύνου στην περιοχή των θαλάσσιων ακραίων γεγονότων και φυσικών κινδύνων», mareXtreme, περίπου 150 επιστήμονες από 29 συνεργαζόμενους οργανισμούς ερευνούν πώς να αντιμετωπίσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ βραχυπρόθεσμων πολλαπλών και κλιμακωτών ακραίων γεγονότων και φυσικών κινδύνων καθώς και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στη θαλάσσια οικολογική ζωή.

Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, πλημμύρες και καταιγίδες, τσουνάμι που προκαλούνται από σεισμούς και αυξημένη ανάπτυξη μικροοργανισμών που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο και τα ζώα. Οι συνθήκες κοινωνικοπολιτικού πλαισίου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων της αποστολής. Η mareXtreme αντιμετωπίζει επομένως εξαιρετικά επίκαιρα κοινωνικά σχετικά ερευνητικά ζητήματα. Ο στόχος του mareXtreme είναι να βελτιώσει σημαντικά την προβλεψιμότητα ακραίων θαλάσσιων γεγονότων και φυσικών κινδύνων, να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων κοινοτήτων και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της παράκτιας κοινωνίας.

Η ερευνητική αποστολή DAM mareXtreme στοχεύει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών συστημάτων παρατήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης. Με βάση δεδομένα και μοντέλα συνοπτικής παρατήρησης υψηλής ανάλυσης, βασισμένα σε γεγονότα, θα είναι δυνατό να ποσοτικοποιηθεί η πιθανότητα και η ένταση εμφάνισης, καθώς και οι επιπτώσεις και οι συνέπειες ακραίων θαλάσσιων γεγονότων και φυσικών κινδύνων σε διαφορετικά σενάρια. Παράλληλα, οι επιστήμονες διερευνούν επιλογές προσαρμογής, πρόληψης, προστασίας και διαχείρισης κινδύνου σε μια συμμετοχική διαδικασία.

To Top