Άρθρο του Προέδρου Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτη Λύρα
Οι Κοινότητες στο περιθώριο του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να είναι πραγματικά πολυεπίπεδη και αποτελεσματική, πρέπει να στηρίζεται στις Κοινότητες, τις φυσικές της ρίζες. Όμως, στο σχέδιο για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, που αναμένεται να παρουσιαστεί στις 28 Απριλίου, οι Κοινότητες βρίσκονται και πάλι στο περιθώριο. Οι συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ διεξάγονται χωρίς τη συμμετοχή των κοινοτικών εκπροσώπων. Αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς!
Αυτοδιοίκηση από τα Κάτω προς τα Πάνω
Η ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι ο συγκεντρωτισμός. Ένας Δήμαρχος που επιδιώκει τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να λειτουργεί ερήμην των Κοινοτήτων. Οφείλει να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής κοινωνίας, όχι να το παρακάμπτει με «διορισμένες» επιλογές.
Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που προωθείται από την κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη θεσμική ενίσχυση της βάσης: των Κοινοτήτων. Αντί να ενδυναμώσουμε τα Τοπικά Συμβούλια, τους συνεταιρισμούς, τις τοπικές ομάδες παραγωγών, βλέπουμε μια συστηματική υποβάθμισή τους.
Πολιτική Επιλογή ή Πολιτικός Καιροσκοπισμός;
Αξιότιμοι κύριοι της ΚΕΔΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών, ποιο είναι το πραγματικό σας σχέδιο για τις Κοινότητες;
• Θέλετε συνεργάτες στις τοπικές κοινωνίες, ανθρώπους που έχουν κερδίσει την αποδοχή των συμπολιτών τους μέσω της άμεσης εκλογής τους;
• Ή προτιμάτε ελεγχόμενους εντολοδόχους που θα σας εξυπηρετούν πολιτικά;
• Θέλετε ενεργούς κοινοτικούς εκπροσώπους ή ψηφοσυλλέκτες;
Η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στα δημοτικά συμβούλια και η αποδυνάμωση των Κοινοτήτων δεν είναι αθώες πολιτικές επιλογές. Είναι μια συνειδητή επιστροφή σε παρωχημένες πρακτικές, που βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως προέκταση του κεντρικού κράτους και όχι ως θεσμό εγγύτητας στον πολίτη.
Ερημώνουμε τα Χωριά μας – Δημιουργούμε Πολίτες δύο ταχυτήτων
Ο αποκλεισμός των Κοινοτήτων από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων θα έχει σοβαρές συνέπειες:
• Τα χωριά μας θα ερημώσουν ακόμα περισσότερο.
• Οι τοπικές ανάγκες θα μένουν στα χαρτιά.
• Θα ενισχυθεί η ανισότητα μεταξύ των πολιτών των μεγάλων αστικών κέντρων και αυτών της περιφέρειας.
Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας, τον οποίο η χώρα μας έχει υπογράψει, δίνει έμφαση στην αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Γιατί η κυβέρνηση τον αγνοεί; Και γιατί και η αντιπολίτευση δεν την ελέγχει;
Οι Κοινότητες απαιτούν Νομική Οντότητα – Όχι διακοσμητικό ρόλο
Είναι αδιανόητο ένας Πολιτιστικός Σύλλογος, που απαιτεί 20 υπογραφές για να συσταθεί, να έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα εκλεγμένο κοινοτικό συμβούλιο. Οι Κοινότητες δεν είναι διακοσμητικές. Είναι ο πυρήνας της Αυτοδιοίκησης και πρέπει να αποκτήσουν νομική υπόσταση.
Ένα Νέο Συμβόλαιο Εμπιστοσύνης
Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι περισσότερος συγκεντρωτισμός, αλλά μια πραγματική συνεργασία μεταξύ Κράτους, Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας των πολιτών. Οι Πρόεδροι και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων δεν είναι εμπόδιο. Είναι τοπικοί ηγέτες, αγωνιστές της καθημερινότητας, που κρατούν ζωντανές τις γειτονιές και τα χωριά μας.
Αν πραγματικά επιθυμούμε μια ισχυρή και σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ας ξεκινήσουμε από το βασικότερο: να δώσουμε στις Κοινότητες τη θέση που τους αξίζει.
Γιατί η Αυτοδιοίκηση δεν είναι υπόθεση των λίγων. Είναι δικαίωμα των πολλών.
ΥΓ.: Καλώ το προεδρείο της νεοσυσταθείσας Ένωσης Προέδρων Κοινοτήτων Μεσσηνίας να επιταχύνει τις εθιμοτυπικές επισκέψεις και να δει την ουσία! Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος μας.
