Messinia Live

Λαμπρόπουλος: Δυστυχώς, δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων. Θα υπάρχουν πάντα φαινόμενα διαφθοράς.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, συζητάμε σήμερα εδώ στην Επιτροπή μας, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την έκθεση απολογισμού του 2020 που μας έχει φέρει η Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Σε όλη τη συζήτηση, ακούσαμε προηγουμένως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, τον κ. Σπίρτζη, ο οποίος ήταν και αρμόδιος Υπουργός να μιλάει, για ποιό θέμα, μεταξύ των άλλων και για το δρόμο Πατρών-Πύργου.

Πρέπει να θυμίζω, γιατί έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε αυτό στον κόσμο που, όπως είπε ο προηγουμένως ο κύριος Ανδριανός, χάνει τη ζωή του. Κάθε μήνα διαβάζουμε και ακούμε συγκλονιστικά ατυχήματα να συμβαίνουν σε αυτόν τον δρόμο. Ήταν να γίνει η δημοπράτηση τον Μάρτιο του 2015. Έχει αλλάξει τότε η Κυβέρνηση και ο κ. Σπίρτζης πήρε την απόφαση να κατάτμηση το έργο το Πάτρα – Πύργος σε οκτώ τμήματα, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει ο ημέτερος τότε του κ. Σπίρτζη εργολάβος, ο περίφημος εργολάβος με τα βοσκοτόπια.

Ακύρωσε, λοιπόν, τότε ο κ. Σπίρτζης το έργο, με αποτέλεσμα, λοιπόν, να περάσουν τόσα χρόνια και να έχουν χαθεί δεκάδες ζωές και να ταξιδεύει ο κόσμος από ένα δρόμο ο οποίος μειώνει τον πολιτισμό μας, ως έθνος, ως κράτος, ως χώρα. Η επόμενη Κυβέρνηση, η δική μας που ήρθε, λοιπόν, είχε ένα μεγάλο έργο να κάνει, να μπορέσει να το εντάξει, να το χρηματοδοτήσει, και όταν δόθηκε η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρούν άμεσα τα πράγματα και ξεκινάνε οι εργασίες για να γίνει επιτέλους αυτός ο δρόμος. Αυτή, λοιπόν, είναι η αλήθεια.

Εγώ θέλω να έρθω στο θέμα που συζητάμε σήμερα. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ο Διοικητής και τα στελέχη του, έχουν μεγάλη δύναμη, τεράστιες αρμοδιότητες του ελέγχου. Η λέξη «έλεγχος» έχει μεγάλη σημασία, μεγάλο βάθος, να ελέγχουν τα πάντα, από τα μικρά, όπως ακούστηκε, μέχρι τα σημαντικά. Βεβαίως, ενδιαφέρουν και τα μικρά, αλλά να μη μας τρώνε το χρόνο και την ενέργεια τα μικρά. Μας ενδιαφέρουν και πρέπει να στοχεύουμε πάντα τα μεγάλα, γιατί εκεί υπάρχει το μεγάλο αποτέλεσμα. Εκεί υπάρχει και το μεγάλο μήνυμα στην κοινωνία και στους πάντες γενικότερα.

Το να αμφισβητούμε, λοιπόν, σήμερα το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής ή του Διοικητή ή να μεμψιμοιρούμε ή μέσω της Αρχής αυτής να προσπαθούμε να αντιπολιτευτούμε την Κυβέρνηση, δεν ωφελεί σε τίποτα. Η Κυβέρνηση απέδειξε τα δυόμιση χρόνια ότι και νομοθέτησε και πήρε μέτρα πολλά κατά της διαφθοράς και κυρίως τον Ποινικό Κώδικα άλλαξε και, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε από τους συναδέλφους προηγούμενος, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που είχε διευκολύνει τη διαφθορά όταν τη δωροδοκία την έκανε πλημμέλημα και ήξερε ο άλλος πως ό,τι και να διαπράξει, δεν θα πάει φυλακή. Με πολύ ευκολία, λοιπόν, κάποιοι το έπρατταν.

Εγώ απευθύνομαι σε εσάς κύριε Μπίνη και τονίζω και λέω πάλι, η δύναμή σας και η αρμοδιότητά σας είναι μεγάλες. Έχουμε χρέος όλοι μας και για το πολιτικό σύστημα και για την κοινωνία μας και για το κύρος της χώρας μας και για να λειτουργήσει η χώρα μας καλύτερα και για να προσελκύσει επενδύσεις και να γίνουμε ένα Κράτος καλύτερο, όλοι μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο. Έχετε τη στήριξή μας και πιστεύω όλων των κομμάτων σε αυτό που λέω τώρα να το πράξετε, να προχωρήσετε. Μπορείτε να λειτουργείτε όχι μόνο με καταγγελίες, είτε ανώνυμες, είναι το οτιδήποτε είναι, αλλά αυτεπάγγελτα, όταν διαβάζετε, όταν ακούτε, όταν διαπιστώνετε και αυτεπάγγελτα. Το ζητάμε όλοι, το ζητάει η κοινωνία.

Εγώ θα ήθελα, λοιπόν, επιπλέον να προσθέσω ότι πιστεύω πολύ στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυτούς που είναι επανδρωμένοι σωστά με τους σωστούς ανθρώπους, με τα μέσα, με αυτούς που έχουν τις ικανότητες, τα πτυχία και όχι με βολεμένους.

Θέλουμε τέτοιους ανθρώπους, πάντοτε και πάντα, να υπάρχουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Βεβαίως, αν κάτι διαπιστώνετε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν καθώς πρέπει κάτι να αλλάξει να μας το υποδείξετε. Να μας το υποδείξετε και να πάρουμε την ευθύνη και εμείς ως Βουλή και τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στις αλλαγές.

Επιμένω στο δεύτερο σημείο που είναι η τιμωρία. Στην τιμωρία εάν κάποιος διαπράττει το αδίκημα ή πριν το διαπράξει γνωρίζει ότι δεν θα έχει συνέπειες, δεν θα πάει να καθίσει μέσα, δεν ξέρω μπορεί να το κάνει.

Εδώ, λοιπόν, τι πρέπει να γίνει;

Η Κυβέρνησή μας έχει αυστηροποιήσει τις ποινές, έχει αλλάξει το Ποινικό Κώδικα πολλές φορές κι έχει αυστηροποιήσει στις ποινές. Δεν μπορεί να μας το αμφισβητήσει κανένας αυτό. Αλλά, αν χρειάζεται σε κάποια σημεία να γίνει ακόμη κάτι να το πράξουμε, να μας το υποδείξετε.

Οποιαδήποτε άλλη, το τρίτο σημείο, θεσμική κατοχύρωση θα πρέπει να γίνει από πλευράς του Νομοθετικού Σώματος και αυτό θα πρέπει να το κάνουμε. Οποιεσδήποτε διαπιστώσεις σας να μας τις υποδείξετε και να τις συζητήσουμε όλοι μαζί. Εγώ, σήμερα, εδώ, από όλους τους συναδέλφους άκουσα και θετικά πράγματα. Ακούστηκαν και ακραία, ακούστηκαν καταγγελίες χωρίς σημασία και νόημα, αλλά όλοι έχουμε να δώσουμε και θετικά πράγματα. Με τη συνεργασία όλων των Κομμάτων γιατί διαφθορά υπήρχε και πριν 15 χρόνια και πριν 10 και πριν 5 και πριν 3. Δυστυχώς, δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων. Θα υπάρχουν πάντα φαινόμενα διαφθοράς. Άρα η πολιτεία, οι αρχές θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα, να συνεργάζονται με τον τρόπο που πρέπει να συνεργάζονται το σωστό, να λειτουργούν καθώς πρέπει για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Το οφείλουμε στην κοινωνία μας.

Exit mobile version