Προτεινόμενο θέμα για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της 30ηςΑπριλίου 2025
Θέμα: «Για τη μεταφορά των μαθητών»
Έχουμε περάσει τη μέση της σχολικής χρονιάς και δεκάδες μαθητές μετακινούνται από και προς το σχολείο τους με ευθύνη δικιά τους και των γονιών τους, γιατί οι διαγωνισμοί που πραγματοποίησε η Περιφέρεια απέβησαν άγονοι.
Επίσης, δεκάδες μαθητές χρειάζεται ώρες στο δρόμο για να πάνε το πρωί στο σχολείο και να γυρίσουν το μεσημέρι στο σπίτι τους. Αναγκάζονται, πολλές φορές για αρκετό χρονικό διάστημα, να περιμένουν μέσα στο κρύο το χειμώνα και μέσα στη ζέστη το καλοκαίρι, έξω στην ύπαιθρο, σε μία στάση λεωφορείου ή σε μία διασταύρωση, για την ανταπόκριση λεωφορείων και ταξί.
Υπάρχουν περιπτώσεις αντισυμβατικής συμπεριφοράς των μεταφορέων όπως π.χ. επικίνδυνη οδήγηση οδηγού ταξί στην Αρκαδία, μη πραγματοποίηση δρομολογίων ΚΤΕΛ στην Κορινθία χωρίς ενημέρωση των γονέων κ.α. χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική κύρωση ή συνέπεια.
Το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση τα παιδιά ΑμεΑ, τα νήπια, τα "πρωτάκια" του δημοτικού, να μετακινούνται με ταξί και μέχρι 2 μαθητές για κάθε δρομολόγιο.
Ενώ είναι υποχρεωτικό, να συγκροτούνται Επιτροπές Παρακολούθησης και ελέγχου της σωστής, έγκαιρης και ασφαλούς πραγματοποίησης του μεταφορικού έργου, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν συγκροτηθεί αυτές οι επιτροπές ή στην καλύτερη των περιπτώσεων εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.
Γενικά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που κρατάν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα της δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μεταφορά των μαθητών μετά τις περικοπές την περίοδο των μνημονίων, οι συνθήκες μετακίνησης από και προς το σχολείο, δεν εξασφαλίζουν τη γρήγορη, ασφαλή και με αξιοπρέπεια μεταφορά το μαθητών.
Εμείς θεωρούμε ότι, ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (οδηγών, συνοδών κ.α.) τα υπαρκτά σοβαρά προβλήματα ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ…, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών. Κι αυτό γιατί όλο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το σύστημα δημοσίων συμβάσεων διαχρονικά βασίζεται στην παντελή έλλειψη υποδομών μεταφοράς από το ίδιο το κράτος και επομένως αντικειμενικά το δικαίωμα μεταφοράς των μαθητών συνδέεται με το αν συμφέρει ή όχι κάθε ιδιώτη να αναλάβει κάποιο δρομολόγιο, ώστε να μην βγαίνουν άγονα τα δρομολόγια. Αν οι κάθε είδους ιδιοκτήτες πούλμαν, λεωφορείων, ταξί κλπ, θα διαθέσουν τα μέσα μεταφοράς που έχουν, αν θα συμφωνήσουν στις προσφερόμενες τιμές και δεν θα κρίνουν ασύμφορα τα δρομολόγια, αν δεν παραιτηθούν και δεν αποσύρουν ξαφνικά τα μέσα μεταφοράς που έχουν κλπ.
Η μόνη πρόταση που μπορεί να δώσει λύση είναι η απόκτηση από Δημόσιο Φορέα όλου του αναγκαίου στόλου οχημάτων, η πρόσληψη οδηγών & κατάλληλων συνοδών, ώστε έγκαιρα και ολοκληρωμένα να προγραμματίζονται και να πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια, που χρειάζονται για την μεταφορά των μαθητών, που εντάσσονται στο «σύστημα» αυτό, χωρίς τον ασφυκτικό χιλιομετρικό περιορισμό, με ταυτόχρονη ένταξη και χρήση του στόλου αυτού σε υπόλοιπες ανάγκες και δράσεις μετακινήσεων (εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους Πολιτισμού και Άθλησης, άλλα δρομολόγια κλπ.).
Κρίνουμε δε αναγκαίο η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης να ξεκινήσει από τα ειδικά σχολεία.
Με βάση τα παραπάνω, θα θέλαμε να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ποια δρομολόγια είχαν αποβεί άγονα, ποιες Επιτροπές Ελέγχου και παρακολούθησης μεταφοράς μαθητών δεν έχουν συγκροτηθεί και ποιες δεν έχουν λειτουργήσει καθόλου. Πώς υλοποιείται η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για μεταφορά ΑμεΑ και νηπίων.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Κουτουμάνος
Γιάννης Κελλάρης
