MESSINIA PLUS

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για την Συνθήκη της Λωζάνης στην Καλαμάτα

Με την παρουσία πλήθους συμμετεχόντων, Ακαδημαϊκών, Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, κληρικών και εκπροσώπων φορέων του Νομού Μεσσηνίας, ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου, οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για την συμπλήρωση 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων τοῦυ Υπουργείου Παιδείας καί Θρησκευμάτων της Ελλάδος, με τη συνεργασία του Ερευνητικού Προγράμματος γιά την Αρμενική Γενοκτονία (The Promise Armenian Institute) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Η.Π.Α. (UCLA), του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδος (PIERCE DERREE ALBA), το Πρόγραμμα Νεοελληνικών καί Ελληνικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών του UC Berkeley καί της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας καί Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.

TSE-9022

TSE-9041

TSE-9046

TSE-9048

TSE-9060

TSE-9071

TSE-9074

TSE-9077

TSE-9079

Στόχος του Συνεδρίου είναι νά εξετάσει καί νά προβάλει τή Συνθήκη της Λωζάνης καί τόν αντίκτυπο της στή σημερινή Ανατολική Μεσόγειο, μέ αφορμή τήν εκατονταετηρίδα από τήν υπογραφή της.

Κατά την έναρξη έλαβε το λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γεώργιο Καλαντζή, καθώς και τους λοιπούς φορείς και συνδιοργανωτές και αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης του Συνεδρίου.

TSE-8975

TSE-8980

TSE-8982

TSE-8998

TSE-9000

TSE-9005

TSE-9008

Εν συνεχεία έλαβε το λόγο ο Γενικός Γραμματέας κ. Καλαντζής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει όχι μόνο ιστορική αναδρομή στο παρελθόν αλλά θα προσφέρει και μια ευκαιρία για ενσωμάτωση στο παρόν και στο μέλλον. Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος μετέφερε τους δι’ επιστολής χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων και ιδιαιτέρως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία του Συνεδρίου από τον Καθηγητή Taner Akçam και ακολούθησε συζήτηση από τους Καθηγητές Χριστίνα Φίλιου, Θεοδόσιο Κυριακίδη και Κυριάκο Χατζηκυριακίδη.

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για την Συνθήκη της Λωζάνης στην Καλαμάτα
To Top