Ένας διαφορετικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασσίας γίνεται κάθε χρόνο στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους που βρίσκεται μέσα σε σπηλιά, στον οικισμό Κουταλά, στους πρόποδες του Ταϋγέτου, βόρεια της Καλαμάτας.
Ο μικρός ιστορικός ναός εντυπωσιάζει τους επισκέπτες καθώς είναι ενσωματωμένος στο βράχο της σπηλιάς, με αγιογραφίες του 17ου αιώνα, ήταν παλιό ασκητήριο της Μονής του Προφήτη Ηλία, ενώ θεωρείται ότι λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Να σημειωθεί επίσης ότι ο ναός ανήκει στην ενορία Αγίου Κωνσταντίνου Καλυβίων.
Χθες, Κυριακή, παραμονή του Αγίου Χαραλάμπους πλήθος κόσμου βρέθηκε για τον Εσπερινό στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους μέσα σε μια πραγματικά κατανυκτική ατμόσφαιρα. Στον Εσπερινό παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αντιδήμαρχοι, καθώς και ο Πρόεδρος Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας. Αμέσως μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε κέρασμα από τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Κουταλά “ο Άγιος Νικήτας”, με τη φροντίδα των γυναικών του Συλλόγου και της προέδρου Αλέκας Σπυροπούλου.
Το εκκλησάκι βρίσκεται 300 μέτρα από το σηματοδοτημένο μονοπάτι, ενώ έχουν γίνει εργασίες διαμόρφωσης και προσβασιμότητας στον χώρο από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, και εγκαταστάθηκαν και αυτόνομα ενεργειακά φωτιστικά με φωτοβολταϊκά πάνελ.
Εντυπωσιακή και η θέα-Στο βάθος η Καλαμάτα το σούρουπο και ο μεσσηνιακός κόλπος
![](https://www.messinialive.gr/wp-content/uploads/2017/06/logo-website-3.png)