Απόφαση του συμβουλίου της ΕΕ για ενεργοποίηση του μέτρου από την 1η Ιουλίου του 2025
Το πράσινο φως για την καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων από την 1η Ιουλίου του 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2027 έδωσε στη κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνοντας το ελληνικό αίτημα για παρέκκλιση από την οδηγία ΦΠΑ.
Το μέτρο που σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών θα εφαρμοσθεί σταδιακά από το καλοκαίρι ανάλογα με το ύψος του τζίρου των επιχειρήσεων αναμένεται να περιορίσει δραστικά τα κρούσματα κλοπής και απάτης στο ΦΠΑ ενώ θα καταστήσει δυνατή τη προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ.
Στην απόφαση του συμβουλίου της Ε.Ε. αναφέρεται ότι επιτρέπεται στην Ελλάδα να θεσπίσει υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις συναλλαγές μεταξύ υποκειμένων στον φόρο εγκατεστημένων στη χώρα.,
Από τον Ιούλιο η εφαρμογή
Η απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027 και σε περίπτωση καθιέρωσης ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης πριν το 2027, η ελληνική παρέκκλιση θα παύσει να ισχύει. Επίσης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2027, η Ελλάδα οφείλει να υποβάλει έκθεση αξιολόγησης για την αποτελεσματικότητα του μέτρου στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις στο διοικητικό κόστος και εφόσον το κρίνει αναγκαίο, μπορεί να αιτηθεί παράταση εφαρμογής πέραν του 2027.
Όσον αφορά στη συμβολή του μέτρου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην απόφαση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
- θα καταστήσει δυνατή την απευθείας διαβίβαση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στην πλατφόρμα myDATA. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες υψηλής ποιότητας θα φθάνουν στην πλατφόρμα myDATA σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας ευκολότερο και ταχύτερο για την ελληνική φορολογική διοίκηση τον εντοπισμό περιπτώσεων μη υποβολής δηλώσεων φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) ή υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για χαμηλότερα ποσά.
- θα βοηθήσει τη φορολογική διοίκηση στην καταπολέμηση της κυκλικής ή αλυσιδωτής απάτης, συντομεύοντας τον χρόνο που χρειάζεται για την ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων μερών.
- θα διευκολύνει την έκδοση προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ και θα επιτρέψει στους υποκειμένους στον φόρο να συμμορφώνονται ταυτόχρονα με περισσότερες από μία υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων, γεγονός που θα περιορίσει τα σφάλματα και τις διοικητικές δαπάνες.
- Το ισοζύγιο του κόστους
Επίσης σημειώνεται ότι η «Ελλάδα θεωρεί ότι η εφαρμογή του ειδικού μέτρου δεν θα είναι υπερβολικά επαχθής για τους υποκειμένους στον φόρο, καθώς η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ήδη συνηθισμένη σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Η Ελλάδα πρόκειται επίσης να εφαρμόσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.
Σύμφωνα με την Ελλάδα, η αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις λόγω του ειδικού μέτρου αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη μείωση του κόστους που σχετίζεται με την έκδοση, την αποστολή και την τήρηση έντυπων τιμολογίων και από τα οφέλη για τους υποκειμένους στον φόρο τα οποία προκύπτουν από τη βελτίωση των διαδικασιών τους μέσω της ψηφιοποίησης».
