ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμούζης: Το λιμάνι μας ήταν “ζωντανό” και ζωτικής σημασίας ανθηρό, στο χέρι μας είναι να του επαναφέρουμε την αίγλη που του αρμόζει

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΛΙΜΕΝΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με την  ευφυέστατη φράση του Winston Churchill, 1874-1965 ¨Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο»  με μια μικρή τροποποίηση βέβαια, θα αποδώσω τη δική μου οπτική και όραμα για το λιμάνι της Καλαμάτας. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται,  τι θέλουμε πραγματικά, τι έχουμε ανάγκη πραγματικά, πως οραματιζόμαστε τους δυο βασικούς βραχίονες ανάπτυξης, ένα εμπορικό λιμάνι, ένα τουριστικό λιμάνι ή συνδυασμό των δυο, και ένα αεροδρόμιο.

Εξάγοντας τα δεδομένα της σκέψης αναδύονται λέξεις κλειδιά όπως: γεωγραφική θέση, τουριστική ανάπτυξη, εμπορευματική δραστηριότητα, θέσεις εργασίας , εγκαταστάσεις.

Η Καλαμάτα αποτελεί δίχως αμφιβολία τη πύλη εισόδου στην Πελοπόννησο από τη θάλασσα, τον αέρα(αεροδρόμιο), από το σιδηροδρομικό δίκτυο(με στοιχεία εγκατάλειψης αλλά υπαρκτό). Εάν επικεντρωθούμε στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και διευκολύνσεων των τριών ανωτέρω στοιχείων, δύναται η δημιουργία και εγκατάσταση πολυεθνικών  επιχειρήσεων στην ευρύτερη  περιοχή. Ήδη η σε μικρά κλίμακα εισαγωγή -εξαγωγή εμπορευμάτων προς εξυπηρέτηση των τοπικών επιχειρήσεων, λαμβάνει χώρα. Στο παρελθόν κοιτώντας, η τοπική ενδοχώρα έχει επωφεληθεί από την ύπαρξη του λιμανιού μέσω των συνεταιρισμών παραγωγής αλλά και συσκευασίας. Οι υποδομές για τη εδραίωση αλλά και επέκταση ης υπάρχουσας δραστηριότητας είναι μηδαμινές, είναι επιβεβλημένη η αναβάθμιση πολλών προβληματικών τμημάτων του λιμανιού, η επέκταση αποθηκευτικών χώρων, η βελτίωση των εγκαταστάσεων επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών και εμπορευμάτων, η ορθή διαρρύθμιση χώρων στάθμευσης. Η βελτίωση των υποδομών του λιμανιού θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών.
Έχει αναρωτηθεί κανείς εάν είναι συμφέρουσα και από άποψη χρόνου αλλά και κόστους η φόρτωση-εκφόρτωση  εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά? Η διαδρομή σε κόστος σε συνδυασμό με την κατασκευή και ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού είναι συμφέρουσα κυρίως για τη δυτική Ελλάδα από το λιμάνι της Καλαμάτας ή του Πειραιά? Δεδομένα αυστηρώς κοστολογημένα με λέξεις όπως χρόνος, έξοδα, συνέπεια, ηχούν σαν ¨καμπάνες» στα αυτιά των επιχειρηματιών. Οι δρόμοι της θάλασσας είναι αέναοι και είμαστε στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, όπου και η ευρωπαϊκή συνθήκη του ΟΗΕ του 1975 για τις κύριες ευρωπαϊκές αρτηρίες τον χαρακτηρίζει ως ¨βασικό κόμβο του πανευρωπαϊκού δικτύου¨. Η κατάληξη του οδικού δικτύου σχεδόν όλης της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι η πόλη της Καλαμάτας. Εν κατακλείδι η πόλη και το λιμάνι  ως το νοτιότερο ανεπτυγμένο  σημείο  της Ελλάδας αποτελούν ΚΟΜΒΟ τόσο εγχώριο αλλά όσο και διεθνές.

Στον αντίποδα έρχεται η σκέψη για ανάπτυξη του λιμανιού μας ως τουριστικό προορισμό. Με έμφαση στην εκσυγχρόνηση του, η επίσκεψη κρουαζιερόπλοιων με διανυκτέρευση τουλάχιστον αλλά και η επίσκεψη ιδιωτικών σκαφών αναψυχής θα καταστήσουν την πόλη της Καλαμάτας ισχυρό παίχτη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Επιπλέον ο μεσσηνιακός κόλπος και ο βυθός του, ενδείκνυνται σχεδόν στο απόλυτο για την φιλοξενία πολλαπλού είδους θαλασσίων αθλημάτων αλλά και καταδυτικών αγώνων που ήδη πραγματοποιούνται, αλλά έχουν την δυνατότητα να επεκταθούν. Τέλος, η σωστή διαρρύθμιση του λιμένα θα μπορέσει να φιλοξενήσει υδροπλάνα, αεροσκάφη μεταφοράς τουριστών-επισκεπτών με τα ανταποδοτικά οφέλη να είναι πολλαπλά.

Ένα ακόμη στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας, το οποίο θα αναφέρω, αλλά δεν θα αγγίξω, δεδομένης της ευαισθησίας του αλλά και της περιορισμένης γνώσης μου, αποτελεί η νοητή ευθεία της πόλης με το Νότο, το θαλάσσιο και όχι μόνο εμπόριο από και προς την Αφρική, Αίγυπτο, αλλά και τις Λιβύη , προς  και από τις χώρες των Βαλκανίων, έναν θαλάσσιο δρόμο που τόσο παραδόπιστα η Τουρκία επιδιώκει να εδραιώσει τη κυριαρχία της.

Το λιμάνι μας ήταν ¨ζωντανό ¨και ζωτικής σημασίας ανθηρό, στο χέρι μας είναι να του επαναφέρουμε την αίγλη που του αρμόζει.

 

Νικήτας Καραμούζης

Υποψήφιος στην δημοτική κοινότητα Καλαμάτας

 

Καραμούζης: Το λιμάνι μας ήταν “ζωντανό” και ζωτικής σημασίας ανθηρό, στο χέρι μας είναι να του επαναφέρουμε την αίγλη που του αρμόζει
To Top