Messinia Live

Και επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου με σταυρό προτίμησης

Ο εκλογέας εντός επικράτειας μπορεί να επιλέξει επιστολική ψήφο ή προσέλευση σε εκλογικό τμήμα. Ο εκτός επικρατείας θα ψηφίσει μόνο με επιστολική ψήφο

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις» και συγκεκριμένα την καθιέρωση για πρώτη φορά στη χώρα μας της επιστολικής ψήφου, παρουσίασαν η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και ο αναπληρωτής υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, παρουσία του γενικού γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Αθανάσιου Μπαλέρμπα, σε συνέντευξη τύπου μετά την έγκρισή του από το υπουργικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο κινείται σε τέσσερις άξονες: εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ΑμεΑ στον προεκλογικό διάλογο.

https://twitter.com/i/status/1730303187259674984

Συγκεκριμένα, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας μπορεί να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο, αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τμήμα. Οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο.

Ο εκλογέας παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα.

Η επιστολική ψήφος προβλέπεται για την ώρα στην εν λόγω πρωτοβουλία μόνο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
Ο εκλογέας, κάνοντας χρήση των κωδικών του, καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.
Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, τον φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ελληνική Δημοκρατία. Με την καθιέρωση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας της επιστολικής ψήφου, αίρονται όλα τα πραγματικά/πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν ζουν και όπου και αν βρίσκονται, την ημέρα των Ευρωεκλογών, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο – νομικό ή πραγματικό – για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε.

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, σημείωσε πως «η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εντός και εκτός επικρατείας στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο είναι ένα μεγάλο βήμα. Ένα βήμα για μεγαλύτερη συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας».

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αφορά τους απόδημους αλλά και τους ψηφοφόρους εντός Ελλάδος.

Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, από το σπίτι του ή από την εργασία του και με όλες τις δικλίδες ασφαλείας, όπως επισήμανε.

Την ίδια δυνατότητα θα έχουν και οι πολίτες εντός Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν». Μίλησε μάλιστα για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις. «Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία» ανέφερε.

O πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως στις ευρωεκλογές θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης καθώς «τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προ-διορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος».

Γνωστοποίησε παράλληλα πως δεν θα υπάρξει διαίρεση σε περιφέρειες, αλλά οι ευρωεκλογές θα γίνουν με ενιαία επικράτεια, «όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981» και «αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση».

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Exit mobile version