Yποδομές

Ν. Γιαννακόπουλος: Ο αρχιτέκτονας του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας μιλά για το έργο του

Εγκρίθηκε η προσωρινή παραχώρηση στη ΦΑΡΙΣ του χώρου του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας

Το θέμα της προσωρινής παραχώρησης του χώρου του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας στη ΦΑΡΙΣ έως το τέλος του έτους, προκειμένου να διαχειριστεί τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο νέο χώρο πολιτισμού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Η παραχώρηση του χώρου άνευ ανταλλάγματος εγκρίθηκε, ώστε να γίνει “η διεξαγωγή των προγραμματισμένων εκδηλώσεων από τη ΦΑΡΙΣ”, με την τελευταία να αναλαμβάνει τις δαπάνες του χώρου (λειτουργίας, συντήρησης, επισκευής) καθώς και τις δαπάνες κοινής ωφελείας (ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης κ.α.), σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης χρήσης ακινήτου.

“Το Καλεντάρι” του Δήμου Καλαμάτας- Ψηφιακή πλατφόρμα με τις εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας

Παράλληλα από τον αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλη Παπαευσταθίου ανακοινώθηκε και η λειτουργία το επόμενο διάστημα μιας ψηφιακής πλατφόρμας, το “καλεντάρι” του Δήμου Καλαμάτας, όπου και θα αναρτώνται όλες οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και δράσεις που προγραμματίζονται είτε από τον Δήμο είτε από ιδιώτες ώστε να ενημερώνονται για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Γιαννακόπουλος: Ο αρχιτέκτονας του Ανοιχτού Θεάτρου μιλά για το έργο του

Για πρώτη φορά  στο Δημοτικό Συμβούλιο μίλησε ο αρχιτέκτονας του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Γιαννακόπουλος, με αφορμή και την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας. Ο Νίκος Γιαννακόπουλος είναι ο αρχιτέκτονας που εμπνεύστηκε, σχεδίασε, και αποτύπωσε το Ανοιχτό Θέατρο, και ανέλυσε τη φιλοσοφία του έργου, που κοσμεί πλέον την πόλη της Καλαμάτας, εξηγώντας τόσο τη χωροθέτηση του Ανοιχτού Θεάτρου, τον προσανατολισμό του, τα υλικά κατασκευής του, αποδίδοντας τα εύσημα και στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, με τους οποίους συνεργάστηκε, και απαντώντας για πρώτη φορά σε όλο αυτό τον ντόρο που έχει προκληθεί στα κοινωνικά δίκτυα με τον καθένα, ως “ειδικό”, να αναλύει την άποψή του και κάποιους ακόμα και να κινδυνολογούν για το έργο.

Ο δημιουργός του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας αναφέρθηκε στο μεταλλικό δικτύωμα που είναι το κυρίως τμήμα του Θεάτρου, που επιτρέπει την ελεύθερη ροή αέρα, στον βιοκλιματικό σχεδιασμό του με υλικά που είναι επιλεγμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, με πεπαλαιωμένους κυβόλιθους στο δάπεδο, με μελετημένη φύτευση, με προσεγμένο και μελετημένο φωτισμό, με ηχοπετάσματα που θα μπουν ώστε να εξασφαλιστεί η άψογη ακουστική του χώρου. Το Ανοιχτό Θέατρο  με θέα το Κάστρο της Καλαμάτας και την πόλη,  με θέση που γειτνιάζει στο ιστορικό κέντρο της, καθώς στόχος ήταν ο χώρος να είναι δίπλα στην πόλη, και προσβάσιμος με εναλλακτικούς τρόπους όπως με ποδήλατο, πεζή, με πατίνι, και στη συνέχεια ο κόσμος να διαχέεται στο ιστορικό κέντρο. Αλλά και με χώρο με χώρο στάθμευσης το βόρειο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.

Χαρακτήρισε το Ανοιχτό Θέατρο πώς θα λειτουργεί ως αφετηρία και “πύλη” εισόδου στο περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα που ξεκινά από εκεί και αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να αξιοποιηθεί, καθώς θα απομακρυνθούν τα συνεργεία του Δήμου από τον χώρο, οπότε σε συνδυασμό με το υπό κατασκευή Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς,  και με τις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα διαμορφωθούν εκεί (πίστα αναρρίχησης και πίστα skateboard), αναμένεται να προσελκύει εκατοντάδες κόσμου για αναψυχή, αθλητικές δραστηριότητες και βεβαίως πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όσον αφορά στο χρώμα των καθισμάτων του Θεάτρου, εξήγησε ότι ήθελε ένα χρώμα να κερδίζει το ενδιαφέρον του κοινού και να κάνει αντίθεση με τον υπόλοιπο χώρο.

“Καλή πρακτική υποδομής και Πολιτισμού στον Δημόσιο χώρο”

Να σημειωθεί εδώ ότι η  συγκεκριμένη μελέτη του Νίκου Γιαννακόπουλου επιλέχθηκε το 2020 από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και παρουσιάστηκε στο 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου ,ως “καλή πρακτική υποδομής και πολιτισμού στο δημόσιο χώρο”. Το Ανοιχτό Θέατρο διαθέτει συνολικά 2.175 θέσεις, εκ των οποίων οι 1.950 βρίσκονται στις μεταλλικές κερκίδες και οι 225 στο τσιμεντένιο κομμάτι του θεάτρου. Έχουν διαμορφωθεί τρεις ζώνες χωρητικότητας  η μεγάλη μεταλλική κερκίδα, το μικρότερο τμήμα, και ένας τρίτος χώρος, το πρανές στην πίσω πλευρά, που διαθέτει πράσινο και θα χρησιμοποιείται ως “κήπος” του Ανοιχτού θεάτρου για συναυλίες και εκδηλώσεις μικρότερης εμβέλειας. Να σημειωθεί ότι οι βοηθητικοί χώροι είναι υπόσκαφοι και σε αυτούς θα μπει φύτευση αλλά και βότσαλο, ως νοητή συνέχεια με τον Νέδοντα, ενώ ο χώρος διαθέτει 16 wc και 2 για ΑμεΑ, και κυλικείο. Μάλιστα το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται  να γίνει και ένα Open Day, ώστε ο κόσμος της πόλης να γνωρίσει από κοντά το Ανοιχτό Θέατρο και να περιηγηθεί σε αυτό.

 

 

To Top