Mεγάλο ενδιαφέρον και πολλές συμμετοχές σημείωσε η Ενημερωτική Ημερίδα για τη ψηφιακή κάρτα εργασίας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, με θέμα «Κάρτα εργασίας και υποχρεωτική εφαρμογή από 1η Μάρτη στην εστίαση και τον Τουρισμό», το απόγευμα της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο REX στην Καλαμάτα.
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είχε στα πάνελ των ομιλητών τον Νίκο Μηλαπίδη, Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, τον Κων/νο Αγραπιδά, Γενικό Διευθυντή Εργασιακών, Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, στου Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την Κεχαγιά Αδαμαντία, Προϊσταμένη Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασιακών σχέσεων Πελοποννήσου, Τσατσούλη Κωνσταντίνο, Ειδικό Επιθεωρητή Υγείας & Ασφάλειας στην εργασία μέλος της ομάδας ΕΡΓΑΝΗ.
Από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου παρουσίασαν εισηγήσεις κι έθεσαν τους προβληματισμούς τους για να το θέμα, ο Δημήτρης Καραλής, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, ο Δημήτρης Μπούχαλης, Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών Ν. Μεσσηνίας, ο Βασίλης Αθανασιάδης, Πρόεδρος Συλλόγου Καφεστιατόρων Αρκαδίας, κι ο Γιώργος Γκουβάτσος, Πρόεδρος Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης.
Παραβρέθηκε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος Βαγγέλης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης, μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων τουρισμού κι εστίασης.
Το σημαντικό κομμάτι της εκδήλωσης ήταν πως τέθηκαν πολλές ερωτήσεις για το φλέγον θέμα που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2025 και φέρνει σημαντικές αλλαγές σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Για τους εργαζόμενους
1. Διασφάλιση των δικαιωμάτων τους – Καταγράφεται με ακρίβεια το ωράριο εργασίας, αποτρέποντας εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
2. Πληρωμή υπερωριών – Όλες οι υπερωρίες καταγράφονται και πληρώνονται δίκαια.
3. Προστασία από αδήλωτη εργασία – Μειώνονται τα φαινόμενα αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.
4. Διαφάνεια και έλεγχος – Οι εργαζόμενοι μπορούν να βλέπουν ηλεκτρονικά τις ώρες εργασίας τους και να επιβεβαιώνουν τη συμμόρφωση του εργοδότη.
5. Βελτίωση της ποιότητας ζωής – Με την αποτροπή της παράνομης υπερεργασίας, οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Για τις επιχειρήσεις:
6. Δίκαιος ανταγωνισμός – Οι συνεπείς επιχειρήσεις δεν θα υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από όσες εκμεταλλεύονταν “μαύρη εργασία”.
7. Απλοποίηση διαδικασιών – Ο αυτοματοποιημένος έλεγχος μειώνει τη γραφειοκρατία και τις επιθεωρήσεις.
8. Προστασία από πρόστιμα – Οι εργοδότες που συμμορφώνονται με την ψηφιακή κάρτα αποφεύγουν βαριά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία.
9. Αποτελεσματικότερη διαχείριση προσωπικού – Οι επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα την απόδοση και την οργάνωση των βαρδιών.
Για το κράτος και την οικονομία
10. Μείωση της φοροδιαφυγής – Περιορίζεται η εισφοροδιαφυγή και αυξάνονται τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
11. Καλύτερη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος – Με την πλήρη καταγραφή των εργατοωρών, ενισχύονται τα ασφαλιστικά ταμεία.
12. Ενίσχυση της διαφάνειας – Μειώνονται τα κρούσματα εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ενισχύεται η εμπιστοσύνη στους εργασιακούς θεσμούς.
13. Προσέλκυση επενδύσεων – Ένα σύγχρονο και διαφανές εργασιακό περιβάλλον προσελκύει σοβαρούς επενδυτές.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας μετά τις κατάλληλες προσαρμογές που αποφασίστηκαν, στο διάλογο που προηγήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της αγοράς εργασίας και αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα για όλους τους εμπλεκόμενους.
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
![](https://www.messinialive.gr/wp-content/uploads/2017/06/logo-website-3.png)