ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός στις νέες ταυτότητες – Πώς θα τον επιλέγουμε

Μοναδικός ο Προσωπικός Αριθμός για τον καθένα μας – Από τι θα αποτελείται και που θα τον χρησιμοποιούμε – Τι θα ισχύσει για τα παιδιά – Τι θα συμβεί με τον ΑΦΜ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εφαρμοστεί ο Προσωπικός Αριθμός των νέων ταυτοτήτων με τους πολίτες να μπορούν να δηλώνουν μέσω πλατφόρμας τα αριθμητικά ψηφία. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «το myinfo είναι η πλατφόρμα όπου θα μπαίνουμε για να διαλέγουμε τον Προσωπικό Αριθμό – θα είναι τρία αριθμητικά ψηφία συν το ΑΦΜ μας, εμείς επιλέγουμε από τα τρία ψηφία τα δύο. Το σημαντικό είναι ότι παράλληλα με τη νέα ταυτότητα σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φτιάχνουμε έναν νέο τρόπο αυθεντικοποίησης, πολύ πιο ισχυρό παρέχοντας νέους κωδικούς (για όσους επιθυμούν να τους έχουν, ενώ όσοι θέλουν θα κρατήσουν τους παλιούς τους), ώστε να πάμε σε έναν ψηφιακό κόσμο που θα είναι πολύ πιο ασφαλής».

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι από την Τρίτη 25 Ιουνίου, στο gov wallet θα προστεθεί εκτός των υπόλοιπων εγγράφων (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, κάρτα αναπηρίας, δακτύλιος κ.τ.λ.) και η ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα μπουν και τα στοιχεία και το βιβλιάριο υγείας του δεσποζόμενου ζώου.

Όσον αφορά την κατάθεση φακέλου με τα στοιχεία (πτυχία, εργασιακή εμπειρία κ.ά.) στο ΑΣΕΠ, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι η άντληση δεδομένων θα γίνεται αυτόματα μέσω ψηφιοποίησης.

Για την ψηφιακή ταυτότητα επεσήμανε ότι δεν έχει ισχύ εκτός Ελλάδας επειδή «δεν υπάρχει ακόμη κοινό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο», ενώ υπογράμμισε ότι γίνονται συζητήσεις με την Κύπρο να γίνεται μεταξύ των δύο χωρών η επιβεβαίωση των ψηφιακών ταυτοτήτων.

Πώς θα δημιουργηθεί ο προσωπικός αριθμός

Ο προσωπικός αριθμός θα αποτελείται από 12 αλφαβητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 9 θα είναι αριθμητικά. Για τον σχηματισμό του θα χρησιμοποιούνται 3 γράμματα και στη συνέχεια οι 9 αριθμοί του ΑΦΜ.
Οι αριθμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι από το 0 έως το 9 και τα αλφαβητικά στοιχεία θα είναι κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία όμως είναι ομόγραφα στο λατινικό αλφάβητο. Δηλαδή δεν θα μπορεί να είναι τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, π.χ., Γ, Ξ, Ω κ.λπ.

Πάντως, οι πολίτες πριν από την έκδοση του προσωπικού αριθμού έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα 2 από τα 3 γράμματα που προβλέπονται για τη δημιουργία του, όπως μπορούν να κάνουν το ίδιο και για τα ανήλικα προστατευόμενα μέλη τους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ψηφία θα επιλεγούν τυχαία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης του αριθμού, οι πολίτες θα ενημερώνονται για την έκδοσή του είτε μέσω της εφαρμογής myInfo, είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, είτε μέσω των προξενείων για όσους είναι εκτός Ελλάδας, είτε με ειδοποίηση η οποία θα αποστέλλεται στα στοιχεία επικοινωνίας που έχουν δηλωθεί και είναι καταχωρημένα στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.

Ο προσωπικός αριθμός και τα εμπόδια στην έκδοση νέων ταυτοτήτων
Παρά την επικείμενη παύση ισχύος των παλαιών ταυτοτήτων τον Αύγουστο του 2026, χιλιάδες πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα όπως:

– Αδυναμία κλεισίματος ραντεβού: Η πλατφόρμα συχνά «κολλάει» ή εμφανίζει μη διαθέσιμες ώρες για μήνες, αφήνοντας τους πολίτες στο έλεος της γραφειοκρατίας.

– Έλλειψη υλικών: Πολλές αστυνομικές υπηρεσίες, αρμόδιες για την έκδοση ταυτοτήτων, στερούνται των απαραίτητων υλικών, καθυστερώντας την εξυπηρέτηση των πολιτών.

– Άφαντος Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Ο αριθμός που προβλεπόταν να ενσωματωθεί στις νέες ταυτότητες, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Πολλοί πολίτες δεν πηγαίνουν στα τμήματα για να μην χρειαστεί να ξαναπάνε όταν βγει ο αριθμός για να τον προσθέσουν στη νέα ταυτότητά τους.

To Top