Τη συμμετοχή του σε χρηματοδοτικά προγράμματα στο πλαίσιο των “100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων μέχρι το 2030” διεκδικεί ο Δήμος Καλαμάτας. Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος-λόγω της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής που είναι αύριο, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου- ήρθαν στην Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας συνολικά 6 προτάσεις του Δήμου Καλαμάτας για διεκδίκηση ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα του HORIZON-MISS, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων .
Οι διεκδικήσεις της Καλαμάτας
–Η πόλη της Καλαμάτας, προχωράει στην υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα HORIZON-MISS2024-CIT-01-04 “Integrated peri-urban areas in the transition towards climate neutrality”. Το PeriAsty είναι ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο που στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της συνδεσιμότητας των περιαστικών περιοχών, προσφέροντας συμπεριληπτικές, βιώσιμες και οικονομικά προσιτές εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης. Μέσα από την ανάπτυξη έξυπνων και πολυτροπικών μεταφορικών δικτύων, το PeriAsty βελτιώνει τη διασύνδεση των περιαστικών περιοχών με τις κεντρικές αστικές ζώνες, ενισχύοντας την πρόσβαση των πολιτών σε εμπορικά κέντρα, υπηρεσίες υγείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και χώρους αναψυχής. Επιπλέον, το έργο εστιάζει στην ενσωμάτωση της βιώσιμης κινητικότητας και της κυκλικής οικονομίας στις υπάρχουσες υποδομές, ακολουθώντας το μοντέλο της επαναχρησιμοποίησης και της βελτιστοποίησης των μεταφορικών πόρων.
–Υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα HORIZON-MISS2024-CIT-01-03 “Mobility Management Plans and Behavioural Change”. Το MOBILAB εφαρμόζεται σε 8 ευρωπαϊκές πόλεις, όπως Μαδρίτη, Στοκχόλμη, Βρυξέλλες, Βενετίας. Στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, τεχνολογικές εταιρείες και τοπικές αρχές.
Για την Καλαμάτα, η οποία έχει δεσμευτεί για κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, το MOBILAB αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών. Μέσω του έργου, η πόλη θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει και να δοκιμάσει καινοτόμες λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, να αξιοποιήσει έξυπνες τεχνολογίες, και να προωθήσει πολιτικές που ενισχύουν τη χρήση ποδηλάτων, πεζόδρομων και δημόσιων συγκοινωνιών. Επιπλέον, η συμμετοχή στο δίκτυο του MOBILAB δίνει στην Καλαμάτα πρόσβαση σε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και εξειδικευμένη τεχνογνωσία, επιτρέποντας της να εφαρμόσει στρατηγικές που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια, την αστική κινητικότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της.
–Υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα HORIZON-MISS2024-CIT-01-03 “Mobility Management Plans and Behavioural Change”. Για την Καλαμάτα το OBSM-DUT μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά οφέλη. Μέσω της συμμετοχής της, η πόλη θα αποκτήσει εξειδικευμένη τεχνογνωσία, βέλτιστες πρακτικές και στρατηγικές για την ανάπτυξη βιώσιμων αστικών μεταφορών. Επιπλέον, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει πιλοτικά προγράμματα βιώσιμης κινητικότητας, να βελτιώσει την ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης και να αναπτύξει πολιτικές που θα προωθήσουν την αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών προς περιβαλλοντικά φιλικότερες επιλογές μετακίνησης. Το OBSMDUT ευθυγραμμίζεται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών CO₂ από τις μεταφορές, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στη δημιουργία πιο βιώσιμων πόλεων.
—Υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα HORIZON-MISS2024-CIT-01-02 “Zero Pollution Cities”. Για την Καλαμάτα, το cityAWARE μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη. Με τις δυνατότητες ανάλυσης και πρόβλεψης που παρέχει, θα βοηθήσει στη διαχείριση των πλημμυρών, την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού και του αέρα, καθώς και τη μείωση των κινδύνων από τη ρύπανση. Επίσης, η πόλη θα μπορεί να λαμβάνει στοχευμένες πολιτικές αποφάσεις με βάση επιστημονικά δεδομένα, να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της και να προστατεύσει τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 που φιλοξενεί.
–Υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα HORIZON-MISS2024-CIT-01-01 “Rethinking urban spaces towards climate neutrality”. Μελετώντας τις ανάγκες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις, το έργο RESET (Rethinking Environments and Spaces for Ecological Transition) αναπτύσσει εργαλεία και ψηφιακές λύσεις για την καλύτερη διαχείριση της δημόσιας αστικής υποδομής, προωθώντας το μοντέλο της «πόλης των 15 λεπτών» και των «superblocks». Με τη χρήση ψηφιακών διδύμων και ευφυών συστημάτων, το RESET προσφέρει καινοτόμες μεθοδολογίες για τη βελτίωση της κινητικότητας, τη μείωση των εκπομπών και τη δημιουργία πιο ανθεκτικών και ζωντανών αστικών χώρων. Για την Καλαμάτα το έργο θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση των δημόσιων χώρων, στην προώθηση της πεζοπορίας και της ποδηλασίας και στη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών, διαμορφώνοντας ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό αστικό περιβάλλον για τους πολίτες.
–Υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα HORIZON-MISS2024-CIT-01-01 “Rethinking urban spaces towards climate neutrality”. Το έργο PROTEUS στοχεύει στον ανασχεδιασμό του αστικού χώρου και της κινητικότητας με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα HORIZON-MISS-2024-CIT-01-01 “Rethinking urban spaces towards climate neutrality”.
Μέσα από τη χρήση προηγμένων μοντέλων κυκλοφορίας, Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και εργαλείων προσομοίωσης, το έργο αναπτύσσει πολιτικές και τεχνολογικές λύσεις για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, τη μείωση της εξάρτησης από το ιδιωτικό αυτοκίνητο και τη βελτίωση της αστικής ποιότητας ζωής.
Για την Καλαμάτα, που έχει δεσμευτεί να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2030, το PROTEUS μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό εργαλείο για τη δημιουργία μιας πιο πράσινης και βιώσιμης πόλης. Μέσω των πιλοτικών δράσεων που θα υλοποιηθούν στην πόλη, η Καλαμάτα θα δοκιμάσει έξυπνα συστήματα διαχείρισης ride-sharing, βελτιωμένες πολιτικές στάθμευσης και μοντέλα πολεοδομικού σχεδιασμού που μειώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επιπλέον, το έργο εστιάζει στη βελτίωση της διαχείρισης στάθμευσης μέσω προσομοιώσεων, αναπτύσσοντας μοντέλα που βοηθούν τις πόλεις να καθορίσουν δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές στάθμευσης μειώνοντας τη συμφόρηση και τις εκπομπές CO₂.
Η εφαρμογή αυτών των λύσεων θα βοηθήσει τη μείωση των εκπομπών ρύπων, θα αυξήσει τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών και των μικροκινητικών επιλογών (ποδήλατα, escooters) και θα προωθήσει τη δημιουργία ενός πιο φιλικού και προσβάσιμου αστικού περιβάλλοντος για κατοίκους και επισκέπτες. Το έργο θα ενισχύσει τη θέση της Καλαμάτας ως πρότυπο πόλης για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Ευρώπη, επιταχύνοντας την επίτευξη των στόχων της για την κλιματική ουδετερότητα.
-Το EMERGE είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο του προγράμματος Horizon Europe, το οποίο επικεντρώνεται στον σχεδιασμό, την επαναχρησιμοποίηση και την αποσυναρμολόγηση κτιρίων, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Στόχος του είναι να δημιουργήσει βιώσιμες λύσεις που θα αυξήσουν την προσαρμοστικότητα των κτιρίων, θα παρατείνουν τον κύκλο ζωής τους και θα μειώσουν τη χρήση νέων δομικών υλικών. Μέσω καινοτόμων εργαλείων, τεχνολογιών και βέλτιστων πρακτικών, το EMERGE θα επιτρέψει τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κατασκευών, την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον κατασκευαστικό τομέα.
Για την Καλαμάτα, που έχει δεσμευτεί να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, το EMERGE αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Το έργο θα επιτρέψει στην πόλη να χαρτογραφήσει και να αναβαθμίσει το χαρτοφυλάκιο των κτιρίων της, να ενσωματώσει καινοτόμα βιοϋλικά και μεθόδους αποσυναρμολόγησης, και να εφαρμόσει πρακτικές κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό τομέα. Επιπλέον, η Καλαμάτα θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη δοκιμή νέων εργαλείων ανάλυσης κύκλου ζωής και ανακύκλωσης, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και ανθεκτικού δομημένου περιβάλλοντος, που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα και προστατεύει τους φυσικούς πόρους.