
Δύο επιτροπές με μηχανικούς επιστρατεύει ο Δήμος Καλαμάτας προκειμένου να καταγράψουν ένα προς ένα όλα τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια στην επικράτειά του. Η μια επιτροπή θα αναλάβει την πόλη της Καλαμάτας και η άλλη τις Κοινότητες, όπου και θα καταγραφούν όλα τα ετοιμόρροπα κτήρια.
ΔΥΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Tι αναφέρει ο Δήμος Καλαμάτας
"Ο Δήμος Καλαμάτας, με απόφαση Δημάρχου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 29 περί επικινδύνων οικοδομών και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της άρσης της ετοιμορροπίας των επικίνδυνων κατασκευών, προχωράει στη συγκρότηση Επιτροπών Μηχανικών για την καταγραφή και τον έλεγχο, των επικίνδυνων κτηρίων της επικράτειάς του.
Έργο των Επιτροπών, αρχικά θα είναι, για κάθε κτήριο χωριστά η καταγραφή και γεωχωρική του αποτύπωση, καθώς και ο έλεγχος της κατάστασής του, με όποιο τρόπο απαιτηθεί.
Συγκεκριμένα οι μηχανικοί θα προβούν σε έλεγχο στο Δήμο, θα καταγράψουν τις περιοχές και τα σημεία που εντοπίζονται επικίνδυνα κτήρια και γενικότερα κατασκευές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και τα στοιχεία θα αποσταλούν για σύνταξη πρωτοκόλλων από τριμελείς επιτροπές.
Τον συντονισμό των εργασιών των δύο Επιτροπών, μία για την πόλη και μια για τις Κοινότητες, θα έχει η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου".
ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ
Η πολύ σωστή αυτή κίνηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας αποκαλύπτει εμμέσως ότι μέχρι σήμερα δεν είχε καταγράψει ο Δήμος τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήριά του, ότι δηλαδή δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία βάση δεδομένων με τα στοιχεία αυτά συγκεντρωμένα, ώστε να γίνονται και οι απαιτούμενες άρσεις επικινδυνότητας. Ο φονικός σεισμός της Σάμου με τους 2 νεκρούς στο νησί και τους άλλους 100 νεκρούς απέναντι στη Σμύρνη, έφερε στο προσκήνιο, με τον πιο τραγικό τρόπο, το χρόνιο αυτό πρόβλημα και κενό, και έστω και τώρα θα γίνει μια συνολική αναλυτική καταγραφή των κτηρίων σε όλο το Δήμο Καλαμάτας. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Επίσης η καταγραφή αυτή και ο έλεγχος δεν θα έπρεπε να περιοριστούν μόνο στα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα, αλλά καλό θα ήταν να επεκταθούν και σε όλα τα δημόσια κτήρια, που στεγάζουν υπηρεσίες ή σχολεία. Να υπενθυμίσουμε ότι μια από τα πρώτες κινήσεις που έκανε ως δήμαρχος ο Θανάσης Βασιλόπουλος, τον Σεπτέμβριο του 2019, ήταν να ζητήσει από τις Κτηριακές Υποδομές να γίνει έλεγχος αντισεισμικότητας στα σχολεία του Δήμου. Απάντηση δεν πήρε. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Δήμος οργανώνει συνεργεία μηχανικών για καταγραφή και έλεγχο μόνο ως θετικό μπορεί να αξιολογηθεί.
Μαίρη Περδικέα
Διαβάστε και αυτό:
