"Τα μονοπάτια γίνονται γέφυρες συνεργασίας για μια εθνική στρατηγική που ξεκινά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου"
Μια νέα εποχή για τον θεματικό και βιώσιμο τουρισμό ξεκίνησε επίσημα την Πέμπτη 24 Απριλίου 2025 από τη Δημητσάνα, όπου παρουσιάστηκε το φιλόδοξο εγχείρημα Peloponnese Trails-το μεγαλύτερο οργανωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 2.000 χιλιόμετρα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας, παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, πολιτικών παραγόντων, δημάρχων, συλλογικοτήτων, κοινωνικών επιχειρήσεων και πολιτών, οι οποίοι έστειλαν σαφές μήνυμα πως η Πελοπόννησος ανοίγει δρόμους βιωσιμότητας και συνεργασίας για όλη τη χώρα.
"Μια εθνική στρατηγική ξεκινά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου"
Την εκδήλωση άνοιξαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, σηματοδοτώντας τη σύμπλευση κράτους και Περιφέρειας για έναν νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό που ενώνει τη φύση με τον πολιτισμό και την εμπειρία.
Ο Υπουργός κ. Παπασταύρου χαρακτήρισε το έργο ως «εμβληματική πρωτοβουλία», υπογραμμίζοντας πως «τονώνει, προστατεύει, ενισχύει και αναδεικνύει κάτι που είναι η ταυτότητα των κατοίκων της Πελοποννήσου, δηλαδή η βαθιά σύνδεση με το τοπίο, τη φύση και την ιστορία του τόπου».
Προσέθεσε ότι πρόκειται για μια «προσπάθεια που δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, αλλά και το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε να υπηρετούμε. Αυτά τα μονοπάτια γίνονται γέφυρες συνεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός τόνισε πως: «Το Peloponnese Trails αποτελεί κομβικό έργο για τη νέα στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κατεύθυνση της θεματικής και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Ελπίζουμε να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές συνέργειες, όχι μόνο με φορείς του τουρισμού, αλλά και με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, με στόχο την ανάπτυξη», ενώ στάθηκε και στον ισχυρό χαρακτήρα της περιφερειακής συνείδησης που χτίζεται μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία. «Πρόκειται για μια πλατφόρμα αναγέννησης του τόπου, μια επένδυση στην ποιότητα και στη μακροπρόθεσμη αξία της Πελοποννήσου ως προορισμού», ανέφερε.
Από το όραμα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η δεύτερη θεματική ενότητα παρουσίασε το όραμα, τη φιλοσοφία και τη στρατηγική του έργου, μέσα από εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, Ανδρέα Φιορεντίνου, και του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Θάνου Μιχελόγγονα.
Το Peloponnese Trails αναλύθηκε ως ένα ολοκληρωμένο εργαλείο θεματικής ανάπτυξης που εστιάζει:
-στη δημιουργία διαδρομών με αφηγηματικό περιεχόμενο (ιστορία, φύση, γαστρονομία),
-στη διασύνδεση των μονοπατιών με τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες,
-σε εκπαιδευτικά και καταρτιστικά προγράμματα για τους ανθρώπους του τουρισμού,
-στη σύγχρονη τουριστική προβολή με ενιαία ταυτότητα και
-στην ενίσχυση της υπαίθρου και της τοπικής οικονομίας.
Η παρουσίαση κατέδειξε τον λειτουργικό σύνδεσμο του έργου με το Place Brand της Πελοποννήσου, αναδεικνύοντας την ταυτότητα ενός τόπου «όπου τα αδύνατα γίνονται δυνατά».
O Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Ανδρέας Φιορεντίνος, σημείωσε χαρακτηριστικά «Το Peloponnese trails είναι ένα πρότζεκτ το οποίο ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την εθνική στρατηγική που υλοποιεί ο ΕΟΤ για διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία της Πελοποννήσου».
Κλειδί για τη βιωσιμότητα η τοπική διαχείριση
Η τρίτη ενότητα εστίασε στη συμβολή των τοπικών αναπτυξιακών φορέων – αναπτυξιακών εταιρειών, ΚοινΣΕπ, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του εναλλακτικού τουρισμού – στην πρακτική λειτουργία, υποστήριξη και βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος της ΚοινΣΕΠ ΜΑΙΝΑΛΟΝ, Γιάννης Λαγός και ο εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, Παναγιώτης Μουζακιώτης, κατέθεσαν συγκεκριμένα παραδείγματα εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση των διαδρομών.
«Το Peloponnese Trails δεν εφαρμόζεται από πάνω προς τα κάτω. Είναι ένα ζωντανό σύστημα συνεργασίας, με επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αποκτούν ρόλο, ευθύνη και όραμα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Η πρώτη σήμανση και το μέλλον που ξεκίνησε από τη Δημητσάνα
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συμβολική πρώτη σήμανση μονοπατιού από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη του έργου.
Η Δημητσάνα έγινε το επίκεντρο μιας νέας εθνικής στρατηγικής για τον θεματικό τουρισμό, με την Πελοπόννησο να ηγείται ως παράδειγμα πράσινης μετάβασης, κοινωνικής συνεργασίας και τουριστικής καινοτομίας.
Από εδώ ξεκινά η πιο συναρπαστική πεζοπορική εμπειρία της Μεσογείου.
Από εδώ ξεκινούν οι νέες εμπειρίες της Πελοποννήσου.
-Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην όμορφη Δημητσάνα, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη εμπειρία του Δήμου με το Menalon Trail, το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα.
–Στον συντονισμό των πάνελ ήταν οι δημοσιογράφοι, Θάνος Τζιούβελης, Θεοδόσης Πιπέρης και Εύα Γαλανιάδη.
