Messinia Live

Eπαναφέρει ο Δήμος το αίτημα για ένταξη της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις

Με αφορμή τη συγκρότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, Επιτροπής για τον χαρακτηρισμό πόλεων και χωριών της χώρας μας ως “μαρτυρικών” επανέρχεται ο Δήμος Καλαμάτας στο πάγιο αίτημά του για ένταξη της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις της περιόδου της γερμανικής κατοχής 1941-1944, καθώς στην Καλαμάτα έγιναν εκτελέσεις πατριωτών από τους Γερμανούς, και η πόλη και η ευρύτερη περιοχή έχει θρηνήσει θύματα και έχει υποστεί τις συνέπειες της γερμανικής θηριωδίας.

Δήμος Καλαμάτας: “Επικαιροποίηση αιτήματος για την ένταξη της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις”

“Κατευθύνσεις προκειμένου να επανακατατεθεί το αίτημα της Καλαμάτας στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, με σκοπό τον χαρακτηρισμό της ως μαρτυρική πόλη που επλήγη από τις δυνάμεις κατοχής την περίοδο 1940-1944, έδωσε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Αναστάσιο Ηλιόπουλο. Επικοινωνία για το θέμα είχε, επίσης, ο Δήμαρχος με τους πρώην δημοτικούς συμβούλους Θεόδωρο Μπρεδήμα και Σταμάτη Μπεχράκη, αλλά και τον Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων, Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος είχε καταθέσει και κατά το πρόσφατο παρελθόν σχετικό αίτημα το οποίο δεν είχε γίνει δεκτό.

Σημειώνεται ότι ήδη με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, συγκροτήθηκε Eπιτροπή για το χαρακτηρισμό πόλεων και χωριών ως μαρτυρικών, με σκοπό να αποκατασταθεί μία αδικία χρόνων, όπου περιοχές ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο Δίκτυο, παραμένουν στο περιθώριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλο θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μέσω του πρόσφατου συνεδρίου που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΠΗΝ στο Ρέθυμνο”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΠΗΝ

Η Πολιτεία αναγνωρίζει επίσημα μαρτυρικές πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα

Μετά το συνέδριο της ΕΣΗΕΠΗΝ στο Ρέθυμνο

Άμεση ανταπόκριση βρήκε το αίτημα που διατυπώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο για τα ολοκαυτώματα 80 χρόνια μετά, που διοργάνωσε με επιτυχία η ΕΣΗΕΠΗΝ σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης στο Ρέθυμνο. 

Η στεντόρεια φωνή εκπροσώπων από τις μαρτυρικές περιοχές όλης της χώρας, προκάλεσε το ενδιαφέρον της πολιτείας, για τον επίσημο χαρακτηρισμό ως μαρτυρικών πόλεων και χωριών όσων επλήγησαν από τις δυνάμεις κατοχής την περίοδο 1940 – 1944.  

“Αποκαθίσταται μια αδικία χρόνων για περιοχές που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, όμως παρέμεναν στο περιθώριο”

Ήδη με απόφαση του υπουργού  Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, συγκροτήθηκε Επιτροπή για το χαρακτηρισμό πόλεων και χωριών ως μαρτυρικών. Με την απόφαση αυτή αποκαθίσταται μια αδικία χρόνων να παραμένουν στο περιθώριο περιοχές που ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων όπως είναι ο Αδβελάς, το ζήτημα είχε “παγώσει” λόγω ολιγωρίας στη συγκρότηση επιτροπής που θα συνεδρίαζε για το σκοπό αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 Έργο της επιτροπής που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι η εξέταση των αιτημάτων για το χαρακτηρισμό ως μαρτυρικών των πόλεων και χωριών  και την υποβολή σχετικής αιτιολογημένης πρότασης στον υπουργό Εσωτερικών.

 Η απόφαση καθορίστηκε με βάση τις προτάσεις της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για ορισμό εκπροσώπων, όπως διατυπώθηκαν στα με αριθμό 87272/12.09.2024 και 3874_2024/26.09.2024 έγγραφά τους αντίστοιχα.

Η Επιτροπή που συγκροτείται στο υπουργείο αποτελείται από τους:

Εμμανουήλ Κούμα του Πριάμου, επίκουρο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναπληρωτή τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου του Σωτηρίου, καθηγητή του ιδίου Πανεπιστημίου. 

Αθανάσιο Παπαδόπουλο του Ιωάννη, Δήμαρχο Καλαβρύτων, Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας και Πρόεδρο ΠΕΔΔυτικής Ελλάδας, με αναπληρωτή τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη του Σωκράτη, Δήμαρχο Ανωγείων, μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας. 

Γεώργιο Δέδε του Σπυρίδωνα, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών, με αναπληρώτρια την Ιωάννα Ντούμα του Αθανασίου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Ποιότητας και Εθιμοτυπίας της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης. Γραμματέας της Επιτροπής ορίστηκε η Ιωάννα Ντούμα.

Καθήκοντα Προέδρου της Επιτροπής θα εκτελεί ο επίκουρος καθηγητής Εμμανουήλ Κούμας. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αυτού, καθήκοντα Προέδρου ασκεί ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Το έργο της Επιτροπής- Μέχρι 30 Νοεμβρίου η πρόταση

Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση των σχετικών αιτημάτων και η υποβολή αιτιολογημένης πρότασης για το χαρακτηρισμό ως μαρτυρικών των πόλεων και χωριών που επλήγησαν από τις δυνάμεις κατοχής την περίοδο 1941-1944. Η εν λόγω Επιτροπή οφείλει να συνεδριάζει εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων και ολοκληρώνει το έργο της μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2024 υποβάλλοντας τη σχετική πρότασή της.

 Η απόφασή αυτή έρχεται να δικαιώσει αίτημα που διατύπωσε και η οργανωτική επιτροπή του πανελληνίου συνεδρίου “Ολοκαυτώματα 80 χρόνια μετά” που οργάνωσε η ΕΣΗΕΠΗΝ και πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο στις 23 Αυγούστου 2024 με συμμετοχή εκπροσώπων από 35 μαρτυρικές περιοχές”.

 Από πλευράς Ρεθύμνου μάλιστα έχει από μήνες υποβληθεί πλήρης φάκελος με την επιμέλεια του δρος Γεωργίου Καλογεράκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ανάδειξη του Αβδελά ως μαρτυρικού χωριού που θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα εξετάσει η νεοσυσταθείσα επιτροπή”.

 

Exit mobile version