Βιβλίο

Ένα graphic novel εκλαϊκεύει τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής και της Ενέργειας-Παρουσιάζεται την Τετάρτη στην Καλαμάτα

Το graphic novel Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος αποτέλεσε ένα διεθνές εκδοτικό γεγονός έχοντας πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα στην Γαλλία ενώ κυκλοφορεί σε πάνω από 10 γλώσσες .
Ο επιμελητής του βιβλίου Γιάννης Ζηρίνης μιλάει στο MessiniaLive και  δίνει μια πρώτη γεύση για το βιβλίο που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 9 Απριλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στις 19.00.

“Τα θέματα της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής είναι περίπλοκα και η κατανόηση τους χρειάζεται γνώσεις από πολλά γνωστικά πεδία. Το συγκεκριμένο βιβλίο καταφέρνει να τα εκλαϊκεύσει για το πλατύ αλλά ευαισθητοποιημένο κοινό, να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που έχει ο καθένας μας και να προτείνει αλλαγές στην συμπεριφορά που αφορούν τον κάθε πολίτη και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Χρησιμοποιεί με έξυπνες απεικονίσεις ιστορικά στοιχεία που μας βοηθούν να δούμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση : η ευρεία χρήση καυσίμων στην ζωή μας έχει διάρκεια μόλις 2 αιώνων- πριν τον 19ο αιώνα όλες οι μορφές ενέργειας ήταν Ανανεώσιμες (ΑΠΕ). Ξεκινήσαμε αρχικά με την χρήση άνθρακα και από τις αρχές του 20ού αιώνα με το πετρέλαιο και μετά με το φυσικό αέριο.
Αυτά τα καύσιμα επέτρεψαν στον σύγχρονο άνθρωπο να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή τροφίμων, να μεγαλώσουν οι πόλεις, να βελτιωθεί θεαματικά το επίπεδο ζωής σε πολλές περιοχές του πλανήτη με σημαντικές παροχές στην υγεία, στην εκπαίδευση, στις συντάξεις, με αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, στις μετακινήσεις, στην στέγαση.
Στο βιβλίο επεξηγείται με κατανοητό και συχνά με διασκεδαστικό τρόπο όλος αυτός ο κύκλος της χρήσης των καυσίμων για την παραγωγή αγαθών, της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, του εγκλωβισμού της θερμότητας της γης από την « κουβέρτα » των αερίων και την δημιουργία όλο και πιο έντονων καιρικών φαινομένων.
Επίσης το βιβλίο περιγράφει με εποπτικό τρόπο τις διάφορες πηγές ενέργειας- ορυκτά καύσιμα, αέρας, ήλιος, πυρηνικά- αναδεικνύοντας τα υπέρ και τα κατά κάθε μιας, καθώς και την εξέλιξη της κατανάλωσης τους στον χρόνο.

Ο αναγνώστης του βιβλίου συνειδητοποιεί σταδιακά πόσο απόλυτα εξαρτημένος είναι ο σύγχρονος άνθρωπος από την χρήση των μηχανών και άρα της ενέργειας που τις κινούν, παρομοιάζοντας τις μηχανές με έναν « δούλο » στην υπηρεσία του.
Υπολογίζει μάλιστα ότι σήμερα ο κάθε κάτοικος του πλανήτη έχει στην υπηρεσία του κατά μέσο όρο 200 « δούλους » που μάλιστα είναι άνισα κατανεμημένοι μεταξύ κάθε χώρας: οι πλούσιες χώρες έχουν λχ 700 « δούλους » και οι φτωχές μερικές δεκάδες- στη χώρα μας αντιστοιχούν 300 « δούλοι » ανά κάτοικο.
Στο τέλος του βιβλίου περιγράφεται γλαφυρά ο εθισμός του σύγχρονου ανθρώπου στην ενέργεια που εξηγείται από τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και από συναισθήματα όπως η επιδίωξη κοινωνικής αναγνώρισης και η συνεχής επιθυμία συγκέντρωσης αγαθών που οδηγεί στην απληστία.
Εν κατακλείδι οι συγγραφείς προτρέπουν τον αναγνώστη να οραματιστεί ένα άλλο τρόπο καθημερινής συμπεριφοράς που θα μειώνει σταδιακά τις ανάγκες του σε προϊόντα που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να παραχθούν, θα μετακινείται με μέσα πιο φιλικά στο περιβάλλον, θα ψωνίζει με εγκράτεια.
Το βιβλίο επιδιώκει να κάνει τον αναγνώστη να προβληματιστεί για το μεγάλο και επίκαιρο αυτό θέμα, να αναλογιστεί το μερίδιο των δικών του ευθυνών και να του δώσει τις γνώσεις να κρίνει τις επιλογές των κυβερνώντων”.

Διαβάστε και αυτό:

Στην Καλαμάτα παρουσιάζεται την Τετάρτη 9 Απριλίου το graphic novel “Ένας κόσµος χωρίς τέλος”

To Top