Messinia Live

“Ελεύθερον το Εύψυχον”: Η Ιστορία του θρυλικού αντιτορπιλικού “Αδρίας”-Προβολή επετειακού αφιερώματος στην Πύλο

 

Προβολή του επετειακού αφιερώματος με θέμα «Ελεύθερον το Εύψυχον» η ιστορία του θρυλικού αντιτορπιλικού “Αδρίας” (L 67) και η δράση του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19:00, στον αύλειο χώρο της Οικίας Κωστή Τσικλητήρα στην Πύλο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 196ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.Το πρόγραμμα για τον φετινό εορτασμών των Ναυαρινείων στην Πύλο ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, είναι μια διοργάνωση του Δήμου Πύλου – Νέστορος και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Την προβολή του Ιστορικού επετειακού ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ελεύθερο το Εύψυχον” θα παρουσιάσει η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος“, που αναφέρεται στην ιστορία του θρυλικού Αντιτορπιλικού “Αδρίας”, σε ανάμνηση της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.
Συμπληρωματικά θα πραγματοποιηθεί και μία 2η δράση από την Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 196η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, μία εκπαιδευτική παρουσίαση (λαογραφικού περιεχομένου) στα Δημοτικά σχολεία της Πύλου.

Το «Αδρίας» ήταν αντιτορπιλικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που είχε παραχωρηθεί με δανεισμό από τους Βρετανούς. Στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η δράση του «Αδρία» ήταν παροιμιώδης. Τον Ιανουάριο του 1943 βύθισε δύο γερμανικά υποβρύχια έξω από το Κάβο Φινίστερο, το ακρωτήριο της Ισπανίας.

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς βύθισε δυο τορπιλακάτους και τον Σεπτέμβριο του ‘43 ήταν ένα από τα τέσσερα συμμαχικά πολεμικά πλοία στα οποία παραδόθηκε ο ιταλικός πολεμικός στόλος του Τάραντα. Το «Αδρίας» επίσης είχε πάρει μέρος στις επιχειρήσεις της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Σικελία το καλοκαίρι του 1943.
Και φθάνει η μοιραία μέρα: Στις 22 Οκτωβρίου του 1943 το αντιτορπιλικό «Αδρίας» προσέκρουσε σε νάρκη στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου. Το ελληνικό πολεμικό καράβι μέτρησε 21 νεκρούς και 30 τραυματίες από το πλήρωμά του. Από τη σφοδρή έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το πρωραίο – η πλώρη – τμήμα του αντιτορπιλικού!

Το «Αδρίας» με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα, παρά τη σοβαρή ζημία που υπέστη, κατόρθωσε να φθάσει στην απέναντι κοντινή τουρκική ακτή, στην περιοχή Γκιουμουσλούκ – αρχαία Μύνδος – του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσού). Δυο μήνες μετά κι έπειτα από τις απαραίτητες επισκευές και χωρίς την πλώρη του κατευθύνθηκε στην Αλεξάνδρεια. Ανήμερα του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, όπου έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από αξιωματικούς και ναύτες του συμμαχικού στόλου.

Το θρυλικό «Αδρίας» έμεινε για πάντα έτσι, δίχως πλώρη, αφού δεν εγκρίθηκε η επισκευή του λόγω της λήξεως του πολέμου στην περιοχή της Μεσογείου· το 1945 γύρισε στην Αγγλία, και ακολούθησε τη μοίρα των «γερασμένων αλόγων»: θάνατος, που για τα βαπόρια σημαίνει παλιοσίδερα.

Exit mobile version