Σεμινάριο για την Βιομηχανική Καλαμάτα από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας και τους “Δρόμους της Ελιάς”
Tο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της ΕΛΙΑΣ» συνδιοργάνωσαν επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Παιχνιδοποίηση και Πολιτιστική Κληρονομιά» την Τετάρτη 26/3/2025 το απόγευμα σε σημεία της πόλης της Καλαμάτας για εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων Β/θμιας Εκπ/σης της Μεσσηνίας.
Αρχικά έγινε περίπατος σε σημεία ενδιαφέροντος της πόλης που μαρτυρούν την βιομηχανική κληρονομιά της πόλης. Ξεκινώντας από το εργοστάσιο Γεωργική Βιομηχανία Σταματελάκη (μετέπειτα Λιναρδάκη, σήμερα Μέγαρο Χορού), μεταβήκαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης με τα σπουδαία αρχιτεκτονικά στοιχεία της εποχής και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής. Προχωρήσαμε στο εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας (σήμερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και μάθαμε πώς γινόταν ο φωτισμός στην Καλαμάτα πριν την λειτουργία της ΔΕΗ. Διασχίσαμε το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και η βόλτα ολοκληρώθηκε στο λιμάνι και τους αλευρόμυλους της Ευαγγελίστριας με αναφορά στο εμπόριο των τοπικών προϊόντων.
Ο περίπατος ήταν καθοδηγούμενος μέσα από διαδικτυακό παιχνίδι θησαυρού, ψηφιακά διαμορφωμένο από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της ΕΛΙΑΣ» ως πρόταση Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής του Ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ Next ROUTES.
Στη συνέχεια, ακολούθησε το θεωρητικό σκέλος του σεμιναρίου όπου έγιναν εισηγήσεις για την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από τη χρήση παιχνιδοποίησης στην τάξη. Κατά το εργαστηριακό μέρος του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί κατέγραψαν δραστηριότητες για την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα ενός τόπου και πρότειναν δράσεις ενεργής πολιτειότητας που μπορούν να εφαρμόσουν με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους ώστε να αναδείξουν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά μέσω της παιχνιδοποίησης και να υλοποιήσουν παρόμοιες ψηφιακές εφαρμογές για ανοικτή χρήση από επισκέπτες της πόλης.
Τις επόμενες ημέρες, οι προτάσεις των εκπαιδευτικών θα επιμεληθούν ως ενιαίο κείμενο από τους ίδιους και θα κοινοποιηθούν στο Δήμο Καλαμάτας και τις σχολικές μονάδες της Μεσσηνίας ως προτάσεις ανάδειξης της τοπικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.
