ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκρίθηκε η δημιουργία οργανωμένου χώρου στη Μπιρμπίτα-Τι προβλέπει το master plan

Εγκρίθηκε η δημιουργία οργανωμένου χώρου στη Μπιρμπίτα για την προσωρινή μετεγκατάσταση των οικογενειών Ρομά του καταυλισμού Αγίας Τριάδας

Τη μετεγκατάσταση των οικογενειών των Ρομά που κατοικούν στον καταυλισμό “Αγίας Τριάδας” Καλαμάτας και τη δημιουργία οργανωμένου χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης στη Μπιρμπίτα, αλλά και τα κριτήρια επιλογής των δυνητικά ωφελούμενων, όπως αυτά προσδιορίζονται σύμφωνα με τη νομοθεσία, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας κατά την 18η/2024 συνεδρίασή του, την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024. Να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει και η υποβολή αιτήματος μετεγκατάστασης στην Επιτροπή Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων.

Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε και ο Πρότυπος Κανονισμός Διαχείρισης και Λειτουργίας που θα διέπει την μετεγκατάστασή τους στην Μπιρμπίτα, με τον οποίο θεσπίζεται ένα πλαίσιο κανόνων με δικαιώματα και υποχρεώσεις για τις οικογένειες και τα μέλη τους που θα διαμένουν στη Μπιρμπίτα.

Πρόκειται για όλα εκείνα τα βήματα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες αυτές  που σήμερα ζουν σε άθλιες συνθήκες σε παραπήγματα, και αφετέρου να απελευθερωθούν οι εκτάσεις στην Αγία Τριάδα και να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους.

Βασιλόπουλος: “Πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής είναι να δώσουμε λύση σε ένα θέμα δεκαετιών”

Σε παρέμβασή του για το θέμα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε:

«Έχουμε δύο προβλήματα τα οποία και επιχειρούμε να λύσουμε. Πρώτον να υπάρχει αξιοπρεπής διαβίωση για τους Ρομά που διαβιούν σήμερα σε κακές συνθήκες στην Αγία Τριάδα. Πως θα το λύσουμε αυτό; Παρέχοντάς τους κατοικίες εξοπλισμένες στην Μπιρμπίτα καθώς και υποδομές ικανές να φιλοξενήσουμε με αξιοπρέπεια κάθε συνάνθρωπό μας. Κατοικία για κάθε μία από τις οικογένειες που βρίσκονται εκεί και που έχουν καταγραφεί.

Δεύτερον και επίσης κυρίαρχο πρόβλημα που επιχειρούμε να λύσουμε. Να αποδοθούν επιτέλους, μετά από σχεδόν 40 χρόνια τα οικόπεδα, οι ιδιοκτησίες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στους ιδιοκτήτες τους! Να πράξει επιτέλους η Πολιτεία δηλαδή αυτό που πρέπει, σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται για δεκαετίες. Σε ανθρώπους που έλαβαν οικόπεδα στην περιοχή εκεί ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης και τα οποία οικόπεδα ουδέποτε μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν γιατί είχαν καταπατηθεί. Και μάλιστα σήμερα κάποιοι εξ αυτών δεν βρίσκονται καν στη ζωή.

Αυτή η Δημοτική Αρχή ανέλαβε μία ευθύνη. Να δώσει λύση σε μία υπόθεση δεκαετιών, μία υπόθεση που δεν τιμά κανέναν. Και αυτή την ευθύνη που αναλάβαμε θα προσπαθήσουμε να την πάμε μέχρι τέλους, γιατί αυτό είναι το δίκαιο. Και στην προσπάθεια αυτή, δεν χωρούν αντιπαραθέσεις, αλλά ο αγώνας οφείλει και πρέπει να είναι κοινός για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για όλους».

66 αυτόνομες κατοικίες και υποστήριξη από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Καλαμάτας

Από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου και από το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Καλαμάτας έχουν ήδη καταγραφεί οι 66 οικογένειες (224 άτομα της φυλής Χαλκιδέων) και τα μέλη τους και έχει στοιχειοθετηθεί το προφίλ των μελών τους, που ήταν στις προϋποθέσεις για τη μετεγκατάστασή τους. Να σημειωθεί ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες θα βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες αυτές υποστηρικτικά,  παρακολουθώντας την πορεία εξέλιξής τους έως την οριστική κοινωνική τους ένταξη.

Μια σειρά αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων έχουν γίνει ήδη από τις  εμπλεκόμενες υπηρεσίες, και ο Δήμος μαζί με το Master Plan των εγκαταστάσεων θα υποβάλλει το φάκελο μέχρι 31/12 /2024 στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να τύχει της χρηματοδότησης για να ξεκινήσει να κατασκευάζεται ο οικισμός στην Μπιρμπίτα. Στον Δήμο Καλαμάτας αναλογούν 3,5 εκατομμύρια ευρώ  από το Υπουργείο Εσωτερικών για την μετεγκατάσταση των Ρομά της Αγίας Τριάδας. Όλη τη διαδικασία και τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για την χρηματοδότηση εξήγησε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος. Όπως διευκρίνισαν και οι αντιδήμαρχοι Σαράντος Μαρινάκης και Γιώργος Φάβας,  οι συνθήκες διαβίωσης, οι υποδομές και η υποστήριξη και κοινωνική μέριμνα  που θα τους παρέχονται, δεν θα έχουν καμία σχέση με το κακό προηγούμενο της Μπιρμπίτα, καθώς ο σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος με στόχο τη σταδιακή πλήρη  κοινωνική ένταξή τους στον αστικό ιστό.

Το master plan των εγκαταστάσεων της Μπιρμπίτα

Παράλληλα παρουσιάστηκε συνοπτικά από τον μελετητή Αντώνη Κουτρουμπή– καθώς θα γίνει εκτενής και αναλυτική παρουσίασή της επόμενο διάστημα και σε εκπροσώπους των Ρομά Αγίας Τριάδας- το master plan των εγκαταστάσεων της Μπιρμπίτα. Το σχέδιο με τη χωροθέτηση και τη διαμόρφωση του χώρου των περίπου 60 στρεμμάτων περιλαμβάνει τα εξής:

Θα κατασκευαστούν 66 αυτόνομες κατοικίες των 70 τ.μ με δύο δωμάτια και ενιαίο καθιστικό/κουζίνα, και μπάνιο. Στον χώρο της Μπιρμπίτα θα διαμορφωθούν και 164 θέσεις στάθμευσης, 12 θέσεις για ΑμεΑ, πεζοδρόμια με ράμπες καθώς και όδευση τυφλών, δίκτυα ομβρίων, θα γίνει δεντροφύτευση και θα εγκατατασταθεί αυτόματο πότισμα, θα διαμορφωθούν αθλητικές εγκαταστάσεις όπως 5Χ5 γήπεδο αλλά και παιδική χαρά. Ενώ θα λειτουργούν ιατρείο, και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Τέλος θα διαμορφωθούν 8 χώροι για τους κάδους απορριμμάτων (σύμμεικτα και ανακύκλωσης) και θα γίνει η σύνδεση των οικίσκων με βιολογικό καθαρισμό. Όπως επισημάνθηκε από τη δημοτική αρχή, είναι εξασφαλισμένη και η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία της περιοχής, όπως συμβαίνει με όλους τους μαθητές που μεταφέρονται με λεωφορεία από τα χωριά της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι για τη σωστή λειτουργία της Μπιρμπίτα προβλέπεται από τη νομοθεσία Επιτροπή Συντονισμού από τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, ενώ θα συγκροτηθεί και Ομάδα Διαχείρισης Οργανωμένων Χώρων που θα έχει έδρα-γραφείο στον χώρο της Μπιρμπίτα, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση των υποδομών και η εύρυθμη λειτουργία του χώρου. Η Ομάδα Διαχείρισης εισηγείται τα τυχόν προβλήματα στην Επιτροπή Συντονισμού. Παράλληλα έχει την εποπτεία και αναλαμβάνει την επίλυση των ζητημάτων διαχείρισης και λειτουργίας του χώρου.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος υποβάλλει ετησίως Έκθεση στον Γ.Γραμματέα Καταπολέμησης Φτώχειας για την πρόοδο των Ατομικών Σχεδίων Ένταξης των οικογενειών της Μπιρμπίτα. Το Ατομικό Σχέδιο Ένταξης αφορά τη μέριμνα για Απασχόληση, Εκπαίδευση, Δημόσια Υγεία,-Υγιεινή, Κοινωνική Στήριξη και γενικότερη Μέριμνα των κατοίκων της Μπιρμπίτα.

Ομάδα Διαχείρισης Οργανωμένων Χώρων Μετεγκατάστασης

Η Ομάδα Διαχείρισης που θα έχει γραφείο εντός του χώρου της Μπιρμπίτα και θα περιλαμβάνει τους εξής εργαζόμενους. Συγκεκριμένα:

1) ΠΕ Δοικ.Οικον. ή ΤΕ Διοικ. Λογιστικού, που θα λειτουργεί ως Συντονιστής-Διασύνδεση με Κέντρο Κοινότητας- Παράρτημα Ρομά- Υπηρεσίες Δήμου, και θα είναι υπεύθυνος για την καλή χρήση-κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων.

2) ΔΕ Τεχνικών (Υδραυλικός ή Ηλεκτρολόγος ή Δομ. Έργων) ή ΥΕ Επιστάτης, που θα καταγράφει τα προβλήματα και θα επιδιώκει λύση στο πεδίο ή θα τα προωθεί στον Δήμο.

3) Εργαζόμενοι Γενικών Καθηκόντων (από τον πληθυσμό των ωφελουμένων προκειμένου να διασσφαλίζουν την καλή λειτουργία, εποπτεία, ορθή χρήση χώρων, επικοινωνία, διαμεσολάβηση και συνεργασία με τον Δήμο.

Για την ιστορία, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την παράταξη Τζαμουράνη να ψηφίζει λευκό, και την παράταξη Οικονομάκου κατά.

 

 

To Top