Green life

“Eco-Έτοιμος”: Πρεμιέρα σήμερα για την πιλοτική δράση βιο-αποβλήτων-200 μικροί κάδοι με βιο-φίλτρο μοιράστηκαν στους πολίτες

Μεγάλη ανταπόκριση στην πιλοτική δράση του Δήμου Καλαμάτας σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου

Με βασικό στόχο να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων ξεκινά, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα ανακύκλωσης βιο-αποβλήτων, με τους πρώτους μικρούς οικιακούς κάδους με βιο-φίλτρο να διανέμονται  σήμερα το μεσημέρι στο πάρκο τσέπης στη Χρυσανθέμων, σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

kadakia-DSC-0500

kadakia-DSC-0501

kadakia-DSC-0502

kadakia-DSC-0503

kadakia-DSC-0504

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά σε 400 νοικοκυριά στην περιοχή νότια του νέου Δημαρχείου που περικλείεται από τις οδούς: Λήμνου (από Ανθέων) Ελαίας, Χρυσανθέμων, Ρόδων, Ανεμώνης, Μυρτιάς, Ανθέων.

kadakia-DSC-0505

Ο Δήμος Καλαμάτας, μετά το πρόγραμμα με τους 1.000 οικιακούς κομποστοποιητές κήπου που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με μεγάλη ανταπόκριση από τους δημότες Καλαμάτας, και τον οικίσκο ανταποδοτικής ανακύκλωσης που τοποθετήθηκε στη Νέδοντος δίπλα στο “Κεντρικόν”, προχωρά σε μια ακόμα δράση ανακύκλωσης στην πηγή, με το πιλοτικό πρόγραμμα “Eco-έτοιμος”, που αφορά την ανακύκλωση βιο-αποβλήτων κουζίνας, με την προμήθεια σε κάθε σπίτι μικρού οικιακού κάδου με ειδικό βιο-φίλτρο που αποτρέπει τις οσμές.

kadakia-DSC-0506

kadakia-DSC-0507

kadakia-DSC-0508

kadakia-DSC-0509

kadakia-DSC-0511

kadakia-DSC-0512

kadakia-DSC-0513

kadakia-DSC-0514

kadakiaimage00010

kadakiaimage00011

Συνολικά σήμερα διανεμήθηκαν σχεδόν 200 μικροί οικιακοί κάδοι με ειδικό βιο-φίλτρο που αποτρέπει τις οσμές στους οποίους μπορούν οι πολίτες να ρίχνουν τα βιο-απόβλητα της κουζίνας τους, και όταν ο μικρός κάδος- που περιέχει βιοδιασπώμενες σακούλες- γεμίζει, οι σακούλες θα πετάγονται στους μεγάλους καφέ κάδους που θα τοποθετηθούν αρχικά σε συγκεκριμένες γειτονιές, με ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου να συλλέγει τα βιο-απόβλητα.

kadakia-DSC-0523

kadakiaimage00001

kadakiaimage00002

kadakiaimage00004

kadakiaimage00005

kadakiaimage00006

kadakiaimage00007

kadakiaimage00008

kadakiaimage00009

Η περιοχή νότια του Δημαρχείου Καλαμάτας μπαίνει πρώτη στο πρόγραμμα ανακύκλωσης βιο-αποβλήτων

Να σημειωθεί ότι η δράση αυτή ξεκινά πιλοτικά στην περιοχή νότια του Δημαρχείου Καλαμάτας, που περικλείει αρκετά οικοδομικά τετράγωνα με όριο την οδό Αρτέμιδος, στα ανατολικά, την οδό, την οδό Ανθέων βόρεια, και με νότιο όριο μέχρι τη Νέα Είσοδο Καλαμάτας.

Σε αυτή την περιοχή αρχικά ξεκινά η ανακύκλωση των βιο-αποβλήτων, με στόχο μετά από ένα τρίμηνο να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της πόλης.  Μικρούς οικιακούς κάδους με βιο-φίλτρο και βιοδιασπώμενες σακούλες μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες της παραπάνω περιοχής και από το Τμήμα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας.

kadakia-DSC-0515

kadakia-DSC-0516

kadakia-DSC-0517

kadakia-DSC-0519

kadakia-DSC-0520

kadakia-DSC-0521

Βασιλόπουλος: “Στόχος να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων”

Το πρόγραμμα ξεκινάει επισήμως την Τρίτη 24 Οκτωβρίου σε συγκεκριμένες γειτονιές σε μια προσπάθεια ανακύκλωσης των βιο-αποβλήτων. Όπως σημειώνει και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, που βρέθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση για την πιλοτική δράση “Εco-Έτοιμος”, “μπορούμε να ανακυκλώσουμε σωστά προστατεύοντας το περιβάλλον αλλά και τους συνανθρώπους μας. Μαζί θα καταφέρουμε στόχους που θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και έμπνευση για όλα τα νοικοκυριά της Ελλάδας. Ο Δήμος Καλαμάτας και ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου έχουν φροντίσει να προμηθευτούν υψηλής ποιότητας καφέ κάδους οι οποίοι αναμένεται να δώσουν λύση στο πρόβλημα των οσμών και των εντόμων στους κάδους απορριμμάτων, αλλά και στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους κλασικούς κάδους. Η δράση θα υποστηριχθεί από το σύνολο των υπηρεσιών προκειμένου να διευκολυνθεί στο μέγιστο η συμμετοχή των δημοτών μας”.

Τι ρίχνουμε στους μικρούς οικιακούς κάδους βιο-αποβλήτων

-Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών(και τα κόκκαλα)

-Υπολείμματα καφέ και τσάι (και τα φίλτρα τους)

-Φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους)

-Τσόφλια αυγών

-Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια

-Γαλακτοκομικά όπως τυρί, κρέμες, γιαούρτι κλπ

-Λίγα φύλλα

 

Τι ΔΕΝ ρίχνουμε μέσα στους οικιακούς κάδους βιο-αποβλήτων

-Νωπά κρέατα και ψάρια

-Μαγειρικά λάδια και λίπη

-Συσκευασίες κάθε είδους

-Κάψουλες καφέ

-Ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι

-Στάχτη

-Αποτσίγαρα

-Ακαθαρσίες κατοικιδίων

 

To Top