MESSINIA PLUS

Δήμος Δυτικής Μάνης: Προώθηση βιώσιμων λύσεων για την αστική-αγροτική κινητικότητα

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα URBACT EU για τη διαμόρφωση Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε η 10η ULG συνάντηση Δυτικής Μάνης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου στην Καρδαμύλη. Το ULG είναι επίσημο όργανο διαβούλευσης, στο πλαίσιο της προσέγγισης και λειτουργίας «από κάτω προς τα πάνω», η οποία είναι θεμελιώδης για τα δίκτυα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα URBACT EU.

Τα μέλη του ULG ενημερώθηκαν για τη Διακρατική Συνάντηση του Δικτύου Econnecting που πραγματοποιήθηκε στις 20 & 21 Φεβρουαρίου στην Εσθονία και στην οποία συμμετείχε τετραμελής αντιπροσωπεία του Δήμου.
Τα μέλη του ULG ενημερώθηκαν και για τα νέα έργα που προστέθηκαν στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΙΑΠ) κατά τη δημόσια παρουσίασή του μετά από εισηγήσεις πολιτών που συμμετείχαν στην παρουσίαση αυτή.

Το ΙΑΠ ολοκληρώνεται ήδη και το τελικό προσχέδιο του αναμένεται να υποβληθεί στα μέλη του ULG στις αρχές Απριλίου. Σημειώνεται ότι το ΙΑΠ αποτελεί συλλογική προσπάθεια του ULG μετά από εκτενή διαβούλευση με τους πολίτες του Δήμου.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την οργάνωση της πρώτης από τις δύο μικρής κλίμακας δράσεις που αποφασίστηκαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Θα διοργανωθούν δύο ανοιχτές εκθέσεις εικαστικών έργων των μαθητών των δύο Δημοτικών Σχολείων του Δήμου, μία στον Κάμπο με τα αντίστοιχα καλλιτεχνικά έργα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου και μία στη Δημοτική Ενότητα Λεύκτρου με τα αντίστοιχα έργα τέχνης του οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στούπας. Και οι δύο εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε συνεργασία με τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων και τους Δασκάλους.

Εκτός από τις εκθέσεις θα υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με τους επισκέπτες στις οποίες θα ζητηθεί η γνώμη τους για τις απαραίτητες παρεμβάσεις στους αντίστοιχους δημόσιους χώρους των δύο χωριών καθώς και η πρόσκλησή τους για συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις του Δήμου. Η δράση αυτή προγραμματίζεται να διοργανωθεί τον Μάιο του 2025.
Η δεύτερη δράση μικρής κλίμακας που είχε αποφασιστεί αφορά την πιλοτική λειτουργία των δημοτικών συγκοινωνιών για σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντληθούν πολύτιμα αποτελέσματα για το αντίστοιχο έργο που περιλαμβάνεται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, με τη δράση να προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2025.

Οι δράσεις μικρής κλίμακας, οι οποίες είναι υποχρεωτικές στο πλαίσιο του οδηγού του προγράμματος URBACT, θα πρέπει να βασίζονται στην αλληλεπίδραση με την κοινωνία και να έχουν καινοτόμα χαρακτηριστικά.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε εκτενής συνεδρία brainstorming με τα μέλη του ULG σχετικά με τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί για τον τίτλο του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης. Το όνομα θα ανακοινωθεί κατά την τελική παρουσίαση του ΙΑΠ.

To Top