Στην Καλαμάτα τον Ιούνιο 700 αθλητές-Ραγδαία η ανάπτυξη του Padel στην Ελλάδα και τη Μεσσηνία που χαρακτηρίζεται ως άθλημα του μέλλοντος-Την επόμενη επταετία θα γίνει και Ολυμπιακό άθλημα- Το 2030 θα ασχολούνται περισσότεροι αθλητές με το padel από το τένις!
Ειδική ενότητα στο 3ο Messinia Forum που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας στις αρχές Απριλίου, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, είχε το άθλημα του padel η δημοτικότητά του οποίου εξαπλώνεται ραγδαία παγκοσμίως, όπως και στη Μεσσηνία, αφού τα τελευταία 4 χρόνια, εγκαταστάθηκαν στο νομό μας, τουλάχιστον 20 γήπεδα! Για το άθλημα και τις προοπτικές του μίλησαν ο Αντώνης Θεοδώρου, ο γιος του Λευτέρης που από πρωταθλητής στο τένις, μεταπήδησε στο padel ο συναθλητής του Ιάσονας οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και νυν επιχειρηματίες που ασχολούνται με το νέο αυτό άθλημα στο Olympico padel Πάντος Τζανετάκος και Σωκράτης Παπασταθόπουλος.
700 αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό τον Ιούνιο στην Καλαμάτα
Mάλιστα ανακοίνωσαν την διεξαγωγή του 1ου Ανοικτού τουρνουά padel τόσο στις εγκαταστάσεις του Olympico Padel Tennis Club Kalamata στην Αρτέμιδος, όσο και στην Κεντρική πλατεία της Καλαμάτας! Συνολικά σε 2 Σαββατοκύριακα που θα διεξαχθούν οι αγώνες, θα λάβουν μέρος 700 αθλητές, με τον Πάντο Τζανετάκο να έχει την πολυετή εμπειρία διεξαγωγής μεγάλων τουρνουά από τις δυο εγκαταστάσεις που διατηρεί στα Νότια προάστια της Αθήνας!
Πρόκειται για ένα άθλημα που ξεκίνησε το 1969 από το Ακαπούλκο, εξαπλώθηκε σε Ισπανία, Μεξικό και Λατινική Αμερική για να φτάσει να μετρά σήμερα παρουσία σε πέντε ηπείρους και σε ενενήντα χώρες στον κόσμο. Το padel μετρά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIP) περίπου 25 εκατομμύρια παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο, με το συνολικό ετήσιο τζίρο από την παγκόσμια αγορά των padel clubs να αγγίζει, για το 2023, τα 2 δις. ευρώ.
Είναι στην ουσία ένα άθλημα ρακέτας που θυμίζει αρκετά το τένις, ωστόσο έχει σημαντικές διαφορές και κυρίως, τους δικούς του κανόνες.
Μπορεί να έχουμε στο νου μας ότι το padel έχει κάνει μία εκρηκτική είσοδο στα εγχώρια εδάφη τα τελευταία χρόνια, όμως στην πραγματικότητα το padel συστήθηκε δειλά – δειλά στο ελληνικό κοινό ήδη από το 2013 και προετοίμαζε σταδιακά το έδαφος για τον θρίαμβό του που έγινε πολύ αργότερα.
Η μεγάλη του άνθηση έφτασε την περίοδο της πανδημίας, μία περίοδο με λίγες μετακινήσεις, κλειστά γυμναστήρια, όπου κάθε Έλληνας αναζητούσε ανάσες εκτόνωσης και διασκέδασης, από την καθημερινή, έγκλειστη πια, ρουτίνα.
Είναι γεγονός πάντως πως το άθλημα του padel έχει κατακτήσει πια μεταξύ άλλων και την ελληνική αγορά και αποτελεί το πιο ανερχόμενο άθλημα στον κόσμο, ενώ καθημερινά κόσμος σπεύδει να το δοκιμάσει, με τους περισσότερους να «κολλάνε» με αυτό.
Και αυτό γιατί εκτός του γεγονότος ότι μεταφέρεται σαν μόδα από στόμα σε στόμα, αλλά και τα social media, αποτελεί ένα σχετικά εύκολο άθλημα – σε σύγκριση με το τένις, για παράδειγμα, αφού το γήπεδο είναι αξιοσημείωτα μικρότερο και μάλιστα περιφραγμένο-, έχει γρήγορους ρυθμούς, είναι διασκεδαστικό, προσφέρει επικοινωνία μεταξύ των παικτών – ο αγώνας παίζεται σε ζευγάρια– , απευθύνεται σε κάθε ηλικία και φυσική κατάσταση και όπως φαίνεται, κυρίως, είναι για κάποιους εθιστικό.
Σήμερα η Ελλάδα μετρά ένα μεγάλο αριθμό padel clubs στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως στη Λάρισα, στην Πάτρα, Kαλαμάτα κ.α., ενώ η πρώτη επιχείρηση padel στην Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό στην περιοχή της Γλυφάδας στην Αττική, πριν από περίπου μία δεκαετία.
