ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aποχή των Δικηγόρων Καλαμάτας τη Δευτέρα 7 Απριλίου από τα καθήκοντά τους

"Αίτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης να διερευνηθεί η πειθαρχική ευθύνη της Προέδρου του Αρείου Πάγου για τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της"

ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 7-4-2025 ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΔΚΔΔ (Ν. 4983/2022), ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, κατά τη έκτακτη συνεδρίασή του, της 2-4-2025, λαμβάνοντας υπ’ όψιν: 

Την από 30-3-2025 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, με την οποία προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την κήρυξη καθολικής αποχής των δικηγόρων-μελών τους από τα καθήκοντά τους, την 7-4-2025, ημέρα κατάθεσης στον Υπουργό Δικαιοσύνης του αιτήματος της Ολομέλειας για την διερεύνηση της πειθαρχικής ευθύνης της Προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τον ΚΟΔΚΔΛ (Ν. 4938/2022), για τις μέχρι σήμερα ασκηθείσες παρεμβάσεις της,

Επισημαίνοντας παράλληλα ότι: 

-          Η δικαιοδοτική κρίση των δικαστών ελέγχεται με τους προβλεπόμενους συγκεκριμένους νόμιμους τρόπους και όχι με επιλεκτικές παρεμβάσεις επικοινωνιακής στόχευσης και υπό την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων. Άλλως, καθίσταται κενό γράμμα η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, που το Σύνταγμα εγγυάται.

-          Οδηγίες και υποδείξεις σε δικαστικό λειτουργό και πολύ περισσότερο πειθαρχικές διώξεις για τον χειρισμό συγκεκριμένης υπόθεσης από οποιονδήποτε, ακόμη και ανώτερο δικαστικό λειτουργό, είναι επιεικώς απαράδεκτες.

-          Η Δικαιοσύνη αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατικής λειτουργίας και η ανεξαρτησία της απαραίτητη προϋπόθεση για το Κράτος Δικαίου.        

 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

 

 την καθολική αποχή των δικηγόρων – μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας από τα καθήκοντά τους την 7-4-2025, ημέρα κατάθεσης στον Υπουργό Δικαιοσύνης του αιτήματος της Ολομέλειας για την διερεύνηση της πειθαρχικής ευθύνης της Προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τον ΚΟΔΚΔΛ (Ν. 4938/2022), για τις μέχρι σήμερα ασκηθείσες παρεμβάσεις της.

 

Το γενικό πλαίσιο της αποχής έχει ως εξής: 

1/ Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

- Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).

- Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ βαθμό και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.

- Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.

- Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, ενόψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.

- Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών όταν επίκειται άμεσα ο πλειστηριασμός.

- Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού και αποδεικνύεται από έγγραφα.

- Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.

- Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.

- Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης:

  1. i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή,
  2. ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και

iii) για τις οικογενειακές διαφορές, όπου επίκειται η συζήτησή τους.

2/ Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της αποχής:

- Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, εκτός ασφαλιστικών μέτρων όταν σωρεύεται αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής κατεπειγουσών περιπτώσεων.

- Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.

- Η αποχή καταλαμβάνει 

(α) αιτήσεις αναστολής

(β) αυτόφωρα και συνοδείες

(γ) συναινετικά διαζύγια

3/ Άδεια δεν απαιτείται:

α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,

β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και

γ) Για την κατάθεση προσθήκης/αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.

4/ Όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης.  

 

To Top