ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η απάντηση του Υπουργείου Μετανάστευσης σε Λαμπρόπουλος για τους “εργάτες γης”

Σχέδια για διμερείς συμφωνίες με Αρμενία, Ινδία, Μολδαβία, Γεωργία, Βιετνάμ και Φιλιππίνες

Η απάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Θ Έ Μ Α : Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΣΧΕΤΙΚΆ : Η υπ’ αριθμ. Πρωτ. 5179/18.06.2024 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ι. Δ. Λαμπρόπουλος με θέμα «Εργάτες γης» και κατά το μέρος αυτής που αφορά σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σας γνωρίζω τα εξής:

Στον ν. 5038/2023 (Α’81) «Κώδικας Μετανάστευσης» περιλαμβάνονται διατάξεις αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών κατόπιν μετάκλησης (άρ. 61-62) καθώς και την είσοδο και διαμονή πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή απασχόληση (άρ. 63- 66). Ειδικότερα, στο άρθρο 61 προβλέπονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, αφού πρώτα λάβουν εθνική θεώρηση εισόδου, οι οποίοι επιθυμούν να διαμείνουν και να απασχοληθούν στην Ελλάδα.
Στα άρθρα 63, 64 και 65, με οποία ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 2014/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία, περιλαμβάνονται διατάξεις αναφορικά με την εισδοχή πολιτών τρίτων χωρών και τη χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου με σκοπό την εποχιακή εργασία. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η εποχιακή εργασία αφορά την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα έως εννέα (9) συνολικά μήνες ανά περίοδο δώδεκα (12) μηνών σε έναν από τους τομείς εποχιακής απασχόλησης (αγροτικής οικονομίας, αλιείας, τουρισμού). Σύμφωνα με το άρθρο 63 του ν.5038/2023, πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι έχουν λάβει εθνική θεώρηση εισόδου για εποχιακή εργασία μπορούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια κατόπιν της έγκρισης απασχόλησης της αρμόδιας υπηρεσίας μιας στάσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να απασχοληθούν άμεσα.

Επισημαίνεται ότι πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι εθνικής θεώρησης εισόδου για εποχιακή εργασία δύναται να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση άδειας διαμονής, εφόσον έχει γίνει έναρξη της εργασίας και έχουν αποκτήσει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα.
Επιπρόσθετα, στο άρθρο 26 του ν.5038/2023 προβλέπεται ότι με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία βάσει των ετήσιων αναγκών, ανά Περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης. Με την ίδια πράξη καθορίζεται η αντιστοιχία μεταξύ καλλιεργήσιμης έκτασης ή ζωικού κεφαλαίου του αιτούντος εργοδότη με τον αριθμό των εποχιακά εργαζόμενων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση, προσαυξημένο κατά 10%.

Επιπλέον, με την υπ’ αριθμ. 35400/2023 (Β’ 2189) κοινή υπουργική απόφαση καθορίστηκε ανά Περιφέρεια, ο ανώτατος αριθμός των αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023- 2024.
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις αδειών διαμονής (αρχικές και ανανεώσεις) υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων έγκρισης μετάκλησης (έγκριση απασχόλησης) πολιτών τρίτων χωρών από τους εργοδότες.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ολοκληρωμένης πολιτικής νόμιμης μετανάστευσης, έχει προχωρήσει στη σύναψη δύο διμερών συμφωνιών στο τομέα της μετανάστευσης και της κινητικότητας με την Λαϊκή Δημοκρατία του Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο. Αναφορικά με την πρώτη, βρίσκεται σε εξέλιξη η οριστικοποίηση της διαδικασίας των νέων εισόδων βάσει της συμφωνίας, σε συνεργασία με το Υπ. Εξωτερικών και την ελληνική προξενική αρχή στο Ν. Δελχί, καθώς δεν λειτουργεί ελληνική προξενική αρχή στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, ενώ όσον αφορά στη συμφωνία με την Αίγυπτο, ήδη από τον Ιούνιο τρέχοντος έτους λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων των εργοδοτών.
Τέλος, το Υπουργείο μας επεξεργάζεται με συναρμόδιους φορείς σχέδια διμερών συμφωνιών με την Αρμενία, την Ινδία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Διαβάστε και αυτό:

Ερώτηση Λαμπρόπουλου στη Βουλή για εργάτες γης: Να ενεργοποιηθούν άμεσα οι συμφωνίες με τρίτες χώρες

To Top