ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακυρώθηκε το αιολικό πάρκο στο Μαυροβούνι Κορώνης

ΡΑΑΕΥ: Ο οριστικός πίνακας με τις άδειες που έπαυσαν αυτοδικαίως να ισχύουν λόγω μη υποβολής πλήρους αιτήματος έως τον Οκτώβριο 2024

Σε υλοποίηση των αποτελεσμάτων της από 20.02.2025 Ολομέλειας του Κλάδου Ενέργειας της Aρχής και σε συνέχεια των διατάξεων των παρ. 1 και παρ. 8 του  άρθρου 31 του ν. 4951/2022 (ΦΕΚ Α 129/4.7.2022- Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Β’ φάση – Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος) καθώς και των οριζόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 30 του Κανονισμού Βεβαιώσεων (ΦΕΚ Β΄5291,ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/114746/4230/01.12.2020), αναρτάται ο Οριστικός  Πίνακας με τις Άδειες Παραγωγής/Βεβαιώσεις Παραγωγού που έπαυσαν αυτοδικαίως να ισχύουν λόγω μη υποβολής πλήρους αιτήματος για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης, έως τον Οκτώβριο 2024.

Όπως αναφέρεται από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας που παραπέμπει στην “Κίνηση για την προστασία των νησίδων”:

“Η Κορώνη νίκησε! Οριστική ακύρωση του αιολικού στο Μαυροβούνι!
Ως μια κλασική ιστορία επιτυχίας του αντιαιολικού κινήματος θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την απόσυρση του αιολικού στο Μαυροβούνι της Μεσσηνίας, λίγα χιλιόμετρα από την Κορώνη και στο ακρωτήριο Ακρίτας. Το αιολικό αυτό, που θα περιλάμβανε 6 ανεμογεννήτριες 180 μέτρων, θα αποτελούσε ένα τεράστιο πλήγμα στο φυσικό κάλλος και το περιβάλλον της περιοχής. Άλλωστε, δεν είχε τυχαίο ότι το Μαυροβούνι περιλαμβάνεται σε περιοχή Natura 2000 και είναι πολύ σημαντική δίοδος μεταναστευτικών πτηνών. Επίσης, στο Μαυροβούνι υπάρχει πρόσφατα καμένη έκταση, οπότε, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, η εγκατάσταση αιολικών και πάσης φύσεως έργων που δεν συνδέονται με την αποκατάσταση του δάσους, απαγορεύεται (αλλά δυστυχώς εγκρίνεται από τις υπηρεσίες). Τέλος, το αιολικό απείχε μόλις 1 χλμ. από το χωριό Βασιλίτσι και 1,5 χλμ. από τη Μονή Χρυσοκελλαριάς, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Το έργο είχε ήδη έγκριση περιβαλλοντικών όρων εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή βρισκόταν στην τελική φάση υλοποίησής του. Παρόλα αυτά η τοπική κοινωνία δεν αποθαρρύνθηκε. Όταν η εταιρεία άρχισε να έχει έντονη παρουσία στην περιοχή, οργανώθηκαν λαϊκές συνελεύσεις, έγιναν κινητοποιήσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις και συστάθηκε η Επιτροπή Αγώνα Μαυροβουνίου. Παράλληλα, ασκήθηκε έντονη πίεση στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, και ευτυχώς ο Δήμος στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων και αποφάσισε ομόφωνα την αντίθεσή του στο καταστροφικό έργο. Τέλος, Δήμος και κάτοικοι σχεδίαζαν να κάνουν προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στην τροποποίηση της ΑΕΠΟ του έργου.
Η εταιρεία από την πλευρά της έκανε πληθώρα κινήσεων. Κατέθεσε τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία βγήκε σε διαβούλευση, και εκεί κατατέθηκαν αντιρρήσεις από το Δήμο και τους κατοίκους με την πρωτοφανή συμμετοχή περισσότερων από χιλίων πολιτών. Παρόλα αυτά, και παρά και την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέδωσαν νέα άδεια (ΑΕΠΟ) για το έργο.
Πριν λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε από την ανάρτηση από τη ΡΑΑΕΥ του πίνακα με τις Άδειες Παραγωγής/Βεβαιώσεις Παραγωγού που έπαυσαν αυτοδικαίως να ισχύουν ότι η βεβαίωση παραγωγού του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού ακυρώθηκε (πηγή στα σχόλια). Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΑΕΥ, όπου το εν λόγω αιολικό πλέον εμφανίζεται ως ακυρωμένο. Αυτό σημαίνει εν ολίγοις ότι η εταιρεία έκανε πίσω και αποσύρθηκε από το έργο, έχοντας μάλλον συνειδητοποιήσει ότι θα έπρεπε διαφορετικά να συγκρουστεί με μια ολόκληρη ενωμένη κοινωνία.
Το Μαυροβούνι και το μαγευτικό τοπίο της Κορώνης σώθηκαν χάρη στην αποφασιστικότητα των κατοίκων τους. Η ίδια δυνατότητα υπάρχει σε κάθε απειλούμενο τόπο όπου η τοπική κοινωνία είναι ενωμένη και διατεθειμένη να αγωνιστεί μέχρι τέλους για την υπεράσπισή του, ακόμα και στην περίπτωση έργων που έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και φαίνονται αναπόφευκτα.
Κανένας αγώνας δεν είναι εκ προοιμίου χαμένος, εκτός από αυτόν που δεν έγινε.
Στην εικόνα το μαγευτικό τοπίο του ακρωτηρίου Ακρίτας, που θα μείνει απαράλλαχτο”.

To Top