MESSINIA PLUS

Αφιέρωμα στο σύκο στη Μεσσηνία από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Αφιέρωμα στα σύκα κάνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους τμήμα Μεσσηνίας, μέσα από αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τη δεκαετία του 1960 αλλά ακόμα και προπολεμικά στην Καλαμάτα. Άλλες ένδοξες εποχές τότε για τη συκοπαραγωγή στη Μεσσηνία, με τα σύκα να συσκευάζονται και να εξάγονται από το Λιμάνι Καλαμάτας.

“Το παραδοσιακό προϊόν του σύκου αποτελούσε για το νομό Μεσσηνίας, ήδη από τον 19ο αιώνα και όλη την προπολεμική περίοδο, στήριγμα για την τοπική οικονομία, ένα από τα πιο σταθερά εξαγωγικά προϊόντα. Μεταπολεμικά, η ζήτηση σύκων μειώθηκε αισθητά και η πορεία τους ακολούθησε την τύχη άλλων γεωργικών προϊόντων, που βρίσκονται σε διαρκή υποχώρηση, σχεδόν εγκατάλειψη. Το 1953, ιδρύθηκε η «Συκική», με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας των συκοπαραγωγών. Αρχικά η έδρα της «Συκικής» βρισκόταν στην Καλαμάτα, ενώ σήμερα βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Σπερχογείας του δήμου Καλαμάτας. Το ουσιώδες όμως είναι ότι η πορεία της συνεταιριστικής αυτής οργάνωσης είναι διαρκώς φθίνουσα”, επισημαίνεται από τα ΓΑΚ Μεσσηνίας.

«Παρά θιν’ αλός», πάνω σε καλαμωτά, είναι απλωμένα σύκα, τα οποία, αφού ξεραθούν από τον αυγουστιάτικο ήλιο, θα μεταφερθούν στον έμπορο ή στη Συκική, χρ. δεκαετία 1960. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Χρ. Αλειφέρη (ΑΒΕ: 414)

Στην περιοχή της Μεσσήνης (Νησίου), ο φακός απαθανατίζει ένα αλώνι με σύκα απλωμένα πάνω σε καλαμωτά, τα οποία, αφού ξεραθούν από τον αυγουστιάτικο ήλιο, θα μεταφερθούν στον έμπορο ή στη Συκική. Στο βάθος διακρίνεται ένα υποτυπώδες καλύβι από καλάμια, φτέρες και πανιά, και τρεις κόφες στο άνοιγμά του. Η ύπαρξη τέτοιων πρόχειρων καλυβιών ή συκόσπιτων ήταν συνήθης, τότε, γιατί οι αγρότες τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή την περίοδο της συγκομιδής, κοιμόνταν στα αλώνια τους. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Χρ. Αλειφέρη (ΑΒΕ: 414).

Αγρότισσες σκεπάζουν τα καλαμωτά με τα σύκα. Τα προστατεύουν από μία πιθανή βροχή που θα επηρέαζε την ποιότητά τους. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Συκικής (ΑΒΕ: 246).

Αποθήκη σύκων Μπαλή. Ο άνδρας με το λογιστικό βιβλίο είναι ο Ιωάννης Χρ, Μπιζίμης, υπάλληλος Εθνικής Τραπέζης, ενώ ο επιβλέπων είναι ο Νιόνιος Μπαλής. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Ιω. Μπιζίμη (ΑΒΕ: 366)

Συσκευαστήριο σύκων των αδελφών Λαμπρόπουλου, προπολεμικά. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο οικογ. Λυμπεροπούλου και οικογ. Δημ. Λαμπρόπουλου (ΑΒΕ: 649)

Το κτίριο της ΣΥΚΙΚΗΣ-Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σύκων και Ξηρών Καρπών, επί της οδού Κρήτης, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1960. Σήμερα, δεν υπάρχει το κτίριο. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Χρ. Αλειφέρη (ΑΒΕ: 414)

Kάτω, το κτίριο της ΣΥΚΙΚΗΣ επί της οδού Ευαγγελιστρίας, εκεί που σήμερα στεγάζεται η ΔΟΥ Καλαμάτας

Το ΖΥΓΙΣΤΗΡΙΟ επί της οδού Κρήτης. Σε λίγο τα ζυγισμένα σύκα θα μεταφερθούν στο λιμάνι προς εξαγωγή. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Χρ. Αλειφέρη (ΑΒΕ: 414)

Εξαγωγή σύκων από το λιμάνι της Καλαμάτας. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Χρ. Αλειφέρη (ΑΒΕ: 414).

To Top