Yποδομές

Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας: Ριζικό λίφτινγκ σε 4.000 τμ στίβου

Η ανακατασκευή του ταρτάν (retopping) του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας θα συζητηθεί αύριο Τρίτη 9 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εγκριθεί η μελέτη, και δύο ώρες αργότερα στις 14.00 θα συζητηθεί ξανά το θέμα, προκειμένου να εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί τόσο η αποδοχή της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύψους 230.000 ευρώ, όσο και τα σχετικά με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου με τον Δήμο Καλαμάτας για την υλοποίηση του έργου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο ανακατασκευής του ταρτάν έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προϋπολογισμού 230.000 ευρώ. Το έργο θα εκτελεστεί από τον Δήμο Καλαμάτας έπειτα από σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου-Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού-Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ( που είναι και ο φορέας χρηματοδότησης) και του Δήμου Καλαμάτας (φορέας υλοποίησης). Ενώ για το τρέχον έτος έχουν πιστωθεί 80.000 ευρώ.

Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΡΤΑΝ

Ο τάπητας είναι σε κακή κατάσταση, έχει υποστεί φθορές από τον χρόνο και τη χρήση και, όπως σημειώνεται στη μελέτη ανακατασκευής του, “είναι σε πολλές θέσεις φθαρμένος και σε κάποια σημεία αποξηλωμένος”.

Να υπενθυμίσουμε ότι παρεμβάσεις στο ταρτάν έγιναν τον Μαϊο του 2017, οπότε και λίγο πριν τα Παπαφλέσεια μπήκε νέο ταρτάν στα 100 μέτρα στίβου, αλλά και στη διαδρομή για το άλμα εις μήκος, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις-“γεμίσματα” σε φθορές στον υπόλοιπο τάπητα.


Από τις εργασίες στο ταρτάν τον Μαϊο του 2017

Πλέον με τις 230.000 ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται ριζικό λίφτινγκ σε όλο το μήκος του στίβου, συνολικά δηλαδή σε 4.000 τμ.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ RETOPPING

Συμφωνα με την τεχνική μελέτη, αρχικά θα γίνει φρεζάρισμα-τρίψιμο της φθαρμένης επιφάνειας σε βάθος, καθαρισμός, επάλειψη με πολυουρεθανικό (PUR) αστάρι, ανάμειξη EPDM (κόκκινου χρώματος) κοκκομετρίας 2-4 mm με έγχρωμη κόκκινη πολυουρεθάνη και τοποθέτηση του μίγματος σε όλη την επιφάνεια. Οι ελαστικοί έγχρωμοι κόκκοι θα εμβαπτιστούν στην υγρή πολυουρεθάνη.

Μετά τον πολυμερισμό της πολυουρεθάνης με ειδικό μηχάνημα απορρόφησης, θα απομακρυνθούν οι κόκκοι που δεν έχουν επικολληθεί. Τέλος θα γίνει διαγράμμιση δαπέδου με λευκό ή άλλο χρώμα πολυουρεθάνης ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος, ενώ θα τοποθετηθεί και πλαστικό διαχωριστικό κράσπεδο στίβου.

Μετά τις παρεμβάσεις αυτές θα δημιουργηθεί ασφαλής και ανθεκτική επιφάνεια, με κατάλληλη απορρόφηση κραδασμών και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές της IAAF.

Το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας κατασκευάστηκε το 1976. Σκοπός της ίδρυσής του ήταν να αποσυμφορηθεί το γήπεδο του Μεσσηνιακού από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά και να δημιουργηθεί ένα στάδιο με σύγχρονες εγκαταστάσεις στίβου που τότε δεν διέθεται η Καλαμάτα. Το 1983 τοποθετήθηκε ο ελαστικός τάπητας. Μόλις το 2001 μπήκαν οι 4 προβολείς. Το 2007 τοποθετήθηκαν πλαστικα καθίσματα στις κερκίδες. Μέχρι τότε η χωρητικότητα ήταν 5.700 θεατές στις κερκίδες. Με τα καθίσματα η χωρητικότητα μειώθηκε στους 4.496 θεατές που κάθονταν αξιοπρεπώς να παρακολουθήσουν τα αθλήματα.

Το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας είχε αφεθεί στην τύχη του, πέρα από μικρής κλίμακας παρεμβάσεις συντήρησης που γίνονταν ανά διαστήματα, και μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει ριζικές παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του. Πλέον με το νέο ταρτάν στίβου αλλά και με την ανακαίνιση στις τουαλέτες του (12 τουαλέτες και wc για ΑμεΑ), συνολικού προϋπολογισμού 74.335 ευρώ επίσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γίνονται πλέον βήματα για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών του.

Μαίρη Περδικέα

Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας: Ριζικό λίφτινγκ σε 4.000 τμ στίβου
To Top