ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το νέο σήμα της ΝΔ

Στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε το νέο σήμα του κόμματος.

Το νέο σήμα παρουσιάστηκε σε βίντεο που προβλήθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σχεδιαστής του νέου σήματος είναι ο εικαστικός Φανούρης Μοραΐτης.


Και σε λευκό φόντο

Σύμφωνα με την ΝΔ, “το νέο σήμα της παράταξής μας σηματοδοτεί ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και σε νέες ιδέες. Ένα κόμμα που θα ξαναφέρει τους νέους στην πολιτική. Ένα κόμμα που θα γράψει τις πρώτες σελίδες της νέας εποχής για την Ελλάδα”.

Σε tweet του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: “Το καινούργιο λογότυπο μας είναι τόσο διακριτό, ώστε να ξεχωρίζει από κάθε άλλο. Και ταυτόχρονα, τόσο αφαιρετικό, ώστε να προβάλλουν επάνω του, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, τις δικές τους ελπίδες και προσδοκίες”.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ

Το 1985 ο Γιώργος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως επίσημο έμβλημα τον πυρσό.
“Αναμμένος πυρσός, του οποίου η φλόγα είναι στραμμένη προς το γράμμα Ν και τον οποίον κρατεί ένα χέρι. Η όλη σύνθεσις δύναται να περικλείεται εντός κύκλου”. Αυτή ήταν η περιγραφή του εμβλήματος της Νέας Δημοκρατίας όπως κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο το 1985.
Μέχρι τότε το επίσημο σύμβολο του κόμματος ήταν η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αν και ο πυρσός είχε βέβαια εξαρχής κάνει την εμφάνιση του, με την έγκριση του Εθνάρχη και ιδρυτή της ΝΔ.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πάντως αν και ήταν ένας εκ των τριών που είχαν υπογράψει για τον πυρσό ως επίσημο έμβλημα της ΝΔ το 1985, μόλις τέσσερα χρόνια μετά, στις τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 1989- 1990, δοκίμασε να τον αντικαταστήσει με ένα ουράνιο τόξο.
Το ουράνιο τόξο πάντως επέλεξε τρία περίπου χρόνια αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς ως σύμβολο της Πολιτικής Ανοιξης μετά τη διάσπαση της ΝΔ.
Το 2000 ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δοκίμασε στο προσυνέδριο της ΝΔ να λανσάρει ως έμβλημα τα τρία περιστέρια, τα σχόλια όμως ήταν αρνητικά και τύπου “τρία πουλάκια κάθονταν”.
Ο πυρσός παρέμεινε το επίσημο σύμβολο της ΝΔ, αν και συχνά δεν χρησιμοποιείτο σε αφίσες και διαφημίσεις.

Το 2011 ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρόεδρος του κόμματος, αποφάσισε να αλλάξει το σήμα της κεντροδεξιάς παράταξης, όχι χωρίς αντιδράσεις και μουρμουρητά. Το σήμα και λογότυπο της ΝΔ που είχε επιλέξει ο Σαμαράς αποτελείτο από τον τίτλο «Νέα Δημοκρατία» με μπλε και γαλάζια γράμματα και δύο γραμμές πορτοκαλί και πράσινο.

TI ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΜΑ

Rebranding Ν.Δ.

Το νέο σήμα συμβολίζει όλα όσα πρέπει να χαρακτηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία του αύριο. Μια Νέα Δημοκρατία ανοιχτή στην κοινωνία και τις νέες ιδέες με στόχο να ξαναπλησιάσουν οι νέοι την πολιτική. Σε ό,τι αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι: το σήμα εξακολουθεί να έχει στον πυρήνα του το παραδοσιακό μονόγραμμά : Το «Ν» της διαρκούς νεότητας και το «Δ» που αναφέρεται στη σημασία που αποδίδει η παράταξη στη Δημοκρατία. Ο πυρσός, σε αυτή τη νέα πιο αφαιρετική μορφή, συμβολίζει τον συνδυασμό της παράδοσης και της ανανέωσης. Με αυτό το σήμα υπογραμμίζεται η ανάγκη προσαρμογής σε ένα περιβάλλον ελεύθερο και ευμετάβλητο όσο και ο κόσμος.

Πάντως, το γεγονός ότι συζητήθηκε τόσο πολύ, δείχνει από μόνο του ότι μάλλον κάτι έγινε σωστά. Και προφανώς δεν ενοχλεί το χιούμορ, κάθε άλλο. Το καινούργιο σήμα όμως είναι τόσο διακριτό, ώστε να ξεχωρίζει από κάθε άλλο. Και, ταυτόχρονα, τόσο αφαιρετικό, ώστε να προβάλλουν επάνω του, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, τις δικές τους ελπίδες και προσδοκίες. Γιατί αυτό συμβόλιζε πάντα η Ν.Δ.: Την ελπίδα του απλού ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή. Είναι το σήμα ότι η Ν.Δ. αλλάζει. Ότι είναι ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κόμμα. Ότι ανανεώνεται χωρίς όμως να αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξίες της. Η Ν.Δ. ενώνει. Ενώνει ιδέες και πρόσωπα. Και αυτό αντικατοπτρίζεται συνολικά στη νέα ταυτότητα του κόμματος.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συμπόρευση που θα κάνει ξανά όλους τους Έλληνες υπερήφανους. Όχι άλλα ψέματα. Η Ελλάδα θέλει σχέδιο αλήθειας. Και παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν λόγω της καταστροφικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ μπορεί να πετύχει ενεργοποιώντας ένα μεγάλο κοινωνικό ρεύμα. Η Ν.Δ. θα συγκροτήσει Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με ένα αποφασισμένο υπουργικό σχήμα που θα σαρώσει κάθε εμπόδιο που καθηλώνει σήμερα την πρόοδο της χώρας. Μία τέτοια τιτάνια προσπάθεια, απαιτεί εθνική συμπόρευση. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους. Όπως είπε και ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης :”Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε μοιρασμένοι. Και μας πήγαν πολύ πίσω για να μένουμε ακίνητοι. Όλοι μαζί. Γιατί μαζί μπορούμε!”

To Top