
Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο πραγματοποιείται ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ εξαιρετικά παρθένου Ελαιόλαδου KALAMATA OLIVE OIL AWARDS στα πλαίσια του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς Καλαμάτας.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου κάθε είδους και η ενημέρωση των παραγωγών/τυποποιητών σχετικά. Επίσης, η ανάδειξη της σημασίας της συσκευασίας στην προσπάθεια προώθησης του προϊόντος στην αγορά καθώς και η σημασία της στη διατήρησή του. Ταυτόχρονα ο διαγωνισμός συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση των ελληνικών ελαιόλαδων.
Μέρος στο διαγωνισμό λαμβάνουν ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, τυποποιητές, εταιρείες εξαγωγών και, γενικά, κάθε μορφής εταιρεία που παράγει, τυποποιεί και εμπορεύεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα ελαιόλαδα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό ανήκουν στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου, προέρχονται από την περίοδο συγκομιδής της ελαιοκομικής περιόδου 2017 – 2018 και διακινούνται νόμιμα και τυποποιημένα στην αγορά.
Φέτος τα διαγωνιζόμενα ελαιόλαδα είναι 42 (περισσότερα από κάθε προηγούμενο) και προέρχονται από όλη την Ελληνική επικράτεια, από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο Διαγωνισμός της Καλαμάτας καθιερώνεται πλέον σαν από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα.
Το κύρος του Διαγωνισμού επιβεβαιώνεται και από το πολύ υψηλού επιπέδου πάνελ των γευσιγνωστών το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους Έλληνες γευσιγνώστες από διαπιστευμένες ομάδες γευσιγνωσίας και με μεγάλη εμπειρία συμμετοχών σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Τα μέλη του πάνελ είναι:
Εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων
Η επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση το
Σάββατο 14 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00,
στο συνεδριακό χώρο του ELITE CITY RESORT.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
- η κα Έφη Χριστοπούλου με θέμα «Μεθοδολογία αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών Ελαιολάδων. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού»
- η κα Ευστρατία Κουζούμη με θέμα «Τα διαπιστευμένα εργαστήρια ελαιολάδου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ως εργαλεία προστασίας ανάδειξης και ποιοτικής αναβάθμισης του Ελληνικού Ελαιολάδου»
Στην ίδια εκδήλωση
- θα τιμηθούν για την προσφορά τους στον Ελαιοκομικό τομέα, τρεις Μεσσήνιοι που έχουν συνεισφέρει στην αναγνώριση και στην ποιότητα του Μεσσηνιακού Ελαιόλαδου.
- θα γίνει εκδήλωση food pairing όπου θα δοθεί η δυνατότητα γευστικής δοκιμής των ελαιόλαδων που θα συμμετέχουν στο Διαγωνισμό σε συνδυασμό με διαφορετικά φαγητά και την οποία επιμελείται η ομάδα OLIVERSE.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο.
