Σε Μεσσηνιακή εκδοχή με φρέσκια τοπική μυζήθρα, μέλι Ταΰγετου, χειροποίητο φύλλο και καρύδια
Λίγοι γνωρίζουν ότι το παγκοσμίως διάσημο cheesecake έχει καταγωγή από την Αρχαία Ελλάδα.
Πολύ πριν γίνει σύμβολο της μοντέρνας γαστρονομίας, το cheesecake γεννήθηκε ως πλακούντας ή πλακοῦς στην Ελλάδα του 5ου αιώνα π.Χ. Ένα γλυκό φτιαγμένο από φρέσκο τυρί, μέλι και στρώσεις ζύμης, που προσφερόταν σε σημαντικές περιστάσεις όπως γάμοι, τελετές και αθλητικούς αγώνες – ακόμη και στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας!
Ο πλακούντας ήταν μια γλυκιά, αλλά θρεπτική τροφή. Περιείχε πρωτεΐνη από το φρέσκο τυρί, φυσικούς υδατάνθρακες από το μέλι και καλή πηγή ενέργειας από τα δημητριακά της ζύμης!
Χωρίς ίχνος επεξεργασμένης ζάχαρης, ο πλακούντας στηριζόταν αποκλειστικά στη φυσική γλύκα του μελιού — ένα στοιχείο που τον καθιστά ακόμη και σήμερα πιο “καθαρό” διατροφικά σε σχέση με τα σύγχρονα γλυκά.
Καθώς η ελληνική επιρροή απλώθηκε, ο πλακούντας πέρασε στη Ρώμη, όπου τον γνώρισαν ως placenta. Οι Ρωμαίοι, εντυπωσιασμένοι από το γλυκό αυτό, το υιοθέτησαν και κατέγραψαν συνταγές του σε έργα όπως το “De Agri Cultura” του Κάτωνα του Πρεσβύτερου. Στα λατινικά κείμενα βρίσκουμε τον πλακούντα να περιγράφεται με στρώσεις ζύμης και γέμιση τυριού και μελιού — διατηρώντας την ουσία του ελληνικού πρωτοτύπου.
Με το πέρασμα των αιώνων, αυτό το ταπεινό και πολύτιμο γλυκό ταξίδεψε από τη Ρώμη σε όλη την Ευρώπη και τελικά στην Αμερική, όπου εξελίχθηκε στη μορφή του μοντέρνου cheesecake που σήμερα γνωρίζουμε.
Όμως η καρδιά του cheesecake είναι και παραμένει ελληνική.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που την αναβίωση αυτού του “αρχαίου cheesecake” αναλαμβάνει η ομάδα του Blossom Owl — μια ομάδα που έχει γράψει τη δική της ιστορία στην τέχνη του cheesecake! Μετρώντας πάνω από 120 διαφορετικές δημιουργίες cheesecake όλα αυτά τα χρόνια, το Blossom Owl θεωρείται δικαίως το “σπίτι των Cheesecakes”. Η αγάπη τους για την παράδοση, ο σεβασμός στις πρώτες ύλες και η αστείρευτη δημιουργικότητά τους, καθιστούν το Blossom Owl την ιδανική ομάδα να φέρει ξανά στη ζωή ένα γλυκό με τέτοιο ιστορικό βάρος.
Σήμερα, το Blossom Owl ζωντανεύει και σερβίρει τον πλακούντα με μια μοναδική δική του αλλα παράλληλα και αρχαιά εκδοχή:
Με φρέσκια τοπική μυζήθρα, μέλι Ταυγέτου εξαιρετικής ποιότητας,
χειροποίητα λεπτά φύλλα ζύμης και επικάλυψη από φρέσκο καρύδι και παπαρουνόσπορο.
Ένας φόρος τιμής στην τέχνη της γεύσης που ξεκίνησε πριν από αιώνες.
Γιατί κάθε ιστορία έχει μια αρχή.
Και το cheesecake ξεκινά από την Ελλάδα!
